Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Nanotehnologija

Znanstvenici razvili mikročestice kisika koje vas mogu održati na životu bez disanja

(Credit: Oceans Network Canada)

Kisik je super – omogućuje život i koristan je za ljude. No bez jedne sitnice od njega nema koristi, a to je disanje. Ako vam se zablokiraju dišni putevi, ne biste se dobro proveli. Sve dosad.

(Credit: Oceans Network Canada)

Naime, znanstvenici su sada razvili mikročestice s kisikom koje se mogu ubrizgati u krvotok i koje će vas održavati na životu, čak i ako ne možete disati.

Mikročestice su zapravo malene kapsule (veličine 2-4 mikrometara) i sastoje se od jednog sloja lipida koji okružuje balončić kisika. Kapsula je suspendirana u tekućini kako se balončić ne bi povećao, što bi ga učinilo smrtonosnim.

Nakon što je kapsula ubrizgana u krvotok, dolazi do crvenih krvnih stanica i prenosi kisik iz kapsule u stanicu. Oko 70% kisika iz kapsule dospije u krvotok ovim putem. Uspješnost ove metode može dokazati i činjenica da su znanstvenici uspjeli održati na životu zeca čiji su dišni putovi bili blokirani punih 15 minuta.

Izvor: Geekosystem

5 komentara

5 Comments

 1. Marina Tot Đuričić

  8 travnja, 2014 u 1:44 pm

  Jupi sad mogu satima ronit 😀

 2. Ričard Gvozdenostrvljanin

  8 travnja, 2014 u 1:58 pm

  Ovo za glupake koji zaborave disati xD

 3. Alen Kalac

  8 travnja, 2014 u 2:27 pm

  Idemo na rodjenje 😀

 4. Adis Hasanovich

  8 travnja, 2014 u 2:48 pm

  zeca…ajde covjeka 😉

 5. Mirko Zec

  8 travnja, 2014 u 4:41 pm

  cool

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Astronautima je odobren povratak u svemirsku stanicu, no problem još uvijek nije riješen i još se nije otkrilo odakle curi kisik.

Bakterije i virusi

Ograničeni broj respiratora jedan je od najvećih izazova u pandemiji koronavirusa. Istraživači Tehničkog sveučilišta u Beču su u tu svrhu razvili uređaj za kisik...

Klima

Klimatske promjene i onečišćenje istiskuju kisik iz oceana, prijeteći opstanku brojnih ribljih vrsta, zaključili su, u sklopu dosad najvećeg istraživanja ovog tipa stručnjaci Međunarodne...

Svemir

Kada je u pitanju budućnost istraživanja svemira, glavni cilj jest uštedjeti. Da bi to bilo moguće, svemirske agencije i zrakoplovne tvrtke diljem svijeta ulažu...