Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Filmovi

10 najboljih romantičnih filmova svih vremena

Foto: Pixabay

Dolazak jeseni i hladnijih večeri idealna je prilika za kokice, deku i filmove s romantičnim pričama koje će vas, bilo kroz suze ili smijeh, podsjetiti na to da je prava ljubav ono što doista nema rok trajanja. Kroz ekrane možemo proživljavati i poistovjećivati se s likovima, bez obzira da li je riječ o dirljivim prekidima, novim ljubavima ili uzbudljivim romansama. Donosimo, stoga 10 naslova koji su idealni za ušuškati se i uživati u toplim i nepredvidivim pričama najboljih romantičnih filmova svih vremena. Krenimo!

The Notebook (2004)

The Notebook je jedna od najpopularnijih ljubavnih priča i poprilično uspješna ekranizacija istoimene knjige Nicholasa Sparka. U pozadini filma je istinita priča utemeljena na životima djeda i bake Nicholasove bivše žene Cathy. Par je proveo zajedno 60 godina, a Nicholasa je priča o tome kako su se upoznali inspirirala da kasnije stvori poznati par Noah i Ally, koji je samo u prvom tjednu prikazivanja u američkim kinima zaradio preko 13 milijuna dolara.

Titanic (1997)

Prošlo je više od dva desetljeća otkad nam je priča s Jackom i Rose slomila srce i pretvorila “never let go” u jedan od najromantičnijih zavjeta koje nekome možemo izreći. U vrijeme kad se snimao, Titanic je bio najskuplji film ikad napravljen; s 200 milijuna dolara budžeta (što je otprilike milijun dolara po minuti filma) ostvario je dobit od preko 2 milijarde dolara, postavši tako prvim filmom koji je ostvario dobit u milijardama.

Dirty Dancing (1987)

‘Prljavi ples’ definitivno čini bitan dio skupine najpoznatijih romantičnih priča, ispričan kroz strastvene plesne scene i ljubav koja pobjeđuje sve prepreke, pa tako i one klasne. Ovo je jedan od onih filmova koji jednostavno žive vječno i koji će uvijek vraćati u neka jednostavnija, ljepša i romantičnija vremena.

Roman Holiday (1953)

Roman Holiday je američka romantična komedija snimljena prije gotovo 70 godina. Audrey Hepburn, jedna od najvećih glumačkih ikona prošlog stoljeća, u filmu glumi princezu koja dolazi u obilazak Rima. Pustolovina kreće kad jedne večeri, nakon sedativa koje joj je dao doktor, zaspe na klupici u parku, a pronalazi je američki reporter s kojim uskoro ulazi u romantičnu priču.

Casablanca (1942)

Casablanca je jedan od onih filmova koji apsolutno odolijevaju zubu vremena te još uvijek čvrsto drži svoje mjesto visoko na ljestvici najboljih romantičnih filmova ikad napravljenih. Snimljena za vrijeme trajanja Drugog svjetskog rata, ova priča čini nešto što se velika većina romantičnih filmova obično ne usudi – odriče se onog “klasičnog” sretnog kraja.

A star is born (2018)

Ova iznimna filmska priča spojila je Lady Gagu i Bradleya Coopera te iznjedrila i mnoštvo izvrsnih pjesama, uključujući i hit koji je pokorio radijske postaje, Shallow. Film je remake originala iz 1937., po kojem su se kasnije napravile još dvije verzije: jedna iz 1954. s Judy Garland i druga 1976. s Barbrom Streisand.

He’s Just Not That Into You (2009)

Breakup romantic movies’ je također kategorija u kojoj se mogu pronaći raznovrsne zanimljive ljubavne priče te iako nemaju uvijek onaj “klasični” sretan kraj kojeg očekujemo, donose pregršt životnih i onih bolnijih situacija s kojima se većina nas u nekom trenutku može poistovjetiti – a jedan od njih je svakako i He’s Just Not That Into You.

Pride & Prejudice (2005)

Ako uživate u ljubavnim pričama iz 18. stoljeća kad su društveni narativ i romantični odnosi bili potpuno drukčiji nego danas, Ponos i predrasude jedan je od onih vječnih klasika u kojima ćete apsolutno uživati. Ekranizacija je istoimenog romana engleske spisateljice Jane Austen, u kojoj su glavne uloge preuzeli Keira Knightley (Elizabeth Bennet) i Matthew Macfadyen (Mr. Darcy).

When Harry Met Sally (1989)

Mogu li muškarci i žene biti samo prijatelji? 1977. studenti Sally Albright (Meg Ryan) i Harry Burns (Billy Crystal) dijele vožnju od Chicaga do New Yorka, tijekom koje raspravljaju o spornom pitanju – na koje će odgovor dobiti deset godina kasnije.

Romeo + Juliet (1996)

Baz Luhrmann pomaže ekranizirati klasičnu Shakespeareovu romantičnu tragediju, ažurirajući neke stavke, kao što je, primjerice, samo mjesto radnje – što u filmu nije Italija, već postmoderni grad po imenu Verona Beach. U ovoj se verziji mladi ljubavnici zaljubljuju na balu pod maskama, a glume ih Leonardo DiCaprio (Romeo) i Claire Danes (Juliet).

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Filmovi

Doista je teško pratiti Marvel i sve njihove naslove kojom brzinom ih izbacuju. Već imaju preko dvadesetak naslova i može se potrošiti cijeli jedan...

Biznis

Amazon preuzima holivudski studio MGM ugovorom vrijednim 8,45 milijardi dolara, u namjeri da ojača svoj streaming katalog. Preuzimanje Amazonu daje prava na cijeli fond...

Fun & Lifestyle

Peaky Blinders danas je među omiljenim serijama koje možete gledati na Netflixu. Serija ima mnogo jedinstvenih i dinamičnih likova koji svojim simpatičnim karakteristikama osvajaju...

Filmovi

U posljednjih mjesec dana, Netflix platforma je doživjela eksponencijalni rast u prijevodu titlova na hrvatski jezik. Samu popularnost među gledateljima imaju filmovi kojima se...

Oglašavanje