Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Znanstvenici s Harvarda: Za potpuni imunitet potrebne će biti dvije doze cjepiva

Dvije doze su vjerojatne jer je riječ o novom virusu za koji nitko nema antitijela.

Foto: Pixabay

Prema tvrdnjama znanstvenika s Harvarda, ljudi će se morati cijepiti protiv koronavirusa dva puta ako žele steći potpuni imunitet.

Razmak između dvije doze cjepiva bit će oko mjesec dana, a moguće je da će nekoliko godina kasnije biti potrebna i dodatna doza, prenosi USA Today.

Dvije doze su vjerojatne jer je riječ o novom virusu za koji nitko nema antitijela. Prva doza bi trebala pripremiti imunološki sustav i pomoći mu prepoznati virus, a drugom dozom bi se ojačao imunološki odgovor.

Više od stotinu “kandidata” za cijepljenje nalazi se u različitim fazama ispitivanja širom svijeta i za gotovo sve se očekuje da će primiti dvije doze, ističe Barry Bloom, imunolog i profesor javnog zdravstva na Harvardu.

Točno doziranje bit će poznato kad pristignu rezultati kliničkih ispitivanja potencijalnih cjepiva na ljudima.

Kelly Moore, direktorica u nevladinoj organizaciji “Imunizacijska akcijska koalicija”, precizira da će informacije biti dostupne nakon ispitivanja na ljudima.

Pri prvoj dozi imunološki sustav reagira na nešto s čime se još nije susreo. Potom to obrađuje i zapamti, razvije antitijela i imune stanice, a za sve to je potrebno 14 dana, kažu stručnjaci.

Dvije doze su uobičajene za mnoga cjepiva koja se daju djeci poput onog za ospice. Pneumokokna cjepiva, koja sprječavaju neke oblike upale pluća, meningitis i sepsu, daju se u četiri doze, a kombinirana cjepiva za difteriju, tetanus i hripavac (di-te-per) daju se u pet doza.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Od 817 osoba zaraženih koronavirusom, koje su bile obuhvaćene istraživanjem, njih 49,8 posto je osjetilo promjene u osjetu okusa.

Robotika

Robota, to jest robotiziranu ruku, programirali u sami učenici.

Bakterije i virusi

Novi rezultati se odnose na štakore, koji su popularno jelo u Vijetnamu, a love ih na rižinim poljima.

Bakterije i virusi

Južnokorejski službenici danas su javili da je u protekla 24 sata potvrđeno 17 novih slučajeva.

Oglašavanje