Connect with us

Znanost

Foto: Kiber-ruža. Linköping University

Biljke i životinje

Znanstvenici stvorili prvu kiber-biljku


Tim znanstvenika sa švedskih sveučilišta stvorio je prvu biljku nadopunjenu strujom te su tako razvijeni digitalni i analogni krugovi u živoj ruži.

Ova će tehnologija omogućiti znanstvenicima regulaciju kemijskih procesa i rasta biljaka te upregnuti fotosintezu kako bi se razvile solarne ćelije.

Šveđani su u ružino lišće i prirodni žilni sustav ubacili polimer, koji ima sposobnost dokazati da je moguće razviti električne elemente poput tranzistora, žica ili komponenti zaslona.

Grupa je koristila tzv. PEDOT-S polimere kako bi formirala žice unutar ksilema, tkiva koje prenosi vodu i obuhvaća biljku. Žice su spojene pomoću izlaganja ružinih reznica polimeru koji se jednoliko rasporedio cijelom biljkom, obujmio ksilem i formirao vodljive strukture dulje od 2 inča (5 centimetara). S obzirom na to da polimer ne obuhvaća ksilem u potpunosti, prijenos nutrijenata i vode unutar biljke nije bio ugrožen.

Znanstvenici su lišće polili drugačijim polimerom vrste PEDOT, koji stvara „piksele“ koji obuhvaćaju ružine vene. Slanjem elektrokemijskih signala kroz vene aktivirali su se pikseli koji su mijenjali boju lišća iz svijetle u tamno zelenu ponašajući se kao jednostavan zaslon.

Voditelj inovatorskog tima, profesor Magnus Berggren, smatra da će elektronski nadograđene biljke imati utjecaj u boljem spoznavanju biljaka i stvaranju integriranih tehnologija, poput biosenzora, gorivih ćelija na bazi fotosinteze, regulatore rasta, ali i uređaje koji će pratiti unutarnje funkcije biljke.

Izvor: ScienceMag

Nastavi čitati
Advertisement
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh