Kako kladionice određuju kvote za sportske ponude?

Uspješne i poznate kladionice nisu svoj uspjeh postigle na riskiranju i postavljanju kvote “na osjećaj”. Puno je razmišljanja uloženo u postavljanje kvota na određene sportske događaje pa tako imamo situacije u kojoj im je zapravo nebitno koja ekipa pobjeđuje jer oni u svakom slučaju ostvaruju profit.

Određivanje margine

postotci
Foto: Pixabay

Kladionice prvo određuju marginu koju žele postaviti, recimo da je ona 5% (u tekstu kasnije ćemo objasniti i što su točno margine). Kladionica na osnovu raznih informacija i statistika tada računa vjerojatnost određenog ishoda te od njega oduzme marginu. Ako je primjerice, vjerojatnost ili kvota nekog događaja procijenjena na 3.00, kladionica kvote umanjuje za marginu od 5% i dobivamo konačnu kvotu od 2.85.

Statistike i forma

Kao što smo spomenuli, kladionice se koriste statistikom, formama, povijesti, pa čak i ljudskim mišljenjima pri određivanju početne kvote na određeni događaj. Što je više informacija i podataka dostupno, izglednije je da će kladionica postaviti kvote koje su sukladne stvarnoj vjerojatnosti. Ako se radi o nekom sportskom događaju koji će se održati prvi puta, kladionice moraju biti posebno oprezne i njihove kvote će biti manje nego što je to prava vjerojatnost za neki ishod.

Primjerice, nogometne kvote po pravilu imaju dobru vrijednost jer postoji ogromna količina podataka i statistika. S druge strane, kvote kladionica na neke događaje kao što su posebne oklade, recimo Eurosong klađenje, bit će puno manje i imati veću marginu, naposljetku i priuštiti veću zaradu kladionici.

Što je zapravo margina?

Što su onda uopće margine i kako kladionice zarađuju od njih? Najlakši način da odgovorimo na to pitanje je da se prisjetimo nekog događaja na kojem postoje samo dva moguća ishoda. Recimo da se radi o teniskom meču i oba igrača imaju identične šanse za pobjedu. Naivni kladioničari pomislit će kako će u prosjeku pola kladioničara uplatiti na jednog, a pola na drugog igrača i koji god pobijedi, kladionica neće ostvariti profit već se ostati na nuli. To bi vjerojatno i bilo tako kad ne bi postojale margine.

Bonusi u legalnim hrvatskim kladionicama

Prva Sportska Kladionica svim novim igračima dupla prvu uplatu od 5 pa sve do 100 eura.

GEEK
Bonus Code

Favbet svim novim igračima dupla prvu uplatu do 700 eura, besplatnu okladu do 30 eura i 200 besplatnih vrtnji.

Germania novom promocijom svim novim korisnicima nudi mogućnost bonusa do 1000% na prvu uplatu uz vrtnju na Kotaču Sreće.

kvote na kladionici

Na događajima s dva ishoda nikad nećete vidjeti da je kvota kladionica na svaki ishod 2.00, već će one biti malo manje, ali poprilično blizu 2.00. Recimo da su kvote na oba ishoda 1.91. Vi stavljate na svaki ishod 50 eura, dakle uložili ste ukupno 100 eura.

Sada kad pogledate koliko vam je mogući dobitak na nekom od ta ishoda, dolazite do zaključka da je on 95.50 eura. Upravo u ovih 4.50 eura nedostatka krije se margina o kojoj govorimo. Ona iznosi 4.5% u ovom slučaju, a to je i na prvi pogled očigledno te ne zahtijeva puno računanja. 4.5% od 100 eura iznosi 4.50 eura. Naposljetku zaključak je da u prosjeku, na svakih 100 uloženih eura kladionica zarađuje 4.50 eura.

Koje kvote najčešće prolaze?

Sad kada znamo kako funkcionira računanje kvota, neki od nas mogli bi se zapitati postoje li one koje prolaze češće od drugih. Točnije, postoje li među njima one koje su najisplativije tako da su dovoljno visoke da možemo ostvariti profit, a da istovremeno nisu rizične za odigrati. Nažalost, odgovor na to pitanje je da takvih kvota jednostavno nema.

Kladionice ih postavljaju na takav način da čak i ako većina igrača uspješno predvidi neki ishod, one će i dalje bilježiti profite dugoročno. Ne postoji neka univerzalna formula koja će igračima dati do znanja što odigrati, već će oni sami morati donijeti tu odluku na osnovu svog istraživanja i analize. Moguće je da će kladionice ponekad nešto procijeniti krivo i ostaviti neku veću vrijednost za zaradu na kvoti koju su postavile, a upravo tu leže najveće šanse igrača za zaradom.

Zaključak

statistički grafovi
Foto: Pixabay

Na kraju vrijedi još spomenuti da vjerojatnost nije jedini aspekt postavljanja kvota. Važnu ulogu igraju i procjene koliko bi kladioničari zapravo mogli naginjati na jednu stranu i uplaćivati na određeni ishod. Čak i u susretima koji imaju 50-50 šanse u korist oba sudionika, javnost često ima svog favorita i zbog ovog ili onog razloga podržat će ga. Najčešće je to zbog navijačke privrženosti ili nekog detalja koji se u zadnji tren pojavio u medijima. U tom slučaju, kvota na ishod koji uplaćuje većina će pasti, a sukladno tome, porasti na suprotni ishod.

To je posebice slučaj kod klađenja uživo gdje je potrebno pratiti događanja na terenu iz sekunde u sekundu, pa je potrebno kvote prilagođavati u stvarnom vremenu. Tu se ujedno javljaju i neke šanse igrača za zaradom ako njegova reakcija i osjećaj budu dovoljno brzi da preduhitre kladionicu. Upravo je to jedan od najboljih razloga za naučiti kako se računaju kvote.

Popularna online casina

Bonus dobrodošlice do 1000% uz kotač sreće

300 EUR bonusa na prvu uplatu + 100 besplatnih vrtnji + Wheel of Rizk!

Bonus na prvu uplatu - samo za nove igrače

700 EUR bonus na prvu uplatu + 200 besplatnih vrtnji

Copyright © Sva prava pridržana. Sudjelovanje u klađenju zabranjeno je osobama mlađim od 18 godina.