Connect with us

Hi, what are you looking for?

Klima

Znanstvenici upozoravaju: Ledenjaci u Kini se tope rekordnim tempom

Foto: Pixabay

Ledenjaci na planini Qilian u Kini tope se šokantnom brzinom, dok globalno zagrijavanje donosi nepredvidive promjene i povećava izglede za dugoročne nestašice vode, tvrde znanstvenici.

Najveći ledenjak na planinskom lancu dugom oko 800 kilometara, koji se nalazi na sušnom sjeveroistočnom rubu Tibetanske visoravni, smanjio se za oko 450 metara od pedesetih godina prošlog stoljeća, kad su znanstvenici postavili prvu kinesku postaju za nadzor koja ga je proučavala, prenosi CNN.

Ledenjak površine oko 20 četvornih kilometara, poznat pod imenom Laohugou broj 12., smanjio se za oko sedam posto od početka mjerenja, a otapanje se ubrzalo posljednjih godina.

Jednako alarmantan podatak je i gubitak debljine ledenjaka za oko 13 metara leda koji je nastao uslijed sve većih temperatura.

Tibetanska visoravan je poznata i kao treći pol Zemlje, zbog količine leda koja se nalazi na tom prostoru. No, od pedesetih godina prošlog stoljeća, prosječna temperatura je porasla za 1,5 °C. Bez izgleda za okončanje globalnog zagrijavanja, stručnjaci nemaju svijetle prognoze za 2.684 ledenjaka koji se nalaze na planini Qilian.

Podaci Kineske akademije znanosti pokazuju da je smanjenje ledenjaka u razdoblju između 1990. i 2010. godine bilo za 50 posto veće nego u razdoblju između 1956. i 1990. godine.

Također, protok vode u rijeci u blizini najvećeg ledenjaka je skoro duplo veći nego prije 60 godina.

Zbog globalnog zagrijavanja, snijeg i kiša u ovom području su povremeno bili rjeđi nego uobičajeno, i iako je otapanje ledenjaka dovelo do većeg protoka vode u rijekama i potocima, poljoprivrednici u podnožju planine se i dalje suočavaju s nedostatkom vode za svoje usjeve i životinje.

Ove nove fluktuacije također donose opasnost od poplava, koje se u ovom području sve češće događaju u proljeće, dok na ljeto dolazi do nestašice vode, kad je ona neophodna za zalijevanje usjeva.

Topljenje kineskih ledenjaka svoj bi vrhunac moglo dostići za deset godina, a nakon toga bi se naglo smanjilo zbog smanjenja njihove veličine i broja. To bi moglo dovesti do velike nestašice vode, tvrde znanstvenici.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Fizika i Kemija

Dijamanti bi mogli trajati vječno, ali to ne znači da im treba vječnost da bi nastali. To potvrđuju australski znanstvenici koji u svojim laboratorijima...

Svemir

Prema posljednjim proračunima astronoma, asteroid bi se trebao približiti Zemlji 2068. godine, a šansa da pogodi naš planet je 1 prema 150.000.

Bakterije i virusi

Znanstvenici sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju King Abdullah (KAUST) u Saudijskoj Arabiji kreirali su najtočniji trodimenzionalni model koronavirusa. Na web stranici Sveučilišta navodi...

Zdravlje i Medicina

Istraživači s Instituta za istraživanje raka u Nizozemskoj otkrili su novi set žlijezda slinovnica duljine oko 2 cm.