Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

10 savjeta kako odabrati hladnjak koji se najbolje uklapa u vašu kuhinju

Istražite vrste i stilove hladnjaka koji najbolje odgovaraju vašim potrebama i željenom izgledu

Odlučili ste uzeti novi hladnjak, no izgubili ste se u moru različitih varijanti veličina, stilovima, konfiguracijama i značajkama. Gdje početi? Pojednostavite postupak sužavanjem fokusa na ono što najbolje odgovara vašoj kuhinji, navikama kupovine i skladištenja hrane, ali i vašoj estetici.

Dobra vijest je da postoji hladnjak za gotovo svaki proračun, prostor i kuhinjske potrebe. Također, budite sigurni da će najnoviji hladnjaci vjerojatno biti energetski učinkovitiji od onoga koji trenutno je u vašoj kuhinji, a to možemo zahvaliti učinkovitijoj tehnologiji hlađenja i poboljšanoj izolaciji. 

Spremni za početak kupnje? Prije nego što započnete, evo što trebate znati.

Istražite vrste i stilove hladnjaka koji najbolje odgovaraju vašim potrebama i željenom izgledu

Prvi korak koji biste trebali poduzeti pri odabiru hladnjaka je shvatiti koja će veličina odgovarati vašoj kuhinji, a zatim se odlučiti za stil vrata. Danas većina ljudi uglavnom koristi hladnjake s francuskim vratima jer izgledaju elegantno, imaju široke police i ladice. Možda je vama draži model američki model s većim zamrzivačem, klasični zamrzivač ako nemate velik proračun ili ugradbeni kako biste uštedjeli prostor i dali kuhinji prozračniji osjećaj.  Stil hladnjaka može poboljšati vaš rad u kuhinji, čineći učinkovitiju pripremu obroka, a to lako rezultira uštedom vremena i energije. Ako imate užurbano kućanstvo ovo može značajno promijeniti vaš dan. Dakle, stil i vrsta hladnjaka ne odnosi se samo na boju i izgled ručaka za otvaranje, već i na to kako cjelokupni dizajn ovog uređaja funkcionira u vašoj kuhinji. 

Odredite svoj proračun

Ovisno o količini novca s kojom raspolažete stvorite plan i istražite kakvi modeli se nude u vašem rangu prihvatljivosti. Ako niste računali s kupnjom novog hladnjaka i tražite neki koji će zadovoljiti kvalitetom, a neće vam probiti budžet, prvo razmotrite niskobudžetne modele, uključujući i one od malo poznatih proizvođača. Uređaji iz takvih linija većinom nemaju negativne kritike, dizajnom su zadovoljavajući, a kvalitetom se čak mogu mjeriti s poznatijim imenima, što ih čini najprihvatljivijima u segmentu niskih cijena. Ako pak želite hladnjak s najnovijim funkcijama koje uključuju opcije brzog zamrzavanja i odmrzavanja, ledomate, specijalne baterije i slično, razmislite pri odabiru između nekoliko opcija kako bi lakše odlučili koji udovoljava vašim zahtjevima i s kojim proizvođačem ćete dobiti najviše od kupljenog uređaja. 

Koje su zadovoljavajuće dimenzije i ograničenja vaše kuhinje?  

Maksimalna veličina prostora za poziciju vašeg hladnjaka u kojem će se nalaziti hladnjak određuje vrste i raznolikost dostupnog izbora. Da biste shvatili koji bi hladnjak bio idealan za vašu kuhinju, izvucite metar i zabilježite mjerenja za sljedeća tri područja: visinu, širinu i dubinu prostora gdje ga planirate postaviti. Također, nemojte zaboraviti kako većini hladnjaka treba oko par centimetara razmaka sa svih strana kako bi se spriječilo pregrijavanje. Razmatranje prostora utjecat će i na izbor otvaranja vrata s lijeve ili desne strane i na stil konfiguracije vrata.

Koliko često kuhate i idete u nabavku namirnica?

Ključni pokretač odabira hladnjaka su potrebe za pohranom, kako u pogledu kapaciteta, tako i unutarnje konfiguracije. Zato je važno procijeniti svoje kuhanje, kupovinu hrane i navike skladištenja hrane. Idete li u kupovinu jednom tjedno i želite hladnjak s većim kapacitetom ili ste svakodnevni kupac koji treba manje prostora, ali više proizvoda držite na policama i u ladicama? Volite li ugošćavati prijatelje i raditi obiteljska druženja? Trebate li fleksibilne police za vrata za čuvanje pića u bocama ili za teglice? Kuhate li i zamrzavate? Upitajte se ova pitanja i pažljivo obratite pažnju na konfiguracije ne samo hladnjaka nego i zamrzivača. 

Koje su vam značajke važne?

Izbor koje nude proizvođači je širok. Ponude se kreću od praktičnih do ekskluzivnih. Jedno je sigurno: više značajki znači višu cijenu. Neke od ključnih značajki koje treba uzeti u obzir uključuju:

Podesive police i prostor za odlaganje na vrata –  ove značajke povećavaju funkcionalnost interijera omogućavajući trenutne promjene konfiguracije i dosta dobro dođu u trenutcima nužde za više prostora.

Ledomati i aparati za vodu – ono što je nekada bilo rijetkost, danas je ugrađena značajka u mnogim modelima, međutim, imajte na umu da je potrebno spojiti vodu na hladnjak kako bi ta funkcija bila osposobljena.

Pojedinačne zone hlađenja – fenomen koji se nudi u vrhunskim hladnjacima, omogućavajući hlađenje određenih dijelova na različitim temperaturama radi optimalnog skladištenja hrane što u krajnjoj liniji također produljuje rok namirnicama.

Osvjetljenje – kao što može posvjedočiti svatko tko je u mraku tražio ‘sendvič za poslije’, rasvjetu nikako ne treba zanemariti. 

Provjerite energetsku ocjenu

Hladnjak je jedan od najvećih korisnika energije u kućanstvu. Zahvaljujući stalnim poboljšanjima kompresora i izolacije, današnji hladnjaci troše mnogo manje energije u odnosu na starije modele. Ipak, nisu svi modeli stvoreni s naglaskom na energetsku učinkovitost. Prije kupnje, trebali biste provjeriti je li hladnjak koji namjeravate uzeti model s certifikatom ENERGY STAR. S takvim modelom ne samo da ćete uštedjeti na računu za struju, već ćete također minimizirati ugljični otisak. 

Što je s estetikom?

Većina hladnjaka nudi se u bijeloj, crnoj i nehrđajućoj boji. Hladnjaci visokih performansi obično su ograničeni na nehrđajući čelik ili su spremni za panele. Za one koji žele prepoznatljiv izgled ili boju, uvijek postoje predivni retro modeli za dašak vintage stila u vlastitoj kuhinji.

Nakon kupnje, osigurajte hladnjaku povremenu njegu 

Vrlo bitna stavka je čišćenje hladnjaka i održavanje njegove higijene, pa zato povremeno usisavajte nakupljenu prašinu iz zavojnica kondenzatora hladnjaka, brtve na vratima čistite jednom ili dva puta godišnje četkom s mekanim čekinjama i blagom otopinom za čišćenje, poput octa ili sode bikarbone i vode jer nakupljena nečistoća i ostaci hrane na brtvama vrata smanjuju njihovu učinkovitost, omogućujući zraku da izlazi i zahtijevajući da vaš hladnjak radi više kako bi se rashladio. Također, povremeno mijenjajte filtar za vodu ako vaš hladnjak ima dozator za vodu ili aparat za led. Zahtjevi se razlikuju od modela do modela; potražite priručnik za svoj novi uređaj i primijenite upute kako bi duže ostao u vašem kućanstvu.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...