Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Znanstvenici razvijaju masku koja ubija virus na 90 stupnjeva

Ako testovi budu uspješni, maska će raditi na bateriju od devet volti i bit će skuplja od pamučne, kirurške i N95 maske.

Foto: Michael Strano i drugi /MIT

Znanstvenici s Instituta za tehnologiju Massachusetts u američkom gradu Cambridgeu razvijaju toplinsku masku koja će na 90 stupnjeva ubijati patogene koronavirusa i bit će puno udobnija za nošenje od maski koje danas viđamo.

Umjesto da filtrira sve što izađe iz ljudskih usta, maske će ubijati virus prilikom izdaha, jer će dostizati temperaturu od čak 90 stupnjeva, na kojoj koronavirus ne može opstati.

Kako bi se izbjegle opekline uslijed zagrijavanja na 90 stupnjeva, maska će biti zaštićena neoprenom, sintetičkom gumom koja je zapravo polikloropren. Neopren ima dobru kemijsku stabilnost i održava fleksibilnost u širokom temperaturnom opsegu.

Ako testovi budu uspješni, maska će raditi na bateriju od devet volti i bit će skuplja od pamučne, kirurške i N95 maske, izjavili su istraživači.

Toplinska maska će biti idealna za situacije gdje je rizik od infekcije povećan, kao što su zdravstvene ustanove ili javni prijevoz i neće se morati sterilizirati poslije upotrebe.

Znanstvenici su već počeli praviti prototip maske, koja mora još proći i fizičke testove.

“Za razliku od maski koje filtriraju virus, ova maska pušta virusu da izađe kroz masku, a potom ga usporava i ubija”, izjavio je Michael Strano, kemijski inženjer na MIT-u, a prenosi Daily Mail.

Masku će biti moguće nositi bez ograničenja, a baterija od devet volti bi trebala omogućiti rad maske na nekoliko sati.

1 komentar

1 komentar

  1. Zoran Petrović

    2 studenoga, 2020 u 6:33 am

    Ne može se ubiti nešto što nije živo. Virus je infektivna čestica.Njegov glikoprotein ključ za ulazak u stanicu na površini virusa se može oksidirati i tako promjeniti da ga stanica nepusti u sebe. Sa temperaturom se povećava šansa oksidacije. Problem je što se virus nalazi u kapljici zaštićen od oksidacije pa je potrebno ispariti kapljicu a kisik će tada odraditi svoj posao sa čistim virusim jednostavno onesposobivši ga za ulaz.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Maska funkcionira uz pomoć ugrađenih Halo senzora.

Bakterije i virusi

Sustav nazvan Diagnovir postiže 99% pouzdane rezultate u samo 10 sekundi.

Bakterije i virusi

Rusija je u subotu odobrila svoje cjepivo protiv koronavirusa Sputnik V za osobe starije od 60 godina, priopćilo je rusko Ministarstvo zdravstva. Osobe starije...

Bakterije i virusi

Maria Van Kerkhove iz Svjetske zdravstvene organizacije izjavila je kako je nova varijanta pronađena i u Nizozemskoj, Australiji te Danskoj