CHAT, MOBCHAT, HR CHAT

Što je to chat?

 

Hrvatski izraz za „chat“ bi bio pričaonica ili čavrljanje, a ubraja se u oblik komunikacije u realnom vremenu. Odnosno, poruka koju pošaljete svom sugovorniku stiže odmah, a sugovornik na nju može odgovoriti odmah.

 

Online chat se zapravo može odnositi na bilo koju vrstu komunikacije na internetu, no uglavnom taj pojam koristimo za opisivanje izravne komunikacije između dviju ili više različitih osoba na računalu ili mobitelu.

Najstariji poznati oblik online chata je Internet Relay Chat (IRC) koji funkcionira na principu takvom da se korisnici prijavljuju korištenjem nekog od klijenata poput Java aplikacije koja se pokreće u web browseru. IRC je izgrađen tako da sadrži kanale na koje se korisnici spajaju i komuniciraju. Različiti IRC poslužitelji imaju različite vrste kanala.

 

Organizacija chat servisa je pretežito takva da se korisnik na njih prijavljuje sa svojim korisničkim imenom i podacima koje je unio prilikom registracije ili korisničko ime odabire svaki put kad se želi uključiti na neki chat servis.

 

Velika većina chatova podijeljena je na više zasebnih soba koje mogu biti predviđene za raspravu o nekoj posebnoj temi ili mogu biti posvećene nekoj skupini ljudi srodnih interesa. Mnogi chat servisi omogućuju korisnicima stvaranje svojih vlastitih soba koje mogu zaštiti čak i lozinkama, kako bi pristup sobi imali samo oni sugovornici s kojima su podijelili lozinku.

 

Mobchat.hr najveći je i najmoderniji hrvatski chat, a postoji i Pricaona.rs koji je srpsko-bosanski chat sličnog tipa.

MOBCHAT.hr

Najveći hrvatski chat - Mobchat - GeeK Chat

Chat aplikacija za Android mobitele dostupna je ovdje.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

To Top