Pratite nas

Hi-tech

10 Najsigurnijih mjesta na svijetu

Objavljeno

-

Potreba za sigurnošću neupitno je jedna od najvažnijih potreba svakog ljudskog bića. U svijetu današnjice, u kojem je sigurnost ljudi, informacija i materijalnih dobara često ugrožena, sve više dolazi i do poduzimanja velikih i ozbiljnih mjera poput naoružanih stražara, strateški raspoređenih video nadzora, granitnih zidova i električnih ograda kako bi se uklonila ikakva prijetnja sigurnosti.

video nadzor

Koliko daleko su određeni pojedinci i institucije spremni ići po ovom pitanju ilustrirat će vam naš odabir deset najčuvanijih i najsigurnijih mjesta na svijetu.

Banka Federalnih Rezervi, New York

federal bank

izvor slike: en.wikipedia.org (Wikimedia Commons)

Nekoliko blokova od famoznog Wall Streeta leži čak 25 posto ukupnog svjetskog zlata. Sefovi se nalaze 25 metara pod zemljom, okruženi stijenama sa svih strana, a cijeli kompleks čuvaju naoružani stražari. Većina zlata čak i nije u američkom vlasništvu; druge zemlje posjeduju čak 98 posto zlata ukupne vrijednosti 270 milijardi dolara. I kao svojevrsni šlag na tortu – tih 540,000 zlatnih poluga nalazi se iza čeličnih vrata teških 90 tona!

Fort Knox

Fort Knox

Izvor slike: en.wikipedia.org (Wikimedia Commons)

Planirate li provaliti u Fort Knox, prvo ćete se morati popeti preko četiri ograde koje ga okružuju – od čega su dvije električne – i proći neopaženi pored naoružanih stražara strateški raspoređenih po cijelom prostoru. Naravno, morali biste izbjegavati i video nadzor, a nemojte ni pokušavati raznijeti svoj put kroz granitne zidove, s obzirom da su deblji od metra i učvršćeni s 750 tona pojačanog čelika. Ako uspijete proći i one stražare koji su unutra, te cijeli labirint zaključanih vrata, doći ćete do vrata trezora koja su teška čak 22 tone! Vrata se mogu otvoriti, no samo ako pronađete svakog člana osoblja koji zna šifru – problem je u tome što svatko zna samo jedan dio kombinacije, pa ćete ih morati pronaći sve. Nakon što ste unutra, morat ćete provaliti u manje sefove i tek onda moći uzeti 5000 tona zlata koji su tamo pohranjeni. I budite oprezni pri odlasku jer postoji dobra šansa da će vas vani čekati 30 000 vojnika iz obližnjeg vojnog kampa.

Željezna planina

Iron mountin

izvor slike: en.wikipedia.org (Wikimedia Commons)

Što spaljeni ostaci Leta 93, originalna fotografija Einsteina dok plazi jezik i Edisonov patent za žarulju imaju zajedničko? Svi se nalaze pod Željeznom planinom – u ovom nekadašnjem rudniku vapna danas se nalazi preko 500 000 kvadratnih metara različitih sefova. Najveći zakupac je vlada SAD-a, a identiteti više od 95 posto vlasnika sefova su povjerljivi. Poznato je da Warner Brothers, Smithsonian i Corbis imaju svoje sefove gdje čuvaju različite povijesno važne snimke, negative fotografija i originalne filmske vrpce. U prostorijama Željezne planine, koje se nalaze 60 metara ispod zemlje, nalazi se i takozvana soba 48 gdje velike američke korporacije drže sigurnosne kopije svojih najvrjednijih podataka. Da biste ušli u ovaj kompleks, morate proći kroz dva vala naoružanih stražara na ulazu koji su notorni po svojem detaljnom pregledu svakog posjetitelja.

Globalna Banka Sjemena Svalbard

Global seed vault svalbard

izvor slike: en.wikipedia.org (Wikimedia Commons)

Ova Noina arka biljnog sjemena nalazi se na norveškom otoku Svalbard, ukopana 120 metara u planinu. U banci je pohranjeno sjeme mnoštva biljaka (trenutno ih ima više od 500 000) iz cijelog svijeta s ciljem njihovog očuvanja u slučaju rata ili kakve prirodne katastrofe – banka može preživjeti velike potrese, pa čak i nuklearni napad, a pošto je na 130 metara nadmorske visine, ne može je ugroziti ni porast razine mora. Također, njenoj sigurnosti doprinosi izolacija i niske temperature; dovoljno je reći da je Svalbard najsjevernija naseljena točka na cijelom svijetu.

Trezor Središnje Banke Engleske

uk gold bank

izvor slike: en.wikipedia.org (Wikimedia Commons)

Najveći trezor zlata u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu – i drugi najveći u cijelom svijetu (prva je već spomenuta federalna banka u New Yorku) – sadrži 5152 tona zlata, skrivenih iza blindiranih vrata koja se otključavaju posebnim sustavom prepoznavanja glasa i ključevima dugim skoro metar. Informacije o težini vrata trezora ili koliko duboko pod zemljom se nalaze sefovi banka drži u tajnosti, no poznato je da ima veću površinu od londonskog Tornja 42, građevine od 47 katova.

Tajni trezori Mormonske Crkve

mormon mountin

izvor slike: en.wikipedia.org (Wikimedia Commons)

Većina opće populacije i ne zna da Mormonska crkva ima vlastite trezore i sefove – ukopane u granitnu planinu 180 metara ispod zemlje – koji sadrže genealoške i povijesne zapise poput imigracijskih dokumenata ili starih popisa stanovništva u obliku mikrofilma. Dokumenti su kroz godine nabavljani putem dogovora s različitim arhivama, knjižnicama i crkvama iz više od sto zemalja, a arhivisti u trezorima dupliciraju i digitaliziraju te stare dokumente od kojih su neki stavljeni i na Internet. Trezore čuvaju naoružani stražari i vrata od 14 tona otporna na nuklearni napad, kao i sustav senzora pokreta i senzora topline.

Alcatraz Stjenjaka

izvor slike: en.wikipedia.org (Wikimedia Commons)

Kaznionica Florence ADX u okrugu Fremont u američkoj saveznoj državi Colorado je vjerojatno najčuvaniji zatvor na Zemlji, mjesto gdje su zatočeni najzloglasniji kriminalci i teroristi. Ćelije su izgrađene gotovo u cijelosti od betona, a broj prozora je malen i usmjeren samo ka nebu, kako zatvorenici ne bi mogli promatrati okolinu zatvora. Također, zatvorenici su u ćelijama većinom sami gdje su pod video nadzorom 23 sata na dan, a dodatna zaštita su masivna čelična vrata (nalaze se ispred rešetki svake ćelije), tornjevi s naoružanim čuvarima, senzori pokreta i oštri psi istrenirani da napadnu na prvi znak bijega.

Planina Cheyenne

Cheyenne

izvor slike: en.wikipedia.org (Wikimedia Commons)

Tijekom Hladnog rata planina Cheyenne bila je zapovjedni centar američkog NORAD-a (američkog zapovjedništva obrane zračnog prostora) i centra za upozoravanje od raketne opasnosti. Iako NORAD danas ne operira s te lokacije, Cheyenne je ostala jedno od najsigurnijih mjesta na svijetu – zaštićena je s dva vrata od 25 tona koji mogu izdržati eksploziju od 30 megatona. Da pojasnimo, to bi značilo da bi bomba koja je bačena na Nagasaki morala eksplodirati 1429 puta da uništi ulazna vrata. Uredi se nalaze 600 metara u dubinu, zrak koji ulazi pročišćava se nizom kemijskih, bioloških i nuklearnih filtara, a u cijelom kompleksu se nalazi još nekoliko zgrada koji mogu apsorbirati elektromagnetski puls, koji bi inače onesposobio sva računala.

Serveri Banhofa i Wikileaksa

banhof

izvor slike: en.wikipedia.org (Wikimedia Commons)

Vlada Sjedinjenih Američkih Država vjerojatno ne gaji pretjerane simpatije prema ovom kompleksu – 30 metara ispod ulica Stockholma nalazi se stari nuklearni bunker u vlasništvu švedskog internetskog providera Bahnhofa u kojem se nalaze serveri Wikileaksa. Najvrjedniji podaci Julliana Assangea našli su svoje sigurno mjesto iza čeličnih vrata debelih pola metra, konstantan video nadzor i rezervne agregate koji mogu funkcionirati tjednima.

Air Force One

air force one

izvor slike: en.wikipedia.org (Wikimedia Commons)

Zrakoplov američkog predsjednika zamišljen je kao mobilna Bijela kuća u slučaju ikakve ozbiljne prijetnje. Poseban je po tome što ne treba sletjeti kako bi se napunio rezervoar, sva oprema na njemu je zaštićena od elektromagnetskih napada, može letjeti kroz zone radijacije (u slučaju nuklearnog napada), blokirati radare, ispaljivati toplinski navođene rakete, a opremljen je nizom modernih sigurnosnih sustava.

Nastavi čitati
Super ponuda
5 komentara

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Hi-tech

Razvijena tehnika kojom je moguće printati cijele objekte u samo nekoliko sekundi

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Screenshot YouTube / EPFL

Kad se govori o 3D printanju, obično se misli na printanje objekata sloj po sloj, no švicarski su stručnjaci razvili novu tehniku koja omogućuje kreiranje cijelih objekata za svega nekoliko sekundi.

Nova metoda temelji se na principu tomografije – metode koja se temelji na matematičkoj proceduri obrade snimaka ili tomografskoj rekonstrukciji snimaka uz primjenu suvremenih računala i programskih paketa. Da bi se objekt isprintao, neophodno je da se foto-osjetljiva smola osvijetli iz više kutova, te da se predmet u njoj formira kao cjelina, a ne dio po dio, kao što je to bio slučaj kod ranijih metoda.

Nova tehnologija bi se mogla primjenjivati u različitim granama, a ponajprije u medicini, gdje bi se tkiva, organi, slušna pomagala i drugi elementi, printali kao cjeline, a proces bi se obavljao u steriliziranim kontejnerima i ne bi bilo potrebe da se dijelovi premještaju na druge lokacije, te bi se tako mogućnost kontaminacije svela na minimum.

Nova tehnika trenutno može printati samo objekte promjera do dva centimetra, no očekuje se da će se u budućnosti ta cifra popeti do 15 centimetara.

Nastavi čitati

Gadget

Vaporesso Tarot Baby Kit 85W [RECENZIJA]

Objavljeno

-

Objavio

Još jedan vape uređaj na našoj recenziji (Vaporesso Tarot Baby Kit 85W). Stigao je prije 2 dana, isprobali smo ga i vrijeme je da napišemo nešto teksta na tu temu. Predstavljamo Vaporesso Tarot Baby Kit 85W, kojeg smo dobili iz kineske trgovine GearBest, za manje od 20 USD. Čini se previše dobro da bi bilo istina? E, pa, istina je. Stigao je Vape kit manjih dimenzija, kako smo i tražili, pa je vrijeme da napišemo recenziju, naše dojmove i tehničke karakteristike ovog vape uređaja.

Odmah u startu, ukratko: Vaporesso Tarot Baby Kit 85W je jako dobar, kao i cijena po kojoj se može kupiti. Svoj primjerak smo platili točno 19,99 USD, što je i više nego dobra cijena za jedan vape komplet snage 85W, i originalnim staklenim 2ml/4,5ml NRG SE Sub Ohm tankom.

Kratki pogled i upute o korištenju

Prema specifikacijama navedenim u originalnoj kutiji,

Tarot Baby

Tarot Baby ima dimenzije: 42x25x114mm i možemo kazati da je jako kompaktan i lijepo stane u dlan. Donji dio, ispod NRG SE tanka, možete smjestiti u šaku, da se ne primijeti. Ipak, sami tank će se vidjeti i biti lako dostupan za vapeanje.

Punjivi tank ima kapacitet: 4,5ml i 2ml (ovisi koju staklenu tubu stavite).

Izlazna snaga: 5-85W, što je po našem mišljenju odličan raspon snage, posebno ako uzmemo u obzir cijenu uređaja. Drugi modeli u ovoj kategoriji imaju znatno veće cijene.

Raspon otpora grijača: U NRG SE Tank možete staviti grijače (coil) između 0,03 i 5Ohm. Još jedna pozitivna stavka, koju drugi modeli nude po mnogo većoj cijeni.

Vape uređaj punite na 2A.

Baterija je integrirana (nije zamjenjiva) kapaciteta 2500mAh.

Zaslon na uređaju ima dijagonalu 0,96”, u boji je sa TFT tehnologijom.

NRG SE Tank se sastoji od donjeg postolja (baze), staklene tube, gornjeg poklopca i vrha. U tank se instalira grijač po želji. Na testnom modelu, već je instaliran mrežasti grijač (Mesh coil), što iskreno nije moj prvi izbor, ali za potrebe recenzije će poslužiti.

Mod i NRG SE Tank

Na samom uređaju sa prednje strane imamo funkcionalne gumbe za podešavanja i prolazak kroz izbornik, micro USB priključak, i power gumb koji je proziran, i ispod njega se nalazi zaslon u boji.

VAPORESSO ovaj model reklamira sa tehnologijama Insta-Fire, 2A Quick Charge i GT Meshed Coil. Po redu, to bi značilo da TAROT Baby ima tehnologiju brzog “okidanja”, brzo punjenje na 2A, i podržava mrežaste grijače, koje mnogi preferiraju.

Tarot Baby Kit ima ugrađen OMNI Board 4.0 čip, koji je među boljima na tržištu.

Sadržaj originalne kutije

Unutar originalnog pakiranja pronaći ćete kompletan KIT za vapeanje.

Kutija sadrži:
1x Tarot Baby Mod
1x NRG SE Tank
1x GT Meshed Coil (1,18Ohm)
1x GT CCELL (0,5Ohm)
1x rezervnu Pyrex staklenu tubu
1x USB kabel za punjenje
1x Priručnik za korištenje

Na kutiji nije navedeno, no u našem pakiranju je došao i dodatni set gumica za zamijeniti u slučaju potrebe. Rezervne gumice su namijenjene za “reparaciju” NRG SE tanka.

Tehnologija brzog okidanja spominje vrijeme aktiviranja grijača 0,002s, što jamči najbolju aromu i veliki oblak, već na prvom uvlačenju.

U kutiji se nalazi i garancijski list, nije popunjen naravno, jer smo kupili online i uređaj je došao potpuno zapakiran u najlonsku foliju. Došla je uz garancijski list i hologramska naljepnica, sa dijelom koji se struže, da se potvrdi originalnost.

VAPORESSO TAROT BABY KIT

Ovaj mod je na tržištu već neko vrijeme, i svako malo se prodaje po akcijskim cijenama. Iskreno, to nam je bilo čudno, pa se nismo odmah na prvu odlučili kupiti primjerak. Kako su se akcije na GearBest ponavljale, i kako su se dojmovi kupaca sakupljali, usudili smo se kupiti svoj primjerak da napišemo recenziju.

TAROT Baby crveni

Uređaj koji smo dobili, došao je u crvenoj boji. To smo i očekivali, s obzirom da se po akcijskoj cijeni nije mogla birati neka druga boja. Inače, ovaj model dolazi u 5-6 različitih boja (crvena, zelena, plava, i još par nijansi crne boje). Svaka od spomenutih boja dolazi u kombinaciji crnih plastičnih detalja, od kojih je jedan zapravo gumb ispod kojeg se krije i zaslon u boji. Osim spomenutih detalja, sa prednje i stražnje strane TAROT BABY KIT je ukrašen nekom grafikom. Kod nas je to neka grafika planeta, pretpostavljamo u kontekstu tarota. Kako god, lijepo figura na uređaju, i svakako je detalj koji privlači poglede.

Zaslon je solidne veličine, sa prikazom u boji i dosta funkcionalan. Ako ne koristite uređaj, na zaslonu će se pojaviti sat u obliku kako ste podesili u izborniku. Možete podesiti datum i vrijeme. Jako zgodna opcija, svakako dobro dođe i nije višak. Prolazite kroz izbornik uz pomoć dva gumba ispod zaslona, dok sa trećim gumbom potvrdite izmjene i povratak na prethodni pregled.

Zamjenske gumice i staklo

Meshed grijač nije moj prvi izbor, ali to je stvar ukusa i nije nešto za zamjeriti. Više preferiram namotanu žicu, Nikl po mogućnosti. Mene osobno grebe po grlu kada vapeam s mrežastim grijačem, posebno kada imamo jak protok zraka, kao u slučaju ovog moda. Redukcija zraka je naravno moguća, ali je vrh većeg promjera i namijenjen je za vapeanje mouth to loung, odnosno uvlačenje direktno u pluća.

Zapravo, dok pišem ovu recenziju, sve bolje mi ide vapeanje na meshed grijač, ali svakako jedva čekam isprobati GT CCELL od 0,5Ohm. Kasnije ću se odlučiti koji da kupim za ubuduće.

Klizni mehanizam za otvaranje tanka radi jako dobro, i nadopuna tekućinom (nikotinske soli) ide jednostavno bez prolijevanja ili curenja tekućine. Naravno, ovaj mod može da pari i nikotinske soli i obične e-tekućine, ali sam navikao na nikotinske soli, pa sam sa njima radio recenziju.

OPREZ: Punjenje na USB računala nije preporučljivo, jer smo čitali po internetu da mnogi primjerci hoće da zamrznu i budu u stanju mirovanja sve dok se ne istroši baterija. Vjerujemo da softver nije pravilno “zatvoren” i da se Windows pokušava spojiti na uređaj, da uradi nadogradnju softvera. Punite VAPORESSO TAROT BABY isključivo na punjaču vašeg smartphone uređaja ili nekom drugom klasičnom zidnom USB punjaču. Nemojte riskirati da vaš primjerak zaledi, i bude nedostupan neko vrijeme. Ako ste se ipak zeznuli, ovo bi trebalo riješiti problem: iskopčajte VAPORESSO sa USB kabela i pustite ga par dana, dok se potpuno ne isprazni baterija. Nakon toga, stavite ga na zidni punjač, i mod bi trebao opet raditi bez problema.

Uređaj je poprilično masivan, jednim dijelom zbog baterije, ali i zbog metalnog kućišta. Ovo je pozitivna stavka, i možemo se složiti da su kvalitetni modovi oni izrađeni od neke legure metala. Tank je stakleni, sa plastičnim prstenima i metalnim podnožjem. Na prvu možda izgleda kao neki tank slabije kvalitete, ali nismo uočili neke nedostatke. Čini se dobro izveden, velikog je kapaciteta i nismo primijetili da tekućina negdje curi.

Spreman za korištenje

Plastični okidač je prilično velik, i lako se aktivira slučajno. Nemojte zaboraviti isključiti vaš mod prije nego ga odložite, stavite u neki pretinac ili u đep.

Da bi uključili/isključili mod potrebno je 5 puta brzo pritisnuti fire gumb, (za vapeanje).

Za ulazak u izbornik, ili 3 sekunde čuvajte pritisnutim srednji gumb na dnu, ili ga pritisnite 3 puta za redom. Izbornik je bogat opcijama, i nećemo sada prolaziti svaku od njih detaljno.

U kratkim crtama, u izborniku možete odabrati vrstu grijača, resetirati brojač uvlačenja, spremiti u memoriju vaše postavke, i podesiti vrijeme i datum. Opcija ima još, i najbolje je da ih sami otkrijete.

Naš utisak za mod VAPORESSO TAROT BABY

Ovo je mod jednog od najpoznatijih proizvođača vape uređaja. Za ono što nudi, jako je povoljan, i svakako je prilika za kupiti.

VAPORESSO TAROT BABY KIT

Pozitivno: Manjih je dimenzija, i lijepo je dizajniran. Detalji na kućištu su svakako pozitivna stavka, kao i veliki izbor boja u kombinaciji sa grafikama koje se nude. Mehanizam za otvaranje tanka bolja je opcija, nego klasični pristup (navoj). TFT zaslon u boji daje dobru grafiku i lako se snaći kada se uđe u izbornik. Sat i datum su tek usputne stvari, ali nikako nisu višak. Cijena ovog kompleta i više je nego primamljiva, jer se konkurentni modeli prodaju po cijenama duplo većim, pa čak i više od toga.

Negativno: Upute o korištenju donose tek osnovne stvari. Uz ovoliki broj opcija, koje uređaj ima, svakako je trebalo malo detaljnije proći kroz svaku od njih. Fire gumb je dobar detalj i hrabro izveden, ali će nekome smetati što se tako lako aktivira.

Sve u svemu, ovaj vape mod je  jako dobar, i zamjerke su tek neke minorne, da imamo što za napisati. Za manje od 20 USD možete kupiti kompletan Vape KIT, spreman za vapeanje, uz tek prethodno tankanje omiljene tekućine. Ako tražite sebi novi vape mod, svakako razmotrite ovaj model. Zbog manjih dimenzija, i činjenice da dobijete komplet, dobra je kupovina za one koji putuju i vole da kombiniraju različite uređaje. Lako stane u đep, ili neki pretinac, kompaktan je i pogodan za svakodnevno korištenje u svim situacijama.

Nastavi čitati

Gadget

Rycom JXB bez-kontaktni toplomjer [RECENZIJA]

Objavljeno

-

Objavio

Model toplomjera za ovu recenziju je Rycom JXB-192. Jedan je od mnogih modela kompanije Rycom, pa da krenemo i napišemo recenziju.

Kupljen je prije par mjeseci, i dosta često smo ga koristili. Rycon je jedan od povoljnijih modela ovog brenda, i među manjim i kompaktnijim je uređajima. Naš je kupljen na GearBestu, i brzo je stigao iz EU skladišta.

Mjerenje tjelesne temperature jako je brzo i jednostavno. Radi na principu (IR) infra crvene zrake, što znači da nema potrebe za direktnim kontaktom na tijelo.

Iako nije precizan, kao živin toplomjer, ovaj kompaktni health gadget je itekako koristan. Posebno je pogodan za mjerenje temperature kod beba i mlađih, koji ne mogu biti na miru 5 minuta, dok se mjeri temperatura tijela uz pomoć živinog toplomjera. Uz pomoć infracrvene zrake, vrijeme mjerenja tjelesne temperature kraće je od 1 sekunde. Dovoljno je krenuti senzor prema tijelu, i približiti na nekih 5cm, da bi pritiskom na gumb dobili očitavanje temperature tijela već u jednoj sekundi.

Digitalni toplomjer bez kontakta je dovoljno dobar da upozori na moguću povišenu tjelesnu temperaturu. Ako ste izmjerili povišenu tjelesnu temperaturu, a želite biti 100% sigurni, onda se poslužite toplomjerom koji već koristite i ponovite mjerenje.

Sadržaj kutije

U originalnom pakiranju dobili smo upute o korištenju, health gadget (toplomjer) i bateriju sa oznakom CR2032.

Kutija je kvalitetno izrađena, kao i priručnik. Upute su pisane na Engleskom, i lako se čitaju i razumiju. Dobro je što dođe baterija, tako da je Rycom JXB-192 već spreman za rad.

Brzi pregled i dojmovi

Ovaj uređaj je plastični, u kombinaciji bijele i zelene boje. Čini se dosta dobar, ali nije to premium kvaliteta, što je i za očekivati ako pogledamo cijenu. Kako god, radi jako dobro, i relativno je precizan. Prema mom osobnom mišljenju, precizan je, ali će liječnici uvijek baciti sumnju na vaše mjerenje. Ja se ne obazirem na takve primjedbe, jer JXB-192 koristim kao pomagalo, i kontrolni uređaj. Ukoliko izmjerim 36,7°C, ne zamaram se dali je temperatura tijela zapravo 36,5°C ili 37°C. Važno mi je da, ako izmjerim 38°C, ili 38,6°C (karikiram), da znam da je vrijeme da uzmem živin toplomjer i izmjerim tjelesnu temperaturu. Odstupanja su uvijek bila, ali u 3 desetinke plus/minus, što je jako dobro (precizno).

Rycom JXB 192

Rycom JXB-192 ima mogućnost memorije, što iskreno nisam koristio.

Zaslon je dosta velik, segmentni LCD, sa pozadinskim osvjetljenjem. Kada izmjeri temperaturu tijela, uređaj daje zvučni signal.

Napomena: ovaj health gadget mjeri tjelesnu temperaturu u predviđenom rasponu od 32°C do 49,2°C. Ili temperaturu objekata (Ambient), u rasponu od 0°C do 60°C.

Proizvođač obećava 4000 mjerenja s jednom baterijom. Uređaj se sastoji od: infracrvene leće, LCD segmentnog zaslona, gumb za mjerenje, ON/OFF gumb, gumb za memoriju, zaštitna prozirna plastična navlaka na leću, i zaštitini poklopac za bateriju.

Rycom ima u sebi ugrađen zvučni alarm, koji će upozoriti ako izmjeri 38°C ili više u modu za mjerenje tjelesne temperature.

Prije mjerenja trebate ukloniti prozirni zaštitni poklopac sa IR leće. Nakon korištenja vratite poklopac, da se leća ne ošteti ili zaprlja.

Ako vidite da se leća zaprljala, možete je očistiti štapićem za uši, koji lagano prije umočite u medicinski alkohol. Nikako u vodu.

Nastavi čitati

Preporučeno