Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Neuroznanost

Znanstvenici pronašli način da izbrišu traumatska sjećanja, kažu da bi moglo pomoći u liječenju osoba s PTSP-om

Brain disease dementia problems with loss of memory function for alzheimers as a medical health care icon of neurology and mental illness as a pencil erasing neuron cells from the human anatomy.

Kanadski znanstvenici sa Sveučilišta u Torontu uspjeli su pronaći i izdvojiti neurone odgovorne za negativna sjećanja povezana sa strahom i izbrisati ih. Ova bi se metoda mogla iskoristiti za liječenje ovisnika i osoba s PTSP-om.

Iako u mozgu postoje milijuni neurona, samo ih je nekoliko dovoljno da se stvori neko negativno sjećanje povezano sa strahom ili prijetnjom. U laboratorijskom eksperimentu s miševima, znanstvenici su uspjeli izdvojiti te neurone na način da su proizveli previše određenog proteina u mozgu te ih odstranili kako bi izbrisali sjećanje, ostavljajući ostale neurone netaknutima.

„Nadamo se da bi na ovaj način mogli izbrisati traumatična sjećanja kod osoba s PTSP-om koja ih ometaju u svakodnevnom životu. Naš je cilj pronaći lijek koji bi izdvojio samo te neurone koji su odgovorni za negativna sjećanja i učinio ih neaktivnima“, rekla je profesorica psihologije uključena u istraživanje Sheena Josselyn.

U ovom su istraživanju znanstvenici uspjeli izliječiti miševe od ovisnosti o kokainu na način da su izbrisali sjećanja povezana s drogom.

Josselyn naglašava i moguće etičke implikacije ove metode, budući da su sjećanja iznimno važan dio našeg identiteta. Ideja o selektivnom brisanju sjećanja djeluje privlačno i zato su vrlo vjerojatne zloupotrebe ove metode za svaku, i najmanju sitnicu, poput zaboravljanja na teške prekide s partnerima.

„Svi učimo na svojim greškama. Ako izbrišemo sjećanja na njih, što nas sprečava da ih ponovimo?“, pita se Josselyn. “Samo zato što nešto možemo učiniti, ne znači da bismo i trebali.”

Ukoliko će se ova metoda doista početi koristiti za liječenje oboljelih od PTSP-a, potrebno je maksimalno ju ograničiti i regulirati.

11 komentara

11 Comments

 1. Rikard Mrmić

  20 veljače, 2017 u 1:01 pm

  Tradestone jason bourne?

 2. Goran Škoro

  20 veljače, 2017 u 1:21 pm

  Ako vam ovo procita neki “a di si ti bio 91-ve”?

 3. Munir Husicic

  20 veljače, 2017 u 1:37 pm

  Ja bih izbrisao sve i da me na pustom otoku ostave.

 4. Fencbook Mario Straga

  20 veljače, 2017 u 1:56 pm

  ?onda viśe nismo u istoj utakmici

 5. Zlatko Novakovic

  20 veljače, 2017 u 2:17 pm

  Mirza Hodžić idealno za raju sa metastazom PTSPa

 6. Nikola Sedlar

  20 veljače, 2017 u 2:33 pm

  Hahahah izbriši me rođače

 7. Mladen Pavošević

  20 veljače, 2017 u 3:14 pm

  Bol se ne briše već pobjeđuje, strah i traume isto.

  • Vlatka Jantolek

   20 veljače, 2017 u 7:16 pm

   Yeah right, uz ovaj divan sve vise otudjeniji svijet i ljude, mozes misliti. Ne veli se badava čovjek je čovjeku lijek.

  • Mladen Pavošević

   20 veljače, 2017 u 7:27 pm

   Point being?

  • Ayka Nanina Cobo

   21 veljače, 2017 u 10:49 pm

   Point being bullsh**, jer si u pravu, ali te moze razumjeti onaj ko nije spoznao da je vlastita snaga covjeka u njemu samome, a ne u drugim ljudima. 😉

 8. Toni Kireta

  20 veljače, 2017 u 9:08 pm

  Pitam se dal se sprovodi kroz cjepiva?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Neuroznanost

Istraživači s Medicinskog fakulteta San Diego Sveučilišta u Kaliforniji obrisali su i ponovno reaktivirali sjećanje kod štakora, uvelike mijenjajući njihove reakcije na prošle događaje....

Psihijatrija

Osobe koje nakon masovnih ubojstava ili prirodnih katastrofa neprekidno u medijima prate njihov razvoj imaju veću vjerojatnost za nastanak simptoma posttraumatskog stresa mjesecima kasnije....

Psihijatrija

Dobrobit za mentalno zdravlje

Oboljenja i poremećaji

Rezultati velike desetogodišnje studije

Oglašavanje