Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Znanstvenici tvrde da se ispod površine Plutona vjerojatno krije ocean

Znanstvenik Bierson je istaknuo da se ocean možda formirao od mješavine soli i amonijaka u vodi ispod ledene vanjske školjke debljine nekoliko stotina kilometara.

Foto: NASA

Jedno znanstveno istraživanje koje je objavljeno ovog tjedna, pokazalo je da se ispod planeta Plutona vjerojatno nalazi ocean u tekućem stanju.

Znanstvenici s Kalifornijskog sveučilišta proučavali su površinske slike Plutona snimljene NASA-inim svemirskim brodom New Horizons 2015. godine, te kompjuterske simulacije unutrašnjosti patuljastog planeta, a istraživanje je potom objavljeno i u znanstvenom časopisu Nature Geoscience.

Carver Bierson, član istraživačkog tima koji je radio na ovoj studiji, rekao je da su došli do nekih novih podataka o Plutonu.

“Kad se Pluton počeo formirati, u proces su uključene nove materije koje su izazvale udar poput eksplozije na njegovu površinu. Svaki od tih udara je poput eksplozije koja zagrijava okolinu” izjavio je Bierson, dodavši:

“Da se Pluton formirao polako, površina bi se hladila između svakog udara i uglavnom bi ostala vrlo hladna. Međutim, ako se formirala brzo, imate onda utjecaj na vrh udara i površina nema dovoljno vremena da se ohladi. Računamo da bi, ako se Pluton formirao za manje od 30.000 godina, toplina od tih utjecaja mogla biti dovoljna da dovede do nastanka oceana“, objasnio je ovaj znanstvenik.

Uz to, Bierson je istaknuo da se ocean možda formirao od mješavine soli i amonijaka u vodi ispod ledene vanjske školjke debljine nekoliko stotina kilometara, dodajući da se prema ovom scenariju voda širi dok se smrzava, a pukotine na površini Plutona mogu biti dokaz postojanja oceana.

Pluton je prvi po veličini patuljasti planet u Sunčevom sustavu i drugi po masi, nakon Eride. Ovaj patuljasti planet jedva je moguće vidjeti amaterskim teleskopom – njegova prividna magnituda od oko 13 zahtjeva promjer objektiva najmanje 200 milimetara, prenose agencije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Svemir

Jaja dvije riblje vrste preživjela su uvjete lansiranja ruske svemirske letjelice Soyuz.

Planete i mjeseci

Rover će krenuti u potragu za tragovima života...

Svemir

Planovi za uspostavljanje lunarne baze već su u tijeku, a NASA je opisala Mjesec kao "ulaz u Sunčev sustav".

Oglašavanje