Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Sci

Zašto se bumerang uvijek vraća vlasniku?

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je najstariji bumerang pronađen u Poljskoj, a starost mu se procjenjuje na 20.000 godina.

nanstvenici smatraju da su prvi ljudi do izuma bumeranga stigli slučajno. Oni su koristili razne alate za lov na životinje i zakonom velikih brojeva netko je nekad oblikovao ono što danas zovemo bumerang. I na taj način stvorio opsesiju doktorantu Darrenu Tanu. Ovaj oksfordski student u posljednje vrijeme bavi se proučavanjem bumeranga, a nedavno je snimio i video u kojem objašnjava logiku povratnog leta ove neobične sprave.

Ključ je, kaže Tan, u precizno oblikovanim krilima. Ona su dizajnirana tako da se bumerang podiže dok leti, a čitav trik leži u činjenici da se jedno krilo rotira malo brže od drugog. Zbog ove razlike jedna strana bumeranga podiže se brže od druge i na taj način se stvaraju sile koje postepeno okreću bumerang u zraku. Ishod je dobro poznat. On se vraća natrag na mjesto s kojeg je bačen, a, ako je vjerovati znanstvenicima, najbolje rezultate postići ćete ako bumerang okrenete vertikalno i osigurate mu dobru rotaciju.

3 komentara

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje