Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Intel ili AMD procesor – koji odabrati za laptop?

Intel i AMD karakteristični su po proizvodnji procesora za različite sustave. I jedan i drugi nude procesore i za stolna računala, ali i za laptope. Na tržište dolaze s raznim funkcijama kao i različitim brojem jezgri, tako da ponekad na temelju toga uopće nije lako odabrati idealan laptop.

U današnje vrijeme očito je „tehnološko rivalstvo“ između najpopularnijih proizvođača odnosno brendova računalnih procesora. Intel i AMD konstantno se sučeljavaju na ovom području, budući da su i jedan i drugi na tržište plasirali najnovije procesore za kojima ne „luduju“ samo gejmeri nego i svi drugi koji svoje vrijeme provode za računalom ili laptopom. Dok je za Intelove procesore karakteristično to da zahvaljujući odličnoj brzini nude bolje gejmersko iskustvo, AMD procesori imaju veći broj jezgri što također nije zanemarivo.

Ipak ne možemo samo tako jednostavno reći da je procesor i5 najbolji za igranje igrica, a AMD za kreiranje sadržaja. Treba još štošta uzeti u obzir kod odabira idealnog procesora za laptop, a više o tome pročitajte u nastavku koji slijedi.

Što je procesor?

Procesor je takozvani mozak računala, svojevrsni čip koji izvodi određene radnje nad podatcima na temelju zadanih programskih naredbi. Pomoću pokrenutih programa odnosno softvera on „govori“ ostalim računalnim komponentama što da rade. Procesori se sastoje od nekoliko dijelova, dolaze u više oblika te sadrže različiti broj jezgri što određuje njihovu brzinu izvođenja određenih radnji.

Ako se pitate gdje se nalazi procesor, odgovor je veoma jednostavan. Naime, kod laptopa i stolnih računala procesor je uglavnom skriven ispod ventilatora te je utaknut u matičnu ploču. S razlogom se nalazi u blizini ventilatora, jer konstantan rad uzrokuje njegovo zagrijavanje, stoga mu je potreban bilo kojih oblik „hlađenja“ da zbog topline ne bi došlo do neželjenih reakcija među pojedinim računalnim komponentama.

Koji procesor kupiti – AMD ili Intel?

Ako tražite računalo s odličnim procesorom koji će u isto vrijeme obavljati više zadataka poput uređivanje videozapisa ili kodiranje ili će do izražaja doći vaša sposobnost multitaskinga s 10-ak otvorenih kartica u pregledniku, u tom je slučaju AMD procesor odličan odabir.

Ako često radite za stolnim računalom, a igrice su i dalje vaša strast, onda je AMD Ryzen 500 CPU i dalje najbolja opcija. Svi modeli AMD procesora od 5600X pa sve do 5950X nude vam idealne performanse igranja, ali i produktivnosti.

Najbolji procesori za laptop

No, koji procesor odabrati za laptop? Ako planirate kupiti laptop, stvari su nešto drugačije. Intelov Tiger Lake procesor ima najbolje ugrađenu grafiku, tako da je odličan odabir za gejmerski laptop. Osim toga, i procesor i7 je puno bolji u odnosu na prethodni i5 te ga karakterizira odlična brzina obrade podataka, pouzdani sustav hlađenja te čak četiri jezgre.

No, i serija Ryzen 5000 procesora također je vrlo učinkovita. Teško je zaključiti koji bi procesor bio bolji. U obzir treba uzeti i učestalost korištenja laptopa kao i njegovu prvotnu namjenu. Dok su AMD procesori poznati po boljoj kvaliteti, Intelovi nude bolje performanse. Međutim, to nikako nije pravilo kojeg se uvijek i pod svaku cijenu treba držati. Svaki dan provode se brojna istraživanja na ovu temu koja odbacuju ili potvrđuju određene teze o kvaliteti jednih i drugih. Osim toga, Intelovi i AMD-ovi stručnjaci provode sate i sate kako bi kreirali savršeni procesor i nadmašili onog drugoga.

I Intel i AMD procesori odlični su i za cjelodnevno igranje igrica i za uređivanje sadržaja, videa i tako dalje. Trenutno najbolji AMD-ov procesori Ryzen 9 5900X te 5950X nadmašili su sve ono što je ponudio Intel, tako da slobodno birajte između navedenih procesora s 12 odnosno 16 jezgri.

Zaključak

Na kraju, možemo reći da je natjecanje između procesora AMD Ryzen vs Intel završilo potpuno izjednačeno. Nije moguće jasno odrediti koji je procesor bolji, budući da dosta toga ovisi i o samom laptopu, ali i o tome za što ga najviše planirate koristiti. 

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...