Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Kako se računa postotak?

Kako se računa postotak

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak.

Postotci se koriste za izražavanje koliko je velika jedna količina u odnosu na drugu količinu. Prva količina obično predstavlja dio od, ili promjenu u odnosu na, drugu količinu, koja treba biti veća od nule. Postotak je razlomak s nazivnikom 100, a zapisuje se znakom %.

Kada ste išli u školu, pod satom matematike ste sigurno bezbroj puta vi ili vaši kolege i prijatelji komentirali kako vam većina stvari koje učite neće nikad trebati u životu nakon škole. Vjerojatno je jedna od tih stvari bila i računanje postotka. Isto tako, s godinama ste sigurno već shvatili koliko ste bili u krivu. Znati računanje postotaka ne donosi vam samo dobru ocjenu na ispitu iz matematike ili fizike, to je osnovno znanje i koristi se gotovo svakodnevno. Poželjno je da ste upoznati s tom vještinom budući da velik broj poslova, pogotovo danas, zahtjeva da ste dobri matematičari pa tako i da znate kako napraviti izračun postotka.

Vizualizirajte što postotak predstavlja

Svaki matematički problem puno je lakše riješiti vizualizacijom. Zadatak je većinom jednostavniji za riješiti ukoliko imate pripremljenu skicu gdje možete jasno vidjeti što se traži. Postotak je izraz koji se koristi za prikaz nekog dijela cjeline. Ništa se prikazuje sa 0%, a puni iznos se prikazuje sa 100%. Sve između, naravno, znači da imamo jedan dio nečega što nije potpuno.

Jednostavnim primjerom će mo vam objasniti kako se izračunava postotak:

Imate 10 jabuka. 10 jabuka je 100%. Ukoliko pojedete 2 jabuke više nećete imati 100% nego 80% jabuka budući da su 2 jabuke = 20%. Matematički je to izuzetno lako za izračunati. Potrebno je podijeliti 2 sa 10 i zatim pomnožiti sa 100% da bismo dobili postotak. Po nekoj formuli za izračun postotka o broju jabuka koji je pojeden to bi trebalo izgledati ovako:

broj pojedenih jabuka / ukupni broj jabuka * 100%

Dakle, ubacivanjem brojeva u formulu dobivamo:

2 / 10 * 100% = 20%

Na kraju, ako želite izračunati koji vam je postotak jabuka ostao, sve što je potrebno jest da od ukupnih 100% oduzmete postotak pojedenih jabuka:

100% – 20% = 80%

Kao što smo naveli u uvodu u ovaj jednostavni primjer, matematički smo i dokazali da nakon što od 10 jabuka pojedete dvije, ostane vam 80% jabuka. Kada se radi o statističkim izračunima vjerojatnosti, nije niti potrebno množiti rezultat sa 100% već je dovoljno prikazati ga u decimalnom prikazu jer najčešće se postotak vjerojatnosti prikazuje brojevima između 0 (nema šansi da se nešto desi) i 1 (nešto će se sigurno desiti).

Uvijek budite sigurni koliko je 100%

U nekim slučajevima, zadatak pred vama će zahtijevati da izračunate određeni postotak, ali sami ćete morati prvo odrediti koliko iznosi cjelina, odnosno 100%. I za ovaj slučaj pripremili smo konkretni primjer za izračunavanje postotka:

Imate posudu te u njoj 13 crvenih i 37 plavih kuglica. Vaš zadatak je izračunati koliki je postotak crvenih kuglica u posudi. Prvo što trebate odrediti je koliko se kuglica nalazi u posudi tako da zbrojite crvene i plave:

crvene kuglice + plave kuglice = 100%

Uvrštavanjem brojeva koje znamo dobivamo:

13 + 37 = 100%
50 = 100%


Evidentno je da u posudi imamo ukupno 50 kuglica što znači da je 50 kuglica zapravo 100% sadržaja u posudi. Kako bismo izračunali koliki je postotak samo crvenih kuglica u posudi moramo podijeliti broj crvenih kuglica sa ukupnim brojem kuglica te pomnožiti sa 100% (ova formula funkcionira ukoliko imate i više od dvije boje a morate izračunati postotak samo jedne):

broj crvenih kuglica / ukupni broj kuglica * 100%

gdje uvrštavanjem brojeva u formulu dobivamo:

13 / 50 * 100% = 26%

Postotak crvenih kuglica u posudi u kojoj imamo 13 crvenih i 37 plavih kuglica naposljetku iznosi 26%.

Nadamo se da ste okvirno uspjeli shvatiti kako funkcioniraju postotci i kako se računa postotak na ovim jednostavnim primjerima koje možete koristiti i u kompleksnijim situacijama u kojima vam je potrebno da znate izvući postotak znajući pojedine varijable. Kao što smo naveli, rad s postotcima je postao dio svakodnevnog života, kako poslovno tako i privatno i spada u opće znanje bez koga jednostavno ne možete.

I u konačnici zapamtite da matematika nije nešto što naslijedite genetski, što i najnovije istraživanje potvrđuje, nego ključ se krije u tome da je matematiku potrebno konstantno vježbati!

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Teško je sresti osobu kojoj prođe barem jedan dan, a da nije čula ili pročitala kraticu “PDV”. PDV je kratica od izraza “porez na...

Tech

Jedna učiteljica nižih razreda osnovne škole došla je na genijalnu ideju kako da sat matematike napravi zanimljivijim. Ideja se pokazala uspješnom, svoju priču je...