Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Znanstvenici snimili trenutak u kojem koronavirus inficira stanicu

Znanstvenici najvećeg medicinskog istraživačkog centra Latinske Amerike snimili su fotografije trenutka u kojem koronavirus inficira stanicu koju je napao.

Stručnjaci brazilske Fondacije Oswaldo Cruz (Fiocruz) snimili su ove fotografije dok su proučavali replikaciju virusa, poznatog kao Sars-Cov-2. Tim je detaljno snimio postupak u kojem koronavirus inficira stanice koristeći prijenosni elektronski mikroskop s povećanjem do dva milijuna puta.

Slike prikazuju niz tamnih točaka koje su zapravo virusne čestice patogena. Na prvoj slici ove čestice pokušavaju ući u citoplazmu stanice unutar koje je stanična jezgra s njenim genetskim materijalom.

Foto: EPA-EFE / Autor: Débora Barreto / FIOCRUZ

Na drugoj fotografiji se može vidjeti trenutak u kojem Sars-CoV-2 započinje proces infekcije:

Foto: EPA-EFE / Autor: Débora Barreto / FIOCRUZ

Na trećoj slici su prikazane virusne čestice unutar stanice:

Foto: EPA-EFE / Autor: Débora Barreto / FIOCRUZ

Korištene stanice nisu ljudske, navodi Fiocruz u izjavi, već se radi o ‘vero loze’, stanicama koje su izvorno izolirane iz zamoraca, psolikih repatih majmuna iz reda primata, kakve se obično koriste u laboratorijskim istraživanjima staničnih kultura, prenosi Telegraph.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Istraživači su uvjereni da određeni aktivni sastojci iz kanabisa mogu utjecati na sprječavanje ulaska virusa u stanice pluća.

Računarstvo i internet

Iako je ponosan na posao koji je obavio, ovaj 17-godišnjak kaže da ne želi postati uzor kako se postaje poznato ime za vrijeme pandemije

Biljke i životinje

Istraživači smatraju da bi antitijela ljame mogla pomoći u zaštiti onih koji do sad nisu bili zaraženi koronavirusom.

Biljke i životinje

Znanstvenici se nadaju da će labradori i koker španijeli moći prepoznati koronavirus čak i na asimptomatskim nositeljima.

Oglašavanje