Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Znanstvenici tvrde da su stvorili masku koja ubija koronavirus, a napaja se preko punjača za mobitel

Maske će se vjerojatno prodavati po cijeni za dolar skupljoj od tipičnih jednokratnih maski.

Foto: Pixabay

Izraelski znanstvenici tvrde da su uspjeli napraviti masku za višekratnu upotrebu koja može ubiti koronavirus toplinom, a napaja se putem punjača za mobitel.

Proces dezinfekcije traje oko 30 minuta, a korisnici ne bi trebali nositi masku dok je spojena na punjač, navodi profesor Yair Ein-Eli koji je vodio tim znanstvenika s Izraelskog instituta tehnologije u Haifi.

Maska ima USB ulaz koji je spaja s izvorom struje kao standardni punjač za mobilni telefon i grije unutrašnji sloj karbonskih vlakana do 70 stupnjeva Celzijusa, što je dovoljno visoka temperatura da ubije virus, piše Reuters.

Profesor Yair Ein-Eli rekao je da jednokratne maske, za kojima je vladao veliki interes tijekom zdravstvene globalne krize, nisu ekonomične niti dobre za okoliš.

“Trebalo je stvoriti masku koja je višekratna i ovo je naše rješenje”, nadodao je.

Profesor Allon Moses, stručnjak za zarazne bolesti u jeruzalemskom Medicinskom centru Hadassah, tvrdi kako “nema sumnje” da će pola sata izloženosti toplini od 70 stupnjeva ubiti koronavirus. No, ipak je upozorio da bi opetovano zagrijavanje moglo “oštetiti tkaninu maske i uništiti njezinu sposobnost zaštite od bolesti u budućnosti”.

Tijekom testiranja, prototip je bio izložen 20 ciklusa zagrijavanja, od kojih je svaki trajao pola sata, bez utjecaja na izdržljivost maske, rekao je Ein-Eli.

“Možemo garantirati izdržljivost maske do nekoliko desetaka ciklusa, bez ikakvog rizika”, nadodao je.

Prototip izgleda kao standardna N95 maska za lice, s ventilom s prednje strane i gumenim trakama za učvršćenje maske oko glave.

Krajem ožujka znanstvenici su predali patent za ovu masku u SAD-u, a sada raspravljaju o komercijalizaciji proizvoda s privatnim sektorom.

Maske će se vjerojatno prodavati po cijeni za dolar skupljoj od tipičnih jednokratnih maski, najavili su znanstvenici.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Tamnozeleni materijal prvi je primijetio kineski rover Yutu 2 tijekom istraživanja terena u blizini kratera Von Kármán.

Tehnologija

Riječ je o dron light showu iznad rijeke Han u glavnom gradu Seulu.

Bakterije i virusi

Koronavir je jedan od prvih lijekova u Rusiji i u svijetu koji se ne bori protiv komplikacija izazvanih SARS-CoV-2, već se bori protiv samog...

Bakterije i virusi

Istraživač Rich Davis svojim je pratiteljima na Twitteru pokazao koliko je važno nošenje zaštitne maske jednostavnim eksperimentom u kojem je koristio agar kulture.

Oglašavanje