Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Energija i gorivo

Znanstvenici proizvode benzin od zraka i vode

Znanstvenici tvrtke Air Fuel Synthesis iz Darlingtona demonstrirali su tehnologiju za proizvodnju benzina iz ugljikovog dioksida i vode.

S obzirom da znanstvena javnost još nije bila u prilici provjeriti funkcioniranje njihove tehnologije, trenutno je sve pod znakom skepse, no ukoliko se pokaže da je njihov izum doista onakav kakvim se predstavlja, ovo bi, osim rješavanja energetske krize, moglo pomoći i u velikom ekološkom problemu današnjeg doba, uklanjanju CO2 iz atmosfere.

Sustav koji opisuju na svojoj službenoj internetskoj stranici u osnovi se temelji na miješanju vode i kemijskog spoja poznatog kao natrijev hidroksid ili kaustična soda (NaOH), čime se dobiva natrijev karbonat (tehnički naziv: kalcinirana soda), spoj formule Na2CO3, koji predstavlja natrijevu sol ugljične kiseline iz koje se potom može ekstrahirati čisti ugljikov dioksid.

Nakon toga, ugljikov se dioksid stavlja u reakciju s vodikom i potom se dobiva gorivo koje bi moglo u potpunosti promijeniti svjetske energetske sustave.


Tijekom inženjerske konferencije Institution of Mechanical Engineers u Londonu, Peter Harrison, izvršni čelnik tvrtke Air Fuel Synthesis, predstavio je postignuća svoje tvrtke i doslovce izjavio: “Uzeli smo ugljikov dioksid iz zraka i vodik iz vode, kako bismo potom te elemente pretvorili u benzin”.

Ako ste mislili kako je time već riješena svjetska energetska kriza i Hrvatska više nema potrebe za gradnjom Plomina 2, Harrisonova sljedeća izjava će vas malo razočarati, jer je rekao kako je “struja koja je bila potrebna za izvođenje ove kemijske reakcije stigla iz elektrane na fosilna goriva”, no dodaje kako je “stoga važno postići da se energija za uređaja koji omogućuju tu reakciju dobiva iz obnovljivih izvora”.

Prema njegovim riječima već bi se kroz nekoliko godina ova tehnologija mogla implementirati na velikoj skali, te tvrtka u suradnji s nekoliko partnera namjerava proizvesti prvi prototip industrijskog pogona u kojem će dnevno proizvoditi tonu benzina.

“Vjerujemo kako ćemo uz osiguranje potrebnih investicija, do kraja 2014. moći proizvoditi benzin na komercijalnoj razini koristeći obnovljivu energiju”, kaže Harrison.

Vidi.hr

5 komentara

5 Comments

 1. Dalibor Ivčević

  19 listopada, 2012 u 9:22 pm

  I onda je svizac zamota cokoladu 🙂

 2. Istvan Kuzman

  19 listopada, 2012 u 9:25 pm

  jel moze i u zippo?

 3. Vera Soldo Lakatos

  19 listopada, 2012 u 9:41 pm

  Bit će to sjajno ako naftaši, kojim slučajem, to dopuste. Ništa od toga!

 4. Hajrudin Pajt

  19 listopada, 2012 u 9:42 pm

  Da , daaa , dječico …
  I tako su svi srečni i veseli 3156. počeli masovnu proizvodnju i upotrebu tog čudesnog besplatnog bio-benzina ,,, akoboooogdaaa …

 5. Damir Šprem

  20 listopada, 2012 u 1:34 pm

  hmmm da sve je to lijepo al nista od toga kod nas jos barem 300, godina

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Japan je najavio da će u more pustiti više od milijun tona kontaminirane vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima, što je izazvalo bijes susjednih...

Zdravlje i Medicina

Otkrivamo vam 10 dobrobiti hladnog vremena zbog kojih još više volimo jesen i zimu.

Ekologija i okoliš

Vlada Japana će ponuditi porezne olakšice i ostalu financijsku podršku.

Ekologija i okoliš

Podaci pokazuju da broj smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem u Indiji raste.

Oglašavanje