Klađenje

Sistemska oklada – sistem

Druga najpopularnija vrsta klađenja je igranje sistemskih listića koji su u zadnje vrijeme možda i najpopularnija vrsta oklade kod mnogih kladioničara. Osim toga što nude mogućnost velikih dobitaka, nude i mogućnost zarade u slučaju promašaja nekih parova. Što su to sistemi i na koji način je najbolje igrati sistemske listiće pročitajte u daljnjem tekstu.

Što su to sistemske oklade?
Glavni razlog što su sistemske oklade u zadnjih nekoliko godina postale veoma popularne je to što kod normalnih akumuliranih oklada u slučaju promašaja jednog ili više parova listić je gubitak. Kod sistema nije tako, te i u slučaju nekih promašaja možete zaraditi i imati dobitan listić. Naravno, u slučaju promašaja jednog ili više parova dobitak se znatno umanjuje.

Primjer sistemskog listića
Za primjer sistemskog listića odlučili smo se igrati 3 para i sistem 2/3. Svaki par nosi dosta veliku kvotu i upravo zbog toga se igra sistemski listići, kako bi se povećala mogućnost dobitka u slučaju promašaja jednog para.
Sistem 2/3 označava da s pogotkom 2 ili sva 3 para listić je dobitan, dok u slučaju pogotka samo jednog para nije.

Listić je odigran na ulog od 100kn, a dobitak u slučaju pogotka sva 3 para je 645kn. Da smo primjerice za 100kn odigrali ova 3 para na običnom listiću, dobitak bi bio više od 1,700kn, što znači da sistemska oklada znatno smanjuje i dobitak u slučaju pogotka svih parova. S druge strane u slučaju promašaja jednog para dobiti ćemo između 195kn i 240kn, a ovisno o tome koji par promašimo (tj. koju kvotu) ovisi koliko će nam biti isplaćeno.

Postoji i varijanta klađenja na sistemski listić s fixevima. Tada se listić dijeli u dva dijela, jedan su fixevi (parovi koje morate pogoditi), a drugi razrada (parovi gdje imate pravo fulati). Fixevi znatno podižu kvotu na cijelom listiću i dobitke, no fixevi su parovi koje morate pogoditi i kod njih sistem ne vrijedi. Laički rečeno tada imate običan listić koji morate pogoditi kako biste na sistemu mogli ostvariti veći dobitak u slučaju pogotka dovoljnog broja parova.

Može li se sistemskim okladama profitirati?
Sistemske oklade podrazumijevaju velike kvote na svim parovima, a to povećava rizik pogotka svakog para. S druge strane upravo zbog toga ovisno o sistemu koji igrate dajete si pravo promašaja, no isto tako smanjujete dobitak u tom slučaju. U svakom slučaju sistemske oklade su sigurnije od običnih jer dopuštaju pravo promašaja i upravo to ih je tijekom godina dovelo do toga da su danas jedne od, ako ne i najpopularnije vrste oklada.

Koji su sportovi dobri za sistemske oklade?
Kao i kod običnog listića, tako i kod sistemskog, sasvim je svejedno koje ćete sportove igrati da si povećate šanse za pogodak. No imajte na umu da je uvijek najbolje igrati one sportove koje najviše pratite i u koje se najbolje razumijete.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Vrh