Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Znanstvenici slučajno otkrili prvu fluorescentnu žabu na svijetu

Znanstvenici iz muzeja prirodnih znanosti Bernardino Rivadavia, proučavajući pigment žabe gatalinke, slučajno su otkrili prvu fluorescentnu žabu na svijetu.

Ova žaba je prvi put viđena u Zimbabveu prije 55 godina, ali joj nitko nikada nije bio toliko blizu. Pod normalnim svijetlom žaba je prošarana zelenom i smeđom bojom s crvenim točkicama, ali pod UV zrakama žaba svijetli fluorescentno zelenom bojom. Ova pojava izuzetno je rijetka za životinje koje žive na kopnu.

Istraživači koji su jučer objavili svoje otkriće, utvrdili su da o jačini svjetlosti ovisi koliko će žaba svijetliti.

“Ova pojava znatno je drugačija od one kod ostalih fluorofora. Naše otkriće otvara mogućnost da i drugi vodozemci mogu biti fluorescentni, a posebno oni s tankom kožom poput gatalinke”, kazala je Maria Gabriella Lagoria, fotokemičarka sa Sveučilišta u Buenos Airesu.

U razgovoru za časopis Nature, znanstvenici koji su otkrili fluorescentnu žabu izrazili su nadu da će ovo otkriće inspirirati druge da nastave istraživati ovaj fenomen. Savjetovali su znanstvenicima da ne idu na teren bez UV svjetiljke.

1 komentar

1 komentar

  1. Dreamers

    14 ožujka, 2017 u 6:04 pm

    wow !

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Divovska žaba veličine lopte za plažu koja je živjela prije 70 milijuna godina imala je ugriz koji je mogao biti dovoljno snažan da ščepa...

Biljke i životinje

Neke vrste žaba imaju posebnu strategiju za razmožavanje. Okupe se u ogromnoj skupini od nekoliko stotina ili čak nekoliko tisuća žaba. U ovom urnebesu,...

Biljke i životinje

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Lund u Švedskoj otkrilo je kako žabe imaju najbolji noćni vid od svih životinja te da su u stanju vidjeti...

Biljke i životinje

Šalimo se, jer ova pustinjska žaba zapravo proizvodi presmiješne zvukove. Zvuči kao igračka za bebe, a zapravo je ljuta i spremna na borbu.

Oglašavanje