Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Wellness i prehrana

Znanstvenici tvrde da cijelo vrijeme kuhamo rižu na krivi način i ugrožavamo si zdravlje

Milijuni ljudi diljem svijeta ugrožavaju svoje zdravlje kuhajući rižu na pogrešan način, upozoravaju znanstvenici.

Kako ističu, krivim načinom pripreme riže riskiramo pojave zdravstvenih problema poput bolesti srca, dijabetesa ili čak raka, piše Index.

Naime, zbog industrijskih toksina i pesticida u tlu u riži se nalaze visoke količine arsena. A najbolji način kako eliminirati sve tragove arsena iz riže je posebna metoda kuhanja.

Stručnjaci kažu da je rižu najbolje kuhati ovako:

– ostavite rižu da odstoji u vodi preko noći
– ispirite je sve dok voda ne postane bistra
– dobro ocijedite rižu
– rižu stavite u posudu u kojoj se nalazi pet puta više vode
– ostavite da prokuha i smanjite vatru te ostavite rižu 15-ak minuta da se lagano kuha
– rižu miješajte vilicom

Ostavite li rižu da odstoji preko noći, za čak 80 posto smanjit ćete količinu štetnih sastojaka u njoj, napominju znanstvenici.

Nastavi čitati
Advertisement

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

34 komentara

34 Comments

  1. Momir Oljača

    9 veljače, 2017 kod 9:45 am

    portal ‘znanost’ preuzima članak od Indexa? haha. mislim da se ovdje naši putovi razilaze. pozdravite ‘znanstvenike’ i dobar tek!

    • Lord Humungus

      9 veljače, 2017 kod 4:13 pm

      …a Index od Kurira a Kurir od Klix.ba :v
      Moglo bi se reći “Balkanski znanstvenici.”

  2. Milena Jemrić

    9 veljače, 2017 kod 9:49 am

    Kreteni

  3. Mirko Jankovic

    9 veljače, 2017 kod 9:54 am

    Daj se uozbiljite. Vrijeme je.

  4. Dino Alberini

    9 veljače, 2017 kod 9:54 am

    Super vam je izvor.

  5. Snjezana Bogdan

    9 veljače, 2017 kod 9:56 am

    koja lupetanja …. “znanstvenici” djizs

  6. Mario Kralj

    9 veljače, 2017 kod 9:59 am

    Bez panike ljudi ipak to znanstvenici vele.. promjenit ce pricu jos pet puta u ovoj godini ..

    • Bojan Bijelić

      9 veljače, 2017 kod 12:18 pm

      Znanstvenici tvde što tvrde – novinari interpretiraju na 5 različitih načina 🙂

    • Mario Kralj

      9 veljače, 2017 kod 12:27 pm

      Znanstvenici tvrde jedno pa opet za mjesec,godinu,desetljece to demantiraju i tvrde nesto drugo..od dinosaura pa do prehrane.. 😉

    • Mario Kralj

      9 veljače, 2017 kod 12:27 pm

      A da ne pricam o teoriji velikog praska 🙂

    • Senad Kolasinac

      9 veljače, 2017 kod 4:23 pm

      Čovjek ti je lijepo objasnio a ti opet po svome.

      Problem je što novinari često istrčavaju sa bombastičnim naslovima i člancima u kojima se iznose tvrdnje koje naučnici nikad nisu ni pomenuli. Cilj su, jasno, senzacionalizam i klikovi.

      Na primjer, naučnici kažu kako postoje indicije da bi tvar A mogls biti u vezi sa tumorom B, ali da su potrebna daljnja istraživanja i da nije jasno postoji li korelacija. Novinari udare naslov “Naučnici dokazali da tvar A izaziva rak”.

      Kasnije isti naučnici u daljnjim istraživanjima dođu donzaključka da tvar A ipak nije u kauzalnoj vezi sa rakom B, čak i da korelacija nije jaka, a nkvinari objave: “Naučnici se predomislili, tvar A ipak ne uzaziva rak”.

      Ko je onda kriv, novinari ili naučnici? Naučnici nikad nisu ni tvrdili da tvar A uzrokuje rak.

    • Mario Kralj

      9 veljače, 2017 kod 4:40 pm

      Senad Kolasinac sve pet,razumio sam al ti nisi mene ili namjerno ne zelis, znanstvenici puno puta promjene misljene i to drasticno..nisam ulazio u to sto novinari rade,to se slazem

    • Senad Kolasinac

      10 veljače, 2017 kod 7:06 pm

      Naučnici mijenjaju mišljenje u skladu sa dostupnim dokazima. Stvar je što tehnologija napreduje, čime naučnici dobijaju sve preciznije podatke i u sklkadu sa time mijenjaju svoje teorije. I to je dobro, to je znak napretka i znak da se nauka bori protiv dogmi.

      Problem je što su mišljenja naučnika u popularnoj literaturi, a posebno na portalima i u žutoj štampi, često prenapuhana i iskrivljena, pa se stekne pogrešan utisak da su naučnici rekli ono što zapravo nisu rekli.

  7. Petar Šaravanja

    9 veljače, 2017 kod 10:17 am

    Još nam nisu objasnili da cijeli svoj život dišemo nepravilno.

    • Senad Kolasinac

      9 veljače, 2017 kod 4:24 pm

      Pa dođemo nepravilno. Previše plitko, donji dio pluća neiskorišten. 🙂 🙂 🙂

  8. Petar Jokić

    9 veljače, 2017 kod 11:07 am

    I nije “cijelo” nego “svo” vrijeme.

    • Dži Dži

      9 veljače, 2017 kod 11:24 am

      hahahahah legendoo!!!!

    • Momir Oljača

      9 veljače, 2017 kod 11:53 am

      sori što kvarim tulum ali nije ni ‘svo’ nego ‘sve’. oblik ‘svo’ u hrv. jeziku ne postoji. ali nije ti za zamjeriti, ta se greška toliko često pojavljuje da je praktički postala ‘standard’

    • Petar Jokić

      9 veljače, 2017 kod 11:55 am

      E vidi, nisam uzeo u obzir da je to hrvatski jezig…prastaj☺

  9. Luna Banda

    9 veljače, 2017 kod 11:18 am

    Dorotea Dorić

  10. Vlado Josic

    9 veljače, 2017 kod 11:43 am

    Riza je najmanji problem,sta sa svim ostalim namirnicama ?

  11. Ivica Marinović

    9 veljače, 2017 kod 12:15 pm

    Lažite nekog drugog. Ako je već takvo vrijeme, barem ću birati tko će mi mozak ispirati. Od mene dislike. Dobro, drugi da vas čujem?

  12. Darko Kovačević-Kova

    9 veljače, 2017 kod 12:37 pm

    JEDITE GOVNA ZNASTVENICI…!!

  13. Milan Obradović

    9 veljače, 2017 kod 1:27 pm

    Koliko stvari pogrešno radimo , dobro smo živi

  14. Tin Gužvinec

    9 veljače, 2017 kod 2:01 pm

    Tko su ti znanstvenici? Gdje je izvor? Gdje su reference? Ovo je kao da citam Bibliju.

    • Mario Kralj

      10 veljače, 2017 kod 2:46 pm

      Jedan od admina je zesci vjernik,katolik,pa valjda zato 😀

  15. Tomislav Botković

    9 veljače, 2017 kod 3:43 pm

    Mirta Botković

  16. Damir Dorić

    9 veljače, 2017 kod 4:35 pm

    A oni koji ne jedu rižu?

  17. Fabiana čubin

    9 veljače, 2017 kod 6:03 pm

    Ako pustis rizu cijelu noc u vodi ne trebas ju ni kuhati jer ce se raspasti

  18. Josip Gelo

    9 veljače, 2017 kod 7:01 pm

    Naporni ste vise…i jednom clanku citam da moram pit vodu sjedeci jel ako pijem stojeci cu riknut…tu krivo kuham rizu…ne smijem jest rostilj jer cemo svi umrijet. Sto konzumiraju ti znanstvenici? Dajte i meni malo.

  19. Cavar Ceramic Installation

    10 veljače, 2017 kod 3:28 am

    Bacite rižu u smeće i jedite krompir

  20. Mario Dragic

    10 veljače, 2017 kod 8:05 am

    Pa prije cu prase ispec nego rizu skuhat

  21. Lara Škunca

    10 veljače, 2017 kod 8:33 am

    Željka Gladović

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Wellness i prehrana

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh