Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Robotika

Znanstvenici stvorili hidrauličnu robotsku ruku s tri prsta

Postoji ogroman broj stvari koje bi ovaj uređaj mogao obavljati u budućnosti.

Foto: Screenshot YouTube / Createk Engineering Lab

Istraživači sa Sveučilišta Sherbrooke u Kanadi, pokazali su još jednom što je sve moguće uz kreativnost i znanje. Napravili su hidrauličnu ruku, koja koristi tri prsta za izvršavanje raznih zadataka.

Robotska ruka ima tri brzine, odnosno tri stupnja pokretljivosti, a može se kretati do 3,4 metra u sekundi i dizati pet kilograma. Sama ruka je teška koliko i ljudska, ali to je prvenstveno zato što je povezana sa snažnim vanjskim izvorom napajanja, koji joj može ograničiti pokretljivost, piše The Verge.

Postoji ogroman broj stvari koje bi ovaj uređaj mogao obavljati u budućnosti, a tu spadaju oponašanje ljudskih pokreta, brže obavljanje poslova kao što su branje voća ili slikanje.

Hidraulična robotska ruka bi se možda mogla koristiti i kao svojevrstan “asistent”, pridržavajući predmete u radionici ili donoseći alate. Na kraju krajeva, jedna od upotreba bi mogla biti i jednostavno probijanje zidova, iako to nije preporučljivo.

GIF: Université de Sherbrooke

Naravno, robotska ruka nije bez nedostataka. Najveći problem trenutno predstavlja veliki vanjski izvor napajanja s kojim je stalno povezana. Međutim, ako je koristite dok radite samo na jednom mjestu (npr. u nekoj radionici), onda vam možda to i neće biti toliki problem.

Važno je naglasiti kako su sve ovo samo hipotetički slučajevi upotrebe, a tehnologija još uvijek nije spremna za korištenje u tvornicama ili radionicama.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Robotika

Japanski znanstvenici Hiroshi Ishiguro i Kohei Ogawa stvorili su robota koji nosi ime Erica.

Robotika

Robota, to jest robotiziranu ruku, programirali u sami učenici.

Robotika

Za 74.500 dolara, Spot može završiti u bilo kojem kućanstvu.

Robotika

Tvrtka Agility Robotics prošle je godine razvila najnaprednijeg čovjekolikog robota.

Oglašavanje