Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Znanstvenici uspjeli odrediti starost crteža na stijenama u Africi

Na području južne Afrike pronađeno je mnogo crteža na stijenama koje su napravili lovci i sakupljači. Znanstvenici su uspjeli otkriti što oni predstavljaju, ali nisu mogli precizno utvrditi u kojem razdoblju su nastali.

Crteži predstavljaju ono što su šamani vidjeli tijekom njihovog putovanja u svijet duhova. Željeli su da i obični ljudi to vide. Bušmani su vjerovali da stijene predstavljaju vezu između ovozemaljskog i duhovnog svijeta. One su im pomagale u komunikaciji s duhovima.

By collecting samples of paint, researchers were able to identify the types of carbons in the pigments and ultimately date them as more than 5,000 years old – deeming the drawings the ‘earliest directly dated’ paintings in the region

Uzevši uzorke boje, stručnjaci su uz pomoć najnovijih metoda uspjeli utvrditi koji ugljik se nalazi u pigmentima te su došli do zaključka da su crteži stari više od 5000 godina. To ih čini najstarijim crtežima u južnom dijelu Afrike.

Oni su koristili metodu ubrzane masene spektrometrije koja je slična tradicionalnoj metodi datiranja ugljikom, ali za spektrometriju znanstvenici su mogli uzeti manje fragmente crteža, što u metodi datiranja ugljikom nije moguće.

Prije su stručnjaci morali uzimati velike dijelove crteža zbog čega je moglo doći do raznih oštećenja prilikom analiziranja. Prilikom bojanja umjetnici su koristili ugljen koji je možda bio mnogo stariji od vremena u kojem su nastale slike. Sve su to bile prepreke u utvrđivanju prave starosti crteža.

The latest study takes a more innovated approach using accelerator mass spectrometry (AMS), earn more about what the ancient people used to create the works of art (in the Maclear District, South Africa)

Crteži se nalaze na 14 lokacija na području južne Afrike. Znanstvenici su uzimali uzorke boje veličine 0.5mm2 sa svake lokacije. Uz pomoć svjetlosne mikroskopije i spektroskopije otkrili su morfologiju i sastav elemenata i molekula. Saznali su da su Bušmani koristili ugljen, ali su otkrili i čađu što im je omogućilo datiranje crteža.

The rock art in questions is located at 14 sites in three different regions of Southern Africa: the Thune Dam, Botswana, the Phuthiatsana Valley, Lesotho and the Maclear District in South Africa

Ovo otkriće će znanstvenicima pomoću u boljem razumijevanju običaja, kulture i načina života starih plemena te se ove metode mogu koristiti i na drugim nalazištima.

The team discovered that the Bushman people did use charcoal, but they also found soot and carbon black were in the pigment, two items that helped them date the paintings (in the Phuthiatsana Valley, Lesoth)

(in the Thune Valley, Botswana)

1 komentar

1 komentar

  1. Munir Husicic

    17 travnja, 2017 u 8:00 pm

    Znaci mogu biti stari i 5 000 000 godina,sve sto je vise od 5000.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Patuljastim žirafama nadjenuli su imena Gimli i Nigel.

Arheologija i paleontologija

Fosilni ostaci pripadaju muškom Paranthropus robustusu, vrsti Australopitecina koja je kao "vrsta rođaka" postojala istovremeno s čovjekovim drevnim precima.

Arheologija i paleontologija

Ovi otisci predstavljaju najveću kolekciju antičkih ljudskih otisaka ikad pronađenih u Africi.

Svemir

Etiopija je u petak lansirala svoj prvi satelit u svemir, u sklopu nastojanja sve više subsaharskih afričkih država da razviju svemirske programe koji bi...

Oglašavanje