Connect with us

Znanost

Fluorescentna žaba (Foto: Carlos Taboada)

Biljke i životinje

Znanstvenici slučajno otkrili prvu fluorescentnu žabu na svijetu

Znanstvenici iz muzeja prirodnih znanosti Bernardino Rivadavia, proučavajući pigment žabe gatalinke, slučajno su otkrili prvu fluorescentnu žabu na svijetu.

Ova žaba je prvi put viđena u Zimbabveu prije 55 godina, ali joj nitko nikada nije bio toliko blizu. Pod normalnim svijetlom žaba je prošarana zelenom i smeđom bojom s crvenim točkicama, ali pod UV zrakama žaba svijetli fluorescentno zelenom bojom. Ova pojava izuzetno je rijetka za životinje koje žive na kopnu.

Istraživači koji su jučer objavili svoje otkriće, utvrdili su da o jačini svjetlosti ovisi koliko će žaba svijetliti.

“Ova pojava znatno je drugačija od one kod ostalih fluorofora. Naše otkriće otvara mogućnost da i drugi vodozemci mogu biti fluorescentni, a posebno oni s tankom kožom poput gatalinke”, kazala je Maria Gabriella Lagoria, fotokemičarka sa Sveučilišta u Buenos Airesu.

U razgovoru za časopis Nature, znanstvenici koji su otkrili fluorescentnu žabu izrazili su nadu da će ovo otkriće inspirirati druge da nastave istraživati ovaj fenomen. Savjetovali su znanstvenicima da ne idu na teren bez UV svjetiljke.

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

1 komentar

1 komentar

  1. Dreamers

    ožujak 14, 2017 kod 6:04 pm

    wow !

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh