5 glavnih razlika domaćih i stranih kladionica

Svi oni koji su se nekada okušali u klađenju u stranim kladonicama, znaju da postoji jedna razlika prilikom igranja u njima i igranja u domaćim kladionicama. Iako su domaće kladionice na jednoj visokoj razini, nerealno bi bilo reći da još uvijek mogu parirati nekim od najboljih svjetskih. Za primjer tih najboljih kladionica na svijetu možemo uzeti Bet365, kladionicu koja je uvelike ostavila svoj trag u industriji klađenja te je lider u mnogim kategorijama.

Jedna od glavnih kategorija svakako je inovativnost jer ovaj se priređivač ponude konstantno ističe nekim novim i jedinstvenim značajkama koje kasnije mnoge druge kladionice pokušaju kopirati u svojim ponudama. Upravo o tim razlikama domaćih i stranih kladionica ćemo govoriti u ovom tekstu te istaknuti čak pet poprilično značajnih razlika koje ta dva tipa kladionica posjeduju.

1. Porez i manipulativni trošak

Domaće i strane kladionice često se razlikuju po različitim regulatornim okvirima koji utječu na poreze i troškove igrača. Jedna od ključnih razlika je pristup oporezivanju dobitaka igrača. Naime, dok domaće kladionice primjenjuju porez na dobitak i manipulativni trošak na ulog, strane kladionice ni na koji način ne oporezuju svoje igrače.

Dakle, u domaćim kladionicama, igraču će se oduzeti dio uloga, kao i postotak potencijalnog dobitka, što može dugoročno ostaviti velik značaj na profitu igrača. Primjerice, uložiti 10 eura na kvotu 2.00 u stranim kladionicama donosi potencijalni dobitak od 20 eura, dok će u domaćim kladionicama on iznositi samo 18.05 eura. Kada igrači dugoročno ostaju bez gotovo 20% svog profita na listićima zbog poreza, može se reći da to ostavlja dubok trag u budžetu i zato su strane kladionice po toj značajki bolje.

2. Šira ponuda

Strane kladionice često se ističu svojom širom ponudom događaja i sportova, pružajući igračima raznolike opcije za klađenje koje često nadmašuju ponudu domaćih kladionica. Iako domaće kladionice možda nude opsežnu pokrivenost popularnih sportova poput nogometa, košarke ili tenisa, strane kladionice idu korak dalje pružajući široku paletu manje poznatih sportova i događaja.

Popularni bonusi u hrvatskim kladionicama

Prva Sportska Kladionica svim novim igračima dupla prvu uplatu od 5 pa sve do 100 eura.

GEEK
Bonus Code

Favbet svim novim igračima dupla prvu uplatu do 700 eura, besplatnu okladu do 30 eura i 200 besplatnih vrtnji.

Germania novom promocijom svim novim korisnicima nudi mogućnost bonusa do 1000% na prvu uplatu uz vrtnju na Kotač sreće.

U stranim kladionicama, igrači često mogu pronaći ponudu na različite sportove koji nikada nisu pronašli svoj put u hrvatske kladionice. Ova raznolikost događaja omogućuje igračima da pronađu oklade koje odgovaraju njihovim interesima, pružajući im šire mogućnosti izbora u usporedbi s domaćim kladionicama koje često fokusiraju svoju ponudu na popularne sportove. Ova raznolikost čini strane kladionice atraktivnijima za igrače željne eksperimentiranja s različitim vrstama klađenja.

igrač kladoinice koji gleda svoj dobitni listić

3. Jednostavnija registracija

Proces registracije u stranim kladionicama često se ističe jednostavnošću i brzinom u usporedbi s domaćim kladionicama. Razlog zašto je to tako leži u činjenici da prilikom registracije, strane kladionice traže manju količinu osobnih podataka koje igrači moraju pružiti prilikom registracije. Za razliku od hrvatskih kladionica koje zahtijevaju unos nekih osobnih identifikacijskih podataka kao OIB ili IBAN, strane kladionice često nude jednostavnije postupke.

Igrači koji se registriraju na stranim platformama obično moraju pružiti osnovne informacije poput imena, e-mail adrese i slično. Međutim, vrlo vjerojatno će proces potvrde identiteta doći tek nakon pokušaja isplate sredstava iz stranih kladionica, dok je on u hrvatskim kladionicama potreban već pri samoj registraciji. Opet za primjer je Bet365 registracija, gdje igrači osobnim dokumentima povrđuju svoj identitet nakon pokušaja obavljanja isplate.

4. Fantasy klađenje

Fantasy klađenje je jedna zanimljiva vrsta klađenja koju imaju neke strane kladionice, dok takva opcija nije prisutna u domaćim kladionicama. Ova vrsta klađenja omogućuje igračima da stvore virtualne timove s igračima iz stvarnih sportskih događanja, bilo da se radi o nogometu, košarci ili drugim sportovima.

Igrači biraju svoj sastav, a zatim prate stvarne performanse tih igrača tijekom odabranih sportskih događanja. Bodovi se dodjeljuju na temelju stvarnih statistika, kao što su golovi, asistencije i slično, ovisno o vrsti sporta. Fantasy klađenje pruža dodatni sloj zabave jer igrači ne samo da se klade na ishode utakmica, već i aktivno sudjeluju u kreiranju vlastitih virtualnih timova.

5. Burza

igrač kladionice koji pregledava listić koji je sastavio

Burza klađenja je zaista inovativan način klađenja u kojem sami igrači mogu imati ulogu kladionice i postavljati kvote na događaje. U nekim stranim kladionicama, igrači mogu ponuditi vlastite kvote ili prihvatiti ponuđene od drugih korisnika, stvarajući oklade u kojima se igrači direktno klade jedni protiv drugih, a ne protiv kladionice.

Ova vrsta klađenja omogućava fleksibilnost u postavljanju kvota, prilagođavanje uloga te burzu klađenja tijekom samog događaja. Nažalost, mnoge domaće kladionice još uvijek nemaju burze klađenja, a jako je teško očekivati da bi mogle imati u neko skorije vrijeme.

Zaključak

Iako domaće i strane kladionice zapravo imaju istu svrhu, razlikuju se u nekim od svojih značajki. Neke od njih su igračima možda bitnije od drugih, ali u principu se može zaključiti da domaće kladionice teže stranima i implementiraju sve više njihovih značajki. Uzbudljivo je stoga sačekati i vidjeti kako će domaće kladionice izgledati u skorijoj budućnosti jer potencijal je ogroman. Bit će zanimljivo i vidjeti koju će od ovih šet spomenutih značajki uvesti koja od domaćih kladionica.

Popularna online casina

Bonus dobrodošlice do 1000% uz kotač sreće

300 EUR bonusa na prvu uplatu + 100 besplatnih vrtnji + Wheel of Rizk!

Bonus na prvu uplatu - samo za nove igrače

700 EUR bonus na prvu uplatu + 200 besplatnih vrtnji

Copyright © Sva prava pridržana. Sudjelovanje u klađenju zabranjeno je osobama mlađim od 18 godina.