Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Znanstvenici stvorili prvu kiber-biljku

Tim znanstvenika sa švedskih sveučilišta stvorio je prvu biljku nadopunjenu strujom te su tako razvijeni digitalni i analogni krugovi u živoj ruži.

Ova će tehnologija omogućiti znanstvenicima regulaciju kemijskih procesa i rasta biljaka te upregnuti fotosintezu kako bi se razvile solarne ćelije.

Šveđani su u ružino lišće i prirodni žilni sustav ubacili polimer, koji ima sposobnost dokazati da je moguće razviti električne elemente poput tranzistora, žica ili komponenti zaslona.

Grupa je koristila tzv. PEDOT-S polimere kako bi formirala žice unutar ksilema, tkiva koje prenosi vodu i obuhvaća biljku. Žice su spojene pomoću izlaganja ružinih reznica polimeru koji se jednoliko rasporedio cijelom biljkom, obujmio ksilem i formirao vodljive strukture dulje od 2 inča (5 centimetara). S obzirom na to da polimer ne obuhvaća ksilem u potpunosti, prijenos nutrijenata i vode unutar biljke nije bio ugrožen.

Znanstvenici su lišće polili drugačijim polimerom vrste PEDOT, koji stvara „piksele“ koji obuhvaćaju ružine vene. Slanjem elektrokemijskih signala kroz vene aktivirali su se pikseli koji su mijenjali boju lišća iz svijetle u tamno zelenu ponašajući se kao jednostavan zaslon.

Voditelj inovatorskog tima, profesor Magnus Berggren, smatra da će elektronski nadograđene biljke imati utjecaj u boljem spoznavanju biljaka i stvaranju integriranih tehnologija, poput biosenzora, gorivih ćelija na bazi fotosinteze, regulatore rasta, ali i uređaje koji će pratiti unutarnje funkcije biljke.

Izvor: ScienceMag

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje