Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bakterije i virusi

Znanstvenici razvijaju masku koja ubija virus na 90 stupnjeva

Ako testovi budu uspješni, maska će raditi na bateriju od devet volti i bit će skuplja od pamučne, kirurške i N95 maske.

Foto: Michael Strano i drugi /MIT

Znanstvenici s Instituta za tehnologiju Massachusetts u američkom gradu Cambridgeu razvijaju toplinsku masku koja će na 90 stupnjeva ubijati patogene koronavirusa i bit će puno udobnija za nošenje od maski koje danas viđamo.

Umjesto da filtrira sve što izađe iz ljudskih usta, maske će ubijati virus prilikom izdaha, jer će dostizati temperaturu od čak 90 stupnjeva, na kojoj koronavirus ne može opstati.

Kako bi se izbjegle opekline uslijed zagrijavanja na 90 stupnjeva, maska će biti zaštićena neoprenom, sintetičkom gumom koja je zapravo polikloropren. Neopren ima dobru kemijsku stabilnost i održava fleksibilnost u širokom temperaturnom opsegu.

Ako testovi budu uspješni, maska će raditi na bateriju od devet volti i bit će skuplja od pamučne, kirurške i N95 maske, izjavili su istraživači.

Toplinska maska će biti idealna za situacije gdje je rizik od infekcije povećan, kao što su zdravstvene ustanove ili javni prijevoz i neće se morati sterilizirati poslije upotrebe.

Znanstvenici su već počeli praviti prototip maske, koja mora još proći i fizičke testove.

“Za razliku od maski koje filtriraju virus, ova maska pušta virusu da izađe kroz masku, a potom ga usporava i ubija”, izjavio je Michael Strano, kemijski inženjer na MIT-u, a prenosi Daily Mail.

Masku će biti moguće nositi bez ograničenja, a baterija od devet volti bi trebala omogućiti rad maske na nekoliko sati.

1 Comment

1 Comment

  1. Zoran Petrović

    2 studenoga, 2020 at 6:33 am

    Ne može se ubiti nešto što nije živo. Virus je infektivna čestica.Njegov glikoprotein ključ za ulazak u stanicu na površini virusa se može oksidirati i tako promjeniti da ga stanica nepusti u sebe. Sa temperaturom se povećava šansa oksidacije. Problem je što se virus nalazi u kapljici zaštićen od oksidacije pa je potrebno ispariti kapljicu a kisik će tada odraditi svoj posao sa čistim virusim jednostavno onesposobivši ga za ulaz.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Provedena studija objavljena je u časopisu ACS Applied Materials and Interfaces.

Bakterije i virusi

Znanstvenici sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju King Abdullah (KAUST) u Saudijskoj Arabiji kreirali su najtočniji trodimenzionalni model koronavirusa. Na web stranici Sveučilišta navodi...

Bakterije i virusi

Francesco Sannino, profesor sa Sveučilišta u Napulju predviđa da će pandemija koronavirusa prestati tek između travnja i svibnja sljedeće godine. Sannino je rukovoditelj grupe...

Bakterije i virusi

Rezultati njihovih istraživanja objavljeni su u časopisu Organic & Biomolecular Chemistry.