Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Filmovi

10 najboljih filmova Quentin Tarantina koje morate pogledati

Quentin Tarantino

Quentin Tarantino (rođen 27. ožujka 1963.) nesumnjivo je jedan od najpopularnijih filmskih redatelja današnjice, ali svakako i jedan od najvećih redatelja ikad. Zasad je snimio svega deset filmova, od kojih su mnogi stekli status kultnih filmova i modernih klasika. Svojim je ostvarenjima zaradio dva Oskara, četiri Zlatna globusa i još brojne druge nagrade i nominacije.

Njegovi filmovi specifični su po naglašenom nasilju, dugim dijalozima, psovkama i referencama na popularnu kulturu. Svoj je zanat ozbiljnije počeo „peći“ još u 1990-ima, kad su i njegovi rani radovi poput Reservoir Dogsa (1992.) i Paklenog šunda (1994.) ostvarili značajan uspjeh. Oni se i danas smatraju nekima od njegovih najboljih filmova. Quentin Tarantino nastavio je nizati uspjehe i kasnije, snimajući filmove poput Jackie Brown (1997.) i duologiju Kill Bill (2003. – 2004.). Tijekom protekla dva desetljeća snimio je filmove smještene u prošlosti, poput Nemilosrdnih gadova (2009.) kojima nas je vratio u Drugi svjetski rat, Odbjeglog Djanga (2012.) kojim je prikazao razdoblje crnačkog ropstva u SAD-u, te Bilo jednom u Hollywoodu (2019.), kojim je prikazao alternativnu verziju Hollywooda 1960-ih.

Što se tiče nekih zanimljivosti u vezi njega, nabrojimo ih nekoliko. Quentin Tarantino napustio je srednju školu s 15 godina. U mladosti je radio u kinu koje je prikazivalo filmove za odrasle, a režirao je i posljednju epizodu CSI-a zbog koje je dobio nominaciju za Emmyja. Također, on je hodajuća riznica znanja kad je filmska povijest u pitanju: čak i ako izvučete neki nasumični, nepoznat film iz pojedine stare ere, postoji dobra vjerojatnost da ga je Quentin Tarantino pogledao.

Danas vam Geek.hr donosi pregled filmova koje je režirao Quentin Tarantino, rangiranih od onih nešto slabijih do remek-djela. Uživajte!

10. Otporan na smrt (Death Proof, 2007.)

Žanr: Akcijski, triler

Redatelj: Quentin Tarantino

Uloge: Kurt Russell, Zoë Bell, Rosario Dawson

Radnja ukratko: Kaskaderu Mikeu ne polazi za rukom zatomiti psihopatske tendencije. On pronalazi zavodljive mlade djevojke, prati ih i slika, a na kraju ih ubija automobilom. U Austinu u saveznoj državi Texas, on se sprijatelji s djevojkama koje kane ići u noćni klub. Nakon nekoliko pića i kratkog plesa, Mike kreće u akciju. U drugoj instanci, Mike u Lebanonu u saveznoj državi Tennessee stupa u kontakt sa skupinom djevojaka koje rade kao glumice i kaskaderke u B-filmovima. Gledajući kako se provode u brzom automobilu, ni taj put neće moći suspregnuti vlastite mračne porive…

9. Jackie Brown (1997.)

Žanr: Kriminalistički, triler

Redatelj: Quentin Tarantino

Uloge: Pam Grier, Samuel L. Jackson, Robert Forster

Radnja ukratko: Jackie Brown stjuardesa je koju hvataju tijekom krijumčarenja novca. Novac je njezin šef stekao tijekom šverca oružja. No, sreća joj se smiješi: dvojica detektiva traže od nje pomoć kako bi mogli uhvatiti čovjeka koji stoji iza svega. Jackie se pronalazi u velikoj dilemi, a kasnije se u priču uključuje i Max Cherry, muškarac koji je zaljubljen u nju. Istovremeno, Jackie se nalazi u sve većoj smrtnoj opasnosti…

8. Kill Bill 2 (Kill Bill: Volume 2, 2004.)

Žanr: Akcijski, kriminalistički

Redatelj: Quentin Tarantino

Uloge: Uma Thurman, David Carradine, Michael Madsen

Radnja ukratko: Nastavak originalnog “Kill Billa”. Quentin Tarantino prikazuje nam kako se protagonistkinja iz prvog filma nastavlja sukobljavati s onima koji su joj učinili nažao, a poglavito s vođom spomenute skupine, Billom.

7. Kill Bill (Kill Bill: Volume 1, 2003.)

Žanr: Akcijski, kriminalistički

Redatelj: Quentin Tarantino

Uloge: Uma Thurman, Lucy Liu, Vivica A. Fox

Radnja ukratko: Nakon što se probudila iz četverogodišnje kome, bivša plaćenica odlučuje se osvetiti onima zbog kojih je propatila — skupini drugih ubojica koji su je izdali, na čijem je čelu stanoviti “Bill”.

6. Odbjegli Django (Django Unchained, 2012.)

Žanr: Vestern, drama

Redatelj: Quentin Tarantino

Uloge: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio

Radnja ukratko: Quentin Tarantino prikazuje nam priču o Djangu, afroameričkom robu koga oslobađa doktor King Schultz, nakon čega mu se pridružuje u potrazi za traženim kriminalcima. Njih dvojica odluče se okomiti na Djangovog bivšeg vlasnika, vlasnika plantaža Calvina Candieja, kako bi oslobodili Djangovu suprugu Broomhildu. Premda je Candie uvrnuti sadist, Django i Schultz ne planiraju odustati od svoje nakane…

5. Bilo jednom u Hollywoodu (Once Upon a Time in… Hollywood, 2019.)

Žanr: Komedija, drama

Redatelj: Quentin Tarantino

Uloge: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie

Radnja ukratko: Quentin Tarantino prikazuje nam alternativnu povijest Los Angelesa 1969. godine, gdje se ostarjeli glumac Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) i njegov dubler suočavaju s promjenama u filmskoj industriji. Istovremeno, Sharon Tate, glumica u usponu i njihova poznanica, pokušava pronaći vlastito mjesto pod holivudskim suncem. Ovaj je film “ljubavno pismo” zlatnom dobu Hollywooda, ispunjen humorom, emocijom i neočekivanim obratima.

4. Mrska osmorka (The Hateful Eight, 2015.)

Žanr: Vestern, misterija, kriminalistički

Redatelj: Quentin Tarantino

Uloge: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh

Radnja ukratko: U snijegom zatrpanom Wyomingu, nekolicina stranaca pokušava pronaći sklonište od oluje. Svi se skupljaju u određenom prenoćištu, gdje njihove skrivene namjere izbijaju na površinu. Sukobi i napetost rastu, likovi postaju sve bješnji, a tajne se otkrivaju… Quentin Tarantino ovim je filmom ispričao priču u zatvorenoj prostoriji; jedna od onih koja podsjeća na kazališne komade.

3. Reservoir Dogs, 1992.

Žanr: Kriminalistički, triler

Redatelj: Quentin Tarantino

Uloge: Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen

Radnja ukratko: Nakon što su izvršili pljačku u draguljarnici, skupina profesionalnih kriminalaca okuplja se u skrovištu da ondje podijele plijen. Međutim, stvari ne ispadnu onako kako su planirali: netko od prisutnih mogao bi biti policajac pod krinkom… Prvi dugometražni film koji je snimio Quentin Tarantino i danas je jedan od njegovih najboljih ostvarenja.

2. Nemilosrdni gadovi (Inglourious Basterds, 2009.)

Žanr: Ratni, drama, komedija

Redatelj: Quentin Tarantino

Uloge: Brad Pitt, Christoph Waltz, Michael Fassbender

Radnja ukratko: Tijekom Drugog svjetskog rata, skupina židovskih američkih vojnika odlučuje spremiti atentat na visokorangirane nacističke časnike. Istovremeno, jedna voditeljica kina također nastoji učiniti isto. Uvrnut, crnohumoran i nasilan film, jedan od najboljih koje je snimio Quentin Tarantino.

1. Pakleni šund (Pulp Fiction, 1994.)

Žanr: Kriminalistički, triler

Redatelj: Quentin Tarantino

Uloge: John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson

Radnja ukratko: Ovaj dragulj koji je snimio Quentin Tarantino prikazuje nekoliko međusobno povezanih priča, a sve se vrte oko kriminala i nasilja. Priče su to o plaćenom ubojici, njegovom partneru, gangsterovoj supruzi, boksaču koji je slučajno upao u probleme, kao i o mnogim drugim likovima u Los Angelesu. Klasik koji je zacementirao Quentina Tarantina kao jednog od najvećih suvremenih redatelja.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati