Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

15 cesta koje trebate proći prije smrti

cesta1

Ceste su svuda oko nas i, iako ih koristimo svakodnevno, neke od njih mogu biti posebne. Bez obzira na to idu li zabačenim krajevima, jesu li strme, opasne, neasfaltirane ili s njih imate prekrasan pogled na planine ili ocean, poseban je užitak proći njima. Za vas smo odabrali 15 cesta koje trebate proći za svog života, pod uvjetom da ne stradate u prometnoj nesreći na nekoj od njih.

1. Prijevoj Sani, KwaZulu-Natal, Južna Afrika

Prijevoj Sani smješten je u zapadnom dijelu provincije KwaZulu-Natal, na cesti koja spaja južnoafrički grad Underberg i Mokhotlong u Lesotu. Ovo je iznimno opasna cesta duljine oko 9 kilometara, koja zahtijeva upotrebu vozila s 4×4 pogonom i iznadprosječne vozačke vještine. To zahtijeva i granična kontrola u Južnoafričkoj Republici, koja će isključiti iz prometa sva vozila za koja smatra da su nepodobna. Ako želite pravu avanturu krenite iz Lesota, jer njihova granična kontrola pušta svakoga da se okuša u vožnji ovom cestom. Inače, prijevoj se zatvara svakog dana u 16 sati, a često biva zatvoren i zbog vremenskih uvjeta, naročito zimi.

Prijevoj Sani, KwaZulu-Natal, Južna Afrika

2. Transfăgărășan, Rumunjska

Transfăgărășan ili DN7C je druga najviša asfaltirana cesta u Rumunjskoj. Sagrađena kao strateški vojni pravac, ova cesta je zapravo 90 kilometara zavoja i okuka koji se protežu najvišim dijelovima južnih Karpata, između najvišeg vrha Moldoveanua i drugog najvišeg Negoiua. Cesta povezuje povijesne regije Transilvaniju i Valakiju, točnije gradove Sibiu i Pitești. Prije, ili nakon prelaska ove ceste, najbolje je odsjesti upravo u Sibiuu, bivšoj kulturnoj prijestolnici Europe u kojoj se može pronaći kvalitetan smještaj u hotelu Bliss s ljubaznim osobljem. Kad krenete na put, onda to učinite sa sjeverne strane, jer je dojam još spektakularniji. DN7C se penje do 2034 metra nadmorske visine, što je opčinilo i popularnog Jeremyja Clarksona iz Top Geara koji je rekao da je „ovo najbolja cesta na svijetu“, pridjevak kojeg su voditelji Top Geara ranije nadjenuli našoj idućoj cesti.

Transfăgărășan, Romania

3. Prijevoj Stelvio, Italija

Prijevoj Stelvio, smješten u Italiji, najviši je asfaltirani put u istočnim Alpama s nadmorskom visinom od 2757 metara. To je ujedno i druga najviša asfaltirana cesta u čitavim Alpama. Prva je Col de l’Iseran s 2770 metara nadmorske visine. Stelvio je bio odabran kao „najbolja cesta za vožnju na svijetu“ od strane Top Geara u njihovoj 10. sezoni, iako je njihova potraga bila koncentrirana samo na Europu. Kasnije su se predomislili i dali tu titulu Transfăgărășanu.

Prijevoj Stelvio, Italija

4. Most od sedam milja

Most od sedam milja je najpoznatiji most na Florida Keysu, u okrugu Monroe. Spaja Knight’s Key, odnosno dio grada Marathona smještenog u Middle Keys s Little Duck Keyom, smještenim u Lower Keys. U doba gradnje bio je jedan od najduljih mostova na svijetu,  a zapravo je samo jedan od mnogih mostova na autocesti US 1, koja spaja sve otoke Florida Keysa i koja se ondje naziva Prekomorska autocesta.

Most od sedam milja

5. Planinska cesta Tianmen, Hunan, Kina

Planina Tianmen nalazi se u istoimenom nacionalnom parku, pored grada Zhangjiajiea na sjeverozapadu kineske pokrajine Hunan. Iznad ceste je smještena žičara koja spaja Zhangjiajie i vrh planine s 98 vagona. Duga je 7455 metara, s visinskom razlikom od 1279 metara i najvećim nagibom od neuobičajenih 37 stupnjeva. Sa žičare se pruža pogled na cestu dugu 11 kilometara koja ima 99 zavoja koja dovodi posjetitelje do vrha planine, ali i do Tianmenške špilje koja se nalazi na visini od 131.5 metara.

Planinska cesta Tianmen, Hunan, Kina

6. Tunel Guoliang

Tunel Guoliang urezan je uz rub i kroz planinu Taihang u kineskoj provinciji Henan. Ako želite stići tamo trebat će vam dobro poznavanje kineskih cesta. Put započinje u Xinxiangu, iz kojeg cestom S229 u pravcu sjevera nakon 28 milja dolazite do križanja s cestom S228. Na križanju skrenite lijevo i ostanite na cesti S229. Nakon osam milja stići ćete u selo Nanzhaizen, iz kojeg vam treba još osam milja do Guolianga.

Tunel Guoliang, Kina

7. Autocesta Karakorum, Kina-Pakistan

Autocesta Karakorum (KKH) je najviša asfaltirana međunarodna cesta na svijetu, koja spaja Kinu i Pakistan kroz planinski lanac Karakorum, odnosno, prijevoj Khunjerab na 4693 metra nadmorske visine. Ona vodi kroz kinesku regiju Xinjiang i pakistanske Gilgit-Baltistan i Khyber Pakhtunkwa te je popularna turistička atrakcija. Zbog visine i teških uvjeta u kojima je izgrađena, ova cesta se često naziva „osmim svjetskim čudom“. KKH je neformalan naziv ove ceste. Ona se u Pakistanu službeno vodi kao N-35, a u Kini kao Kineska nacionalna autocesta 314 (G314).

Autocesta Karakorum, Kina-Pakistan

8. Prijevoj Furka, Švicarska

Prijevoj Furka nalazi se u švicarskim Alpama na nadmorskoj visini od 2429 metara. Spaja mjesta Gletsch i Realp. Ljubitelji Jamesa Bonda uživat će u vožnji ovom cestom jer je na njoj snimljena jurnjava u filmu Goldfinger.

Prijevoj Furka

9. Atlantska cesta, Norveška

Atlantska cesta otvorena je 7. srpnja 1989. To je nacionalna turistička ruta koja je 2005. proglašena norveškom građevinom stoljeća. Ona je 8.3 kilometra duga dionica državne ceste 64 koja spaja Kristiansund i Molde, dva najveća grada u okrugu More og Romsdal in Fjord. Cesta je izgrađena na mnoštvu otočića i hridi povezanih nekolicinom nasipa i vijadukata te osam mostova.

Atlantska cesta, Norveška

10. Amalfijeva obala, Italija

Amalfijeva se obala smatra najljepšom talijanskom obalom. To je pejzaž prepun visokih strmina, pastelnih sela nanizanih na obroncima brda iznad tirkizne vode i zelenilom okupanih planina. UNESCO je smatra „izvanrednim primjerom mediteranskog pejzaža“ te joj je 1997. dodijeljeno mjesto na Popisu svjetske baštine. Amalfijeva obala leži uzduž južne strane poluotoka Sorrento, stijenama obrubljenog rta koji se izdvaja od ostatka kopna na južnom kraju Napuljskog zaljeva.

Amalfijeva obala, Italija

11. Ruta 40, Argentina

Nacionalna ruta 40 ili RN 40 (često zvana  Ruta 40) je put u zapadnoj Argentini koji se proteže od Cabo Virgenesa u provinciji Santa Cruz na jugu do La Quiace u provinciji Jujuy na sjeveru, pružajući se paralelno s Andama. Južni dio rute, uglavnom popločane ceste kroz slabo naseljena područja, postao je  vrlo poznat po putovanjima turista-avanturista. Ruta 40 je najdulja ruta u Argentini i jedna od najduljih na svijetu, uz američku Route 66 ili australsku autocestu Stuart. Dulja je od 5000 kilometara te prolazi kroz 20 nacionalnih parkova, 18 velikih rijek, 27 prijevoja u Andama te se penje na 5000 metara nadmorske visine u Abri del Acay na Salti.

Ruta 40, Argentina

12. Jaruge Dadès, Visoki Atlas, Maroko

Rijeka Dades stoljećima je urezivala istoimenu jarugu, koja je danas vrlo popularna destinacija putnika u Maroku. Putnici u terencima s vodičima prate plannske obronke u određenim dobima u godini, prateći jarugu Dades od Agoudala na sjeveru do jaruge Todra na jugu. Može joj se pristupiti iz gradića Boumaine koji leži 116 kilometara sjeveroistočno od Ouarzazate i 53 kilometra od Tinerhira. Zatvorena cesta se proteže na 63 kilometra kroz jarugu do Msemrira, nakon čega je pogon na sva četiri kotača obvezan. Doline je najbolje posjetiti u periodu od ožujka do svibnja, a planine od svibnja do srpnja.

Jaruge Dadès, Visoki Atlas, Maroko

13. Autocesta Denali, Aljaska

Autocesta Denali (aljaška Ruta 8) je slabo prometna, uglavnom šljunčana cesta u američkoj saveznoj državi Aljasci. Vodi od Paxsona na Richardsonovoj autocesti do Cantwella na na autocesti Parks. Otvorena je 1957. te je bila prva pristupna cesta nacionalnom parku Denali (tada poznatom pod imenom McKinley). Duga je 135 kilometara.

08930893809

14. Trollstigen, Rauma, Norveška

Trollstigen (Trolove ljestve) je serpentinasta planinska cesta u norveškoj Raumi te je dio Norveške nacionalne autoceste 63 koji povezuje  Åndalsnes u Raumi i Valldal u Norddalu. Popularna je među turistima zbog strmog nagiba od 9 posto i 11 šiljastih okuka na strmijoj strani planine. Trollstigen je otvorio kralj Hakon VII. 31. srpnja 1936., nakon osam godina gradnje. Po njoj u jeku turističke sezone dnevno prođe 2500 vozila. Cesta je uska, s mnoštvom oštrih zavoja. Iako su neki zavoji prošireni u periodu od 2005. do 2012. i dalje je zabranjeno prometovati vozilima duljim od 12.4 metra. Na 700 metara visokom platou nalazi se parkiralište i nekoliko vidikovaca s kojih se pruža pogled na slap Stigfossen. Trolove ljestve su zatvorene tijekom jeseni i zime. Sezona prometovanja traje od sredine svibnja do listopada, ali ponekad može biti kraća ili dulja, zbog promjena u vremenskim uvjetima.

Trollstigen, Rauma, Norveška

15. Velika oceanska cesta, Australija

Velika oceanska cesta nalazi se na popisu Australskih nacionalnih blaga. Duga je 243 kilometra i proteže se uz jugoistočnu australsku obalu između gradova Tourquaya i Warrnamboola u Victoriji. Cestu su izgradili vojnici-povratnici između 1919. i 1932. te je ona zapravo najveći ratni spomenik posvećen žrtvama Prvog svjetskog rata. To je vrlo važna turistička atrakcija u regiji, koja prolazi kroz različite terene uz obalu i pruža pristup istaknutim znamenitostima poput vapnenačke formacije „Dvanaest apostola“.

Velika oceanska cesta, Australija

1 komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Neki kineski programeri sada moraju instalirati opremu za nadzor na svojim projektima, prema službenim mjerama koje su stupile na snagu ovog mjeseca. Pravila se...

Filmovi

U svijetu kinematografije, neki od najupečatljivijih i najinspirativnijih filmova su oni koji istražuju teme samootkrivanja, avanture i povezanosti s prirodom. Od dramatičnih solo ekspedicija...

Igre i gaming

Kina je objavila nacrt smjernica čiji je cilj obuzdavanje prekomjerne potrošnje na online igre u najnovijem potezu vladajuće Komunističke partije da zadrži kontrolu nad...

Filmovi

Najbolji dugometražni filmovi ne samo da pružaju nezaboravne filmske doživljaje, već često mijenjaju način na koji gledamo svijet oko nas. Od klasičnih remek-djela do...

Aplikacije i softver

Američki sudac blokirao je odluku savezne države Montane da zabrani TikTok, ističući da krši prava na slobodu govora te izražavanja korisnika. Montana je u...

Umjetna inteligencija

Za razliku od nekih, ne baš tako davnih vremena, odgovore na razna pitanja morali smo tražiti sami. Sada to nije slučaj, budući da imamo...

Tech

Kina predlaže nove mjere za rješavanje problema ovisnosti o Internetu među djecom i tinejdžerima te promicanje društvenih vrijednosti. Kineska uprava za kibernetički prostor objavila...

Aplikacije i softver

Posljednjih godina, TikTok, platforma u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance, suočava se s optužbama vladinih agencija i stručnjaka u vezi dijeljenja korisničkih podataka poput povijesti...