Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Znanstvenici testiraju lijek za sprječavanje nastanka krvnih ugrušaka kod COVID-19

Čak trećina hospitaliziranih pacijenata s koronavirusom razvija potencijalno opasne krvne ugruške.

Foto: Pixabay

Eksperimentalni lijek koji bi mogao spriječiti potencijalno smrtonosne krvne ugruške povezane s Covid-19 je u fazi testiranja.

Ispitivanje financirano od strane British Heart Foundation, testirat će teoriju da su ugrušci prouzrokovani hormonskom neravnotežom koju pokreće infekcija koronavirusa.

Postoji nekoliko lijekova koji se trenutno testiraju kako bi se spriječili najgori efekti bolesti, piše BBC.

Čak trećina hospitaliziranih pacijenata s koronavirusom razvija potencijalno opasne krvne ugruške.

Lijek, TRV027, djeluje na rebalans hormona koji su vezani za krvni tlak, vodu i sol. Znanstvenici s Imperial koledža u Londonu, uključeni u ispitivanje, smatraju da kad virus uđe u organizam, enzim koristi kao “kvaku” za ulazak u stanice, a to onemogućuje enzim koji ima važnu ulogu u uravnoteženju ključnih hormona.

Kada je van ravnoteže, krv može postati ljepljiva, što dovodi do stvaranja ugrušaka. Vjeruje se da TRV027, čiji je tvorac osvojio Nobelovu nagradu 2012. godine, može imati ulogu u stvaranju ravnoteže hormona.

“Mnogi od tretmana kojima se provodi liječenje COVID-19 fokusiraju se na upalni odgovor tijela, ali hormonalna neravnoteža je “prilično različit problem” koji može dati odgovor na pitanje zašto se neki teško razbole, a drugi ne”, tvrdi Dr. David Owen, jedan od voditelja istraživanja.

Prema podacima British Heart Foundation, zgrušavanje krvi također može objasniti zašto COVID-19 posebno pogađa osobe koje već imaju kardiovaskularne bolesti usprkos respiratornim oboljenjima.

Probni lijekovi

“COVID-19 je složena bolest koja utječe na brojne sustave u tijelu, tako da bi se ovaj tretman mogao koristiti u kombinaciji i s drugim lijekovima”, tvrdi Dr. Kat Pollock.

Počevši od sljedećeg mjeseca, otprilike 60 pacijenata dobit će novi eksperimentalni lijek ili placebo. Lijek se pokazao kao siguran kod pacijenata s akutnom srčanom insuficijencijom, iako nije bio efikasan za liječenje tog stanja.

TRV027 predstavlja samo jedan od nekoliko različitih lijekova koji se testiraju kako bi se olakšali najgori efekti bolesti i kako bi se pomoglo tijelu u borbi s istom. Najmanje 10 različitih antivirusnih lijekova, uključujući i one za liječenje HIV-a, ispituje se ili testira kako bi se saznalo mogu li pomoći u borbi protiv COVID-19.

Za sad se niti jedan nije pokazao efikasnim, iako još uvijek postoji nada da bi se nekoliko njih moglo upotrijebiti za skraćivanje trajanja bolesti kod pacijenata.

Remdesivir, lijek koji je pokazao obećavajuće efekte, djeluje tako što napada enzim koji je virusu potreban kako bi se razmnožavao u stanicama tijela.

Plazma (tekući dio krvi), uzeta od ljudi koji su se oporavili od koronavirusa, također bi mogla biti od pomoći.

Uz to, brojni drugi tretmani usredotočeni su na opasan upalni odgovor organizma na borbu protiv COVID-19, poznat kao citokinska oluja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Istraživači s MIT-a dizajnirali su kvantni senzor za otkrivanje SARS-CoV-2. Iako je uređaj još uvijek teoretski, istraživači su koristili matematičke simulacije kako bi pokazali...

Oboljenja i poremećaji

Kako istraživanje koje nam dolazi iz Barcelone pokazuje, izgleda da razina IgG protutijela, usmjerenih na šiljak SARS-CoV-2 ostaje stabilna i do 7 mjeseci nakon...

Zdravlje i Medicina

Znanstvenici tvrde da bi tehnologija koja stoji iza cjepiva protiv COVID-19 mogla pomoći i u borbi protiv raka. Istraživači su osmislili cjepivo od dvije...

Bakterije i virusi

Istraživači s MIT-a i Harvarda dizajnirali su nosive biosenzore koji mogu otkriti prisutnost virusa u dahu osobe. Maske se aktiviraju gumbom, a rezultate testa...

Oglašavanje