SF Centar

Konjokradice iz svemira – još od 1999.

Nova, akcijom nabijena najava za ‘Star Trek: Picard’

Objavljen je još jedan teaser za ‘Star Trek: Picard’. Još jedna, nadam se uspješna serija počinje s emitiranjem 23. ovog mjeseca. Kao što se iz naslova vidi, nositelj radnje bit će legendarni kapetan Enterprisea, Jean-Luc Picard (Patrick Stewart), a u većoj ili manjoj mjeri pojavit će se i drugi, od ranije poznati Star Trek likovi.

Ovdje opet vidimo Deannu Troi (Marina Sirtis) i Williama Rikera (Johnatan Frakes) u društvu Picarda, a pojavljuje se još i bivša članica posade Voyagera, Sedma od Devet (Jeri Ryan). Sve pršti akcijom, za koju su odgovorni glavom i bradom Romulanci. Kao najstariji neprijatelji Federacije (pojavili su se još 1967. godine u epizodi ‘Balance of Terror’), ratovali su i protiv Picarda. Baš je on, tada zapovijedajući Enterpriseom, ostvario prvi kontakt s njima nakon više desetljeća samoizolacije. Tijekom cijelog ‘The Next Generation’ serijala vodio je povuci-potegni s Romulancima, što je kulminiralo pravim ratom u filmu ‘Star Trek: Nemesis’. U seriji ćemo također vidjeti kapetana korvete Datu (Brent Spiner), mada nije jasno kako i na koji način. Data je, naime, poginuo baš u ‘Nemesisu’.

Zanima me stoga kakva će serija zapravo biti. Na stranu nostalgija, koju osobno imam na bacanje. ‘The Next Generation’ mi je daleko najbolja serija koju sam gledao i raduje me povratak starih znanaca. Ali ako će se radnja temeljiti na nekom novom ratu s Romulancima, treba reći kako je to isprobani koncept koji je debelo podbacio (opet taj ‘Nemesis’). Isto tako, Patrick Stewart vremešan je glumac, ima punih 79 godina. Nema smisla od njega raditi akcijsku zvijezdu, jer on to tijekom cijele svoje Star Trek karijere nije niti bio. Možda me ovaj isječak navodi na krivi zaključak, zapravo nadam se da je tako. Trigger-happy Star Trek serijal upravo gledamo (‘Star Trek: Discovery’) i on svoj dio posla jako dobro pokriva. ‘Picard’ ne bi trebao raditi copy/paste.