Svemir

Pogled u zvijezde s dna gravitacijskog bunara

Challenger

Challenger (OV-099) je drugi po redu izgrađeni raketoplan, koji je poletio u svemir dvije godine poslije Columbije. Challenger je konstruiran iz kostura testne letjelice oznake STA-099. Iako prvotno nije bio namjenjen za letove u svemir, STA-099 je prerastao u punokrvni raketoplan nakon što je izašlo na vidjelo da bi troškovi nadogradnje Enterprisea bili veći od troškova STA-099.

Challengerovo prvo putovanje zbilo se u travnju 1983. godine. Uključujući navedenu misiju, Challenger je do početka 1986. godine obavio devet uspješnih misija.

Jubilarna deseta misija, STS-51-L, zakazana za 28. siječnja 1986. godine, pokazala se kobnom za Challenger. Naime, minutu po lansiranju Challenger je ekplodirao, a njegovi dijelovi pali su u Atlantski Ocean. Pritom su poginuli svi članovi posade. Po nesreći, cijela je flota prizemljena na dvije godine kako bi se utvrdili uzroci katastrofe i nadogradili kritični sustavi. Prikupljeni ostaci Challengera trenutno se nalaze u jednom od bivših raketnih silosa zračne baze Cape Caneveral.

Iako je tek devet puta uspješno letio u svemir, neke od njegovih su misija ušle su u povijest. Sally Ride je upravo u Challengeru 1983. postala prva Amerikanka u svemiru. Guion Blufford je samo četiri mjeseca kasnije postao je prvi Afroamerikanac u svemiru, a s njega se otisnula Kathryn Sullivan, prva Amerikanka u svemirskoj šetnji. Njime su u svemir putovali Marc Garneu i Wubbo Ockels, prvi Kanađanin i prvi Nizozemac u svemiru.

Raketoplan Challenger proveo je 62 dana u orbiti, obišao Zemlju 995 puta i pritom prešao 41.527.416 km. Želeći i dalje imati četiri raketoplana u floti, NASA je, koristeći rezervne dijelove Atlantisa i Discoveryja, izgradila Endeavour.

Zanimljivosti

– Ime je dobio po HMS Challenger, zapovjednom brodu britanske oceanografske ekspedicije koja je od 1872. do 1876. godine istraživala svjetska mora.

Naslovnica: NASA