Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Kako na laptopu napraviti screenshot? 5 jednostavnih načina

kako na laptopu napraviti screenshot

Ako se pitate kako na laptopu napraviti screenshot, na pravom ste mjestu! Screenshot, poznat i kao snimka zaslona, predstavlja sliku onoga što se trenutno prikazuje na vašem ekranu. Ovaj jednostavan alat može vam biti izuzetno koristan u raznim situacijama – bilo da želite podijeliti neki problem s tehničkom podrškom, sačuvati važan trenutak iz videa ili dokumentirati nešto važno tijekom rada.

Postoji nekoliko načina za snimanje cijelog ekrana, kao i dijelova ekrana, ovisno o vašim potrebama. Snimka cijelog ekrana zabilježit će sve što vidite, dok snimanje dijela omogućava selektivno bilježenje samo određenih područja. Bez obzira na razlog, znati kako napraviti screenshot jedan je od osnovnih trikova koji će vam olakšati svakodnevni rad na laptopu!

Kako na laptopu napraviti screenshot: Osnovni načini

Postoji više načina kako na laptopu napraviti screenshot, ovisno o tome koju verziju sustava koristite. Ako vas zanima kako napraviti screenshot ekrana na laptopu, najjednostavniji način za Windows korisnike je korištenje tipke Print Screen (PrtScn). Pritiskom na ovu tipku snima se cijeli zaslon i snimka se automatski sprema u međuspremnik (Clipboard), nakon čega ju možete zalijepiti u aplikaciju kao što je Paint ili Word korištenjem tipki Ctrl + V.

pritiskanje tipke print screen na tipkovnici
Kako na laptopu napraviti screenshot? Odgovor je nekada jednostavan poput pritiska jedne tipke!

Drugi popularan način je korištenje kombinacije Windows + Shift + S, koja vam omogućuje izrezivanje samo dijela ekrana. Nakon pritiska na ovu kombinaciju, ekran će se zatamniti, a možete označiti dio koji želite snimiti. Ova metoda je idealna kada želite snimiti specifičan dio zaslona, a ne cijeli ekran.

Na Windowsima je dostupan i alat Snipping Tool (Alat za izrezivanje), koji nudi nekoliko načina za snimanje zaslona: cijeli ekran, prozor ili prilagođeni izrez. Ovaj alat omogućuje i osnovnu obradu snimki prije nego što ih spremite.

Za korisnike Windows 10, preporučuje se korištenje Snip & Sketch alata. Sličan je Snipping Tool-u, ali s više opcija za obradu i dijeljenje snimki. Pritisnite Windows + Shift + S kako biste pokrenuli ovaj alat.

Ako koristite Mac laptop, postupak je nešto drugačiji. Pritiskom na Shift + Command + 3 snima se cijeli zaslon, dok kombinacija Shift + Command + 4 omogućuje izrezivanje dijela ekrana. Mac automatski sprema snimke na radnu površinu.

Kako spremiti screenshot: Gdje ide snimka?

Jednom kada ste napravili screenshot, pitanje je gdje ga možete pronaći. Na Windowsima, screenshoti napravljeni tipkom Print Screen idu u međuspremnik (Clipboard). To znači da morate zalijepiti (Paste) snimku u aplikaciju poput Painta ili Worda kako biste ju spremili. Međutim, ako koristite kombinaciju Windows + PrtScn, snimka se automatski sprema u mapu Screenshots, unutar mape Slike.

Kod Mac korisnika, screenshoti se automatski spremaju na radnu površinu u PNG formatu, s oznakom datuma i vremena kada su snimljeni. Ako ste koristili kombinaciju Shift + Command + 4, snimka će također biti automatski spremljena na radnu površinu.

Prednosti i mane korištenja različitih metoda za screenshot

Svaka od metoda kako na laptopu napraviti screenshot ima svoje prednosti i mane. Korištenje brzih tipki, poput Print Screen ili Windows + Shift + S, brzo je i praktično, pogotovo ako vam treba samo osnovna snimka bez dodatne obrade. Ove metode su idealne za korisnike koji traže brzinu i jednostavnost, a nisu im potrebne napredne funkcije.

Međutim, jedna od mana korištenja tipke Print Screen je što često snima cijeli ekran, što može biti nepotrebno ako želite samo mali dio. Također, snimka ide u međuspremnik pa ju morate ručno zalijepiti u drugu aplikaciju kako biste ju spremili.

Alati poput Snipping Tool i Snip & Sketch nude više opcija, uključujući izrezivanje specifičnih dijelova ekrana i osnovnu obradu slika. Međutim, ove metode mogu biti nešto sporije jer uključuju nekoliko dodatnih koraka, što može biti nezgodno za korisnike kojima treba brzina.

screenshot windows programa snipping tool
Ako već nije instaliran na vaše Windowse, Snipping Tool možete pronaći na Microsoft Store-u

S druge strane, Mac korisnici imaju prednost automatskog spremanja screenshota na radnu površinu, što je praktično. Međutim, kod Maca može biti izazovno snimiti određeni prozor bez dodatnih koraka.

Bez obzira na to koju metodu koristite, važno je razumjeti kako napraviti screenshot ekrana na laptopu, jer svaki način ima svoje specifične prednosti ovisno o vašim potrebama. Ako se pitate kako napraviti screenshot na Windows 10, Snip & Sketch je vjerojatno najpraktičnija opcija zbog jednostavnosti i mogućnosti brze obrade.

Česte greške i kako ih izbjeći

Kada učite kako na laptopu napraviti screenshot, ponekad se možete susresti s uobičajenim problemima. Prva česta greška je da screenshot ne bude spremljen. Ova situacija može nastati zbog manjka prostora na disku, pa je važno provjeriti imate li dovoljno slobodnog prostora u mapi gdje se snimke pohranjuju. Na Windowsima se screenshoti obično spremaju u mapu Screenshots unutar Slika ili privremeno u međuspremnik (Clipboard). Ako koristite Mac, screenshoti se automatski spremaju na radnu površinu.

Druga česta greška je da kombinacije tipki ne rade. Ovo se često događa ako su postavke tipkovnice prilagođene na drugačiji način ili ako je Fn tipka uključena. Provjerite postavke tipkovnice, a ako je potrebno, prilagodite kombinacije tipki ili omogućite tipku Print Screen kroz postavke sustava.

Treći problem se odnosi na izrezivanje dijela ekrana, što može biti neprecizno. Alati poput Snipping Tool i Snip & Sketch omogućuju precizno označavanje dijelova ekrana, no morate biti pažljivi prilikom povlačenja miša. Ako vam je teško postići preciznost, pokušajte usporiti pokrete ili koristiti Shift tipku kako biste ograničili kutove izrezivanja.

Napredni savjeti za screenshotove na laptopu

Ako trebate snimiti prozor koji trenutno nije aktivan, postoji nekoliko rješenja. Na Windowsima možete pritisnuti Alt + PrtScn kako biste snimili samo aktivni prozor. No, ako taj prozor nije u fokusu, najbolja opcija je koristiti Snipping Tool ili Snip & Sketch gdje možete ručno odabrati prozor.

Za one koji traže dodatne opcije, vanjski alati kao što su Greenshot i Lightshot nude proširene funkcionalnosti. Ovi alati omogućuju napredniju obradu snimki, jednostavno dijeljenje i prilagodljive tipke za snimanje. Posebno su korisni ako redovito radite s vizualnim materijalima.

Za gaming entuzijaste, snimanje screenshota tijekom igranja može biti izazovno. Najbolji način za to je korištenje ugrađenih opcija unutar same igre ili alata poput NVIDIA GeForce Experience ili AMD Radeon Software, koji su specijalizirani za hvatanje slika i videa tijekom igranja. Kombinacija tipki Windows + Alt + PrtScn omogućuje brzo snimanje igre bez ometanja.

Screenshot iz igre Cyberpunk
Screenshot iz igre Cyberpunk

Najčešće postavljena pitanja (FAQ)

1. Kako napraviti screenshot na laptopu bez korištenja tipkovnice? 

Da, možete. Na Windows 10 možete koristiti alat Snip & Sketch ili Snipping Tool bez tipkovnice. Jednostavno ih pokrenite putem izbornika Start i koristite mišem za snimanje ekrana.

2. Kako napraviti screenshot ekrana na laptopu s više monitora? 

Kada pritisnete Print Screen na laptopu s više monitora, snimit će se svi priključeni ekrani. Ako želite snimiti samo jedan monitor, koristite Windows + Shift + S i odaberite specifičan dio ekrana.

3. Postoji li način kako na laptopu napraviti screenshot automatski u intervalima? 

Da, pomoću vanjskih alata poput Greenshot ili ShareX možete postaviti automatsko snimanje ekrana u određenim vremenskim intervalima.

4. Kako napraviti screenshot na laptopu tijekom videopoziva? 

Najbolji način je koristiti Windows + Shift + S kako biste izrezali dio zaslona koji prikazuje poziv. Ovo vam omogućuje precizno snimanje bez dodatnog softvera.

5. Kako napraviti screenshot na Windows 10 ako Print Screen tipka ne radi? 

Ako tipka Print Screen ne radi, provjerite postavke tipkovnice. Alternativno, možete koristiti Windows + Shift + S ili Snip & Sketch za snimanje ekrana.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...