Pratite nas

cesta1

Ceste su svuda oko nas i, iako ih koristimo svakodnevno, neke od njih mogu biti posebne. Bez obzira na to idu li zabačenim krajevima, jesu li strme, opasne, neasfaltirane ili s njih imate prekrasan pogled na planine ili ocean, poseban je užitak proći njima. Za vas smo odabrali 15 cesta koje trebate proći za svog života, pod uvjetom da ne stradate u prometnoj nesreći na nekoj od njih.

1. Prijevoj Sani, KwaZulu-Natal, Južna Afrika

Prijevoj Sani smješten je u zapadnom dijelu provincije KwaZulu-Natal, na cesti koja spaja južnoafrički grad Underberg i Mokhotlong u Lesotu. Ovo je iznimno opasna cesta duljine oko 9 kilometara, koja zahtijeva upotrebu vozila s 4×4 pogonom i iznadprosječne vozačke vještine. To zahtijeva i granična kontrola u Južnoafričkoj Republici, koja će isključiti iz prometa sva vozila za koja smatra da su nepodobna. Ako želite pravu avanturu krenite iz Lesota, jer njihova granična kontrola pušta svakoga da se okuša u vožnji ovom cestom. Inače, prijevoj se zatvara svakog dana u 16 sati, a često biva zatvoren i zbog vremenskih uvjeta, naročito zimi.

Prijevoj Sani, KwaZulu-Natal, Južna Afrika

2. Transfăgărășan, Rumunjska

Transfăgărășan ili DN7C je druga najviša asfaltirana cesta u Rumunjskoj. Sagrađena kao strateški vojni pravac, ova cesta je zapravo 90 kilometara zavoja i okuka koji se protežu najvišim dijelovima južnih Karpata, između najvišeg vrha Moldoveanua i drugog najvišeg Negoiua. Cesta povezuje povijesne regije Transilvaniju i Valakiju, točnije gradove Sibiu i Pitești. Prije, ili nakon prelaska ove ceste, najbolje je odsjesti upravo u Sibiuu, bivšoj kulturnoj prijestolnici Europe u kojoj se može pronaći kvalitetan smještaj u hotelu Bliss s ljubaznim osobljem. Kad krenete na put, onda to učinite sa sjeverne strane, jer je dojam još spektakularniji. DN7C se penje do 2034 metra nadmorske visine, što je opčinilo i popularnog Jeremyja Clarksona iz Top Geara koji je rekao da je „ovo najbolja cesta na svijetu“, pridjevak kojeg su voditelji Top Geara ranije nadjenuli našoj idućoj cesti.

Transfăgărășan, Romania

3. Prijevoj Stelvio, Italija

Prijevoj Stelvio, smješten u Italiji, najviši je asfaltirani put u istočnim Alpama s nadmorskom visinom od 2757 metara. To je ujedno i druga najviša asfaltirana cesta u čitavim Alpama. Prva je Col de l’Iseran s 2770 metara nadmorske visine. Stelvio je bio odabran kao „najbolja cesta za vožnju na svijetu“ od strane Top Geara u njihovoj 10. sezoni, iako je njihova potraga bila koncentrirana samo na Europu. Kasnije su se predomislili i dali tu titulu Transfăgărășanu.

Prijevoj Stelvio, Italija

4. Most od sedam milja

Most od sedam milja je najpoznatiji most na Florida Keysu, u okrugu Monroe. Spaja Knight’s Key, odnosno dio grada Marathona smještenog u Middle Keys s Little Duck Keyom, smještenim u Lower Keys. U doba gradnje bio je jedan od najduljih mostova na svijetu,  a zapravo je samo jedan od mnogih mostova na autocesti US 1, koja spaja sve otoke Florida Keysa i koja se ondje naziva Prekomorska autocesta.

Most od sedam milja

5. Planinska cesta Tianmen, Hunan, Kina

Planina Tianmen nalazi se u istoimenom nacionalnom parku, pored grada Zhangjiajiea na sjeverozapadu kineske pokrajine Hunan. Iznad ceste je smještena žičara koja spaja Zhangjiajie i vrh planine s 98 vagona. Duga je 7455 metara, s visinskom razlikom od 1279 metara i najvećim nagibom od neuobičajenih 37 stupnjeva. Sa žičare se pruža pogled na cestu dugu 11 kilometara koja ima 99 zavoja koja dovodi posjetitelje do vrha planine, ali i do Tianmenške špilje koja se nalazi na visini od 131.5 metara.

Planinska cesta Tianmen, Hunan, Kina

6. Tunel Guoliang

Tunel Guoliang urezan je uz rub i kroz planinu Taihang u kineskoj provinciji Henan. Ako želite stići tamo trebat će vam dobro poznavanje kineskih cesta. Put započinje u Xinxiangu, iz kojeg cestom S229 u pravcu sjevera nakon 28 milja dolazite do križanja s cestom S228. Na križanju skrenite lijevo i ostanite na cesti S229. Nakon osam milja stići ćete u selo Nanzhaizen, iz kojeg vam treba još osam milja do Guolianga.

Tunel Guoliang, Kina

7. Autocesta Karakorum, Kina-Pakistan

Autocesta Karakorum (KKH) je najviša asfaltirana međunarodna cesta na svijetu, koja spaja Kinu i Pakistan kroz planinski lanac Karakorum, odnosno, prijevoj Khunjerab na 4693 metra nadmorske visine. Ona vodi kroz kinesku regiju Xinjiang i pakistanske Gilgit-Baltistan i Khyber Pakhtunkwa te je popularna turistička atrakcija. Zbog visine i teških uvjeta u kojima je izgrađena, ova cesta se često naziva „osmim svjetskim čudom“. KKH je neformalan naziv ove ceste. Ona se u Pakistanu službeno vodi kao N-35, a u Kini kao Kineska nacionalna autocesta 314 (G314).

Autocesta Karakorum, Kina-Pakistan

8. Prijevoj Furka, Švicarska

Prijevoj Furka nalazi se u švicarskim Alpama na nadmorskoj visini od 2429 metara. Spaja mjesta Gletsch i Realp. Ljubitelji Jamesa Bonda uživat će u vožnji ovom cestom jer je na njoj snimljena jurnjava u filmu Goldfinger.

Prijevoj Furka

9. Atlantska cesta, Norveška

Atlantska cesta otvorena je 7. srpnja 1989. To je nacionalna turistička ruta koja je 2005. proglašena norveškom građevinom stoljeća. Ona je 8.3 kilometra duga dionica državne ceste 64 koja spaja Kristiansund i Molde, dva najveća grada u okrugu More og Romsdal in Fjord. Cesta je izgrađena na mnoštvu otočića i hridi povezanih nekolicinom nasipa i vijadukata te osam mostova.

Atlantska cesta, Norveška

10. Amalfijeva obala, Italija

Amalfijeva se obala smatra najljepšom talijanskom obalom. To je pejzaž prepun visokih strmina, pastelnih sela nanizanih na obroncima brda iznad tirkizne vode i zelenilom okupanih planina. UNESCO je smatra „izvanrednim primjerom mediteranskog pejzaža“ te joj je 1997. dodijeljeno mjesto na Popisu svjetske baštine. Amalfijeva obala leži uzduž južne strane poluotoka Sorrento, stijenama obrubljenog rta koji se izdvaja od ostatka kopna na južnom kraju Napuljskog zaljeva.

Amalfijeva obala, Italija

11. Ruta 40, Argentina

Nacionalna ruta 40 ili RN 40 (često zvana  Ruta 40) je put u zapadnoj Argentini koji se proteže od Cabo Virgenesa u provinciji Santa Cruz na jugu do La Quiace u provinciji Jujuy na sjeveru, pružajući se paralelno s Andama. Južni dio rute, uglavnom popločane ceste kroz slabo naseljena područja, postao je  vrlo poznat po putovanjima turista-avanturista. Ruta 40 je najdulja ruta u Argentini i jedna od najduljih na svijetu, uz američku Route 66 ili australsku autocestu Stuart. Dulja je od 5000 kilometara te prolazi kroz 20 nacionalnih parkova, 18 velikih rijek, 27 prijevoja u Andama te se penje na 5000 metara nadmorske visine u Abri del Acay na Salti.

Ruta 40, Argentina

12. Jaruge Dadès, Visoki Atlas, Maroko

Rijeka Dades stoljećima je urezivala istoimenu jarugu, koja je danas vrlo popularna destinacija putnika u Maroku. Putnici u terencima s vodičima prate plannske obronke u određenim dobima u godini, prateći jarugu Dades od Agoudala na sjeveru do jaruge Todra na jugu. Može joj se pristupiti iz gradića Boumaine koji leži 116 kilometara sjeveroistočno od Ouarzazate i 53 kilometra od Tinerhira. Zatvorena cesta se proteže na 63 kilometra kroz jarugu do Msemrira, nakon čega je pogon na sva četiri kotača obvezan. Doline je najbolje posjetiti u periodu od ožujka do svibnja, a planine od svibnja do srpnja.

Jaruge Dadès, Visoki Atlas, Maroko

13. Autocesta Denali, Aljaska

Autocesta Denali (aljaška Ruta 8) je slabo prometna, uglavnom šljunčana cesta u američkoj saveznoj državi Aljasci. Vodi od Paxsona na Richardsonovoj autocesti do Cantwella na na autocesti Parks. Otvorena je 1957. te je bila prva pristupna cesta nacionalnom parku Denali (tada poznatom pod imenom McKinley). Duga je 135 kilometara.

08930893809

14. Trollstigen, Rauma, Norveška

Trollstigen (Trolove ljestve) je serpentinasta planinska cesta u norveškoj Raumi te je dio Norveške nacionalne autoceste 63 koji povezuje  Åndalsnes u Raumi i Valldal u Norddalu. Popularna je među turistima zbog strmog nagiba od 9 posto i 11 šiljastih okuka na strmijoj strani planine. Trollstigen je otvorio kralj Hakon VII. 31. srpnja 1936., nakon osam godina gradnje. Po njoj u jeku turističke sezone dnevno prođe 2500 vozila. Cesta je uska, s mnoštvom oštrih zavoja. Iako su neki zavoji prošireni u periodu od 2005. do 2012. i dalje je zabranjeno prometovati vozilima duljim od 12.4 metra. Na 700 metara visokom platou nalazi se parkiralište i nekoliko vidikovaca s kojih se pruža pogled na slap Stigfossen. Trolove ljestve su zatvorene tijekom jeseni i zime. Sezona prometovanja traje od sredine svibnja do listopada, ali ponekad može biti kraća ili dulja, zbog promjena u vremenskim uvjetima.

Trollstigen, Rauma, Norveška

15. Velika oceanska cesta, Australija

Velika oceanska cesta nalazi se na popisu Australskih nacionalnih blaga. Duga je 243 kilometra i proteže se uz jugoistočnu australsku obalu između gradova Tourquaya i Warrnamboola u Victoriji. Cestu su izgradili vojnici-povratnici između 1919. i 1932. te je ona zapravo najveći ratni spomenik posvećen žrtvama Prvog svjetskog rata. To je vrlo važna turistička atrakcija u regiji, koja prolazi kroz različite terene uz obalu i pruža pristup istaknutim znamenitostima poput vapnenačke formacije „Dvanaest apostola“.

Velika oceanska cesta, Australija

Nastavi čitati
1 komentar

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Fun & Lifestyle

Nekoliko zanimljivih činjenica o astrologiji

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Pixabay

Bez obzira vjerujete li u to što zvijezde imaju reći o vašem životu ili ste samo rekreativac koji voli pročitati dnevni ili tjedni horoskop s vremena na vrijeme, astrologija je puno više od onoga što većina ljudi misli. Astrologija je postala svakodnevica modernog čovjeka, zato vam donosimo neke zanimljive činjenice o astrologiji.

Mjesec utječe na tijelo baš kao što utječe na ocean

Foto: Pixabay

Astrolozi vjeruju da Mjesec može utjecati na naša tijela na isti način kao što utječe na oceanske valove. Razmislimo o tome, ako Mjesec može utjecati na ogromne plime u oceanu, to mora imati neki utjecaj i na ljudsko tijelo (koje se sastoji 75% od vode). Kao primjer možemo uzeti kako se naše raspoloženje može promijeniti, na primjer, tijekom punog mjeseca.

Žene vole astrologiju više od muškaraca

Foto: Pixabay

Istraživanje jednog popularnog portala pokazalo je da 75% ljudi koji čitaju njihove horoskope su žene. Ovo bi definitivno moglo objasniti zašto je horoskop tako popularan u ženskim magazinima i tjednicima.

Čak 31% Amerikanaca vjeruje u astrologiju

Foto: Pixabay

Nedavna anketa u kojoj su sudjelovale tisuće Amerikanaca otkrila je da trećina vjeruje u astrologiju, a 18% anketiranih nisu bili sigurni. Ako i niste pobornici astrologije i ne vjerujete u nju, možemo se kladiti da ste barem jednom iz čiste zabave pročitali svoj horoskop.

Vaš horoskopski znak određuje Sunce

Foto: Pixabay

Osim datumom vašeg rođenja, vaš horoskopski znak određen je i položajem Sunca u vrijeme vašeg rođenja. Tako da npr. biti Bik znači imati Sunce u znaku Bika, biti Rak znači imati Sunce u znaku Raka. Horoskopski znak opisuje određene specifične psihološke osobine, kao što su radoznalost, upornost, strastvenost, hrabrost i mnoge druge.

Postojala su poznata predviđanja koja su se ostvarila

Foto: Pixabay

Za poznatog astrologa Nostradamusa kaže se da je predvidio mnoge događaje, uključujući Drugi svjetski rat, atentat na John F. Kennedyja, pa čak i napad na Svjetski trgovinski centar. Ujedinjena konferencija o astrologiji, koja se sastaje svake četiri godine, predviđala je 2008. godine da će Barack Obama pobijediti u predsjedničkoj utrci.

Astrologiju možemo svrstati i u znanost i u umjetnost

Foto: Pixabay

Znanstveni status astrologije proizlazi iz potrebe za matematikom i razumijevanjem astronomije, dok umjetnički faktor proizlazi iz toga što je astrologiji potrebna umjetnička interpretacija kako bi se aspekti spojili i formulirali ideje i ishode.

Pape Katoličke Crkve srednjeg vijeka voljeli su astrologiju

Foto: Pixabay

Veliki broj katoličkih papa u srednjem vijeku koristio je astrologiju. Siksto IV postao je prvi papa koji je crtao i tumačio horoskop, dok su se Lav X i Pavao III uvelike oslanjali na savjete i mudrosti astrologa.

Vaš horoskopski znak može biti vodeni, vatreni, zemljani ili zračni

Foto: Pixabay

Dvanaest znakova zodijaka podijeljeno je u četiri skupine: voda, vatra, zemlja i zrak. Element pod kojim se nalazi vaš horoskopski znak može utjecati na vas i vašu osobnost. Vodeni znakovi su rak, škorpion i ribe. Vatreni znakovi su ovan, lav i strijelac. Pod zemljane znakove ubrajamo bikove, djevice i jarce, a zračni znakovi su blizanci, vaga i vodenjak.

Ako su vas imalo zainteresirale ove činjenice o astrologiji, na web stranici astrotarot.eu možete provjeriti svoj mjesečni horoskop za siječanj 2020. godine.

Nastavi čitati

Fun & Lifestyle

Huawei i Marin Čilić donirali knjige i edukativne igračake udruzi za promicanje obrazovanja mladih s invaliditetom

Objavljeno

-

Objavio

Ideja o ovom društveno odgovornom projektu rodila se tijekom summita 16+1¸koji se u travnju održao u Dubrovniku i za cilj je imao ojačati gospodarsku suradnju Kine sa zemljama srednje i istočne Europe

Zagreb, 19. prosinca 2019. – Predstavnici tvrtke Huawei Technologies d.o.o. zajedno s ambasadorom brenda Marinom Čilićem, danas su u sklopu projekta “1000 dreams” korisnicima udruge ZAMISLI uručili 200 komada knjiga i slikovnica te 200 komada raznih edukativnih igračaka ukupne vrijednosti 73.000 kuna.

Ideja o darivanju ove udruge stigla je od Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva kojeg vodi državni tajnik Bernard Gršić. Spomenuti ured bio je jedan od potpisnika memoranduma o suradnji između Huaweija i Hrvatske na summitu 16 + 1 koji se u travnju održao u Dubrovniku, a tijekom kojeg je i aktualizirana ideja o regionalnom projektu “1000 drams”. Predstavnici Huaweija tada su najavili kako će u idućih pet godina u ukupno 16 zemalja srednje i istočne Europe među kojima je i Hrvatska, donirati 1000 knjiga i 1000 edukativnih igračaka sveučilišnim knjižnicama, udrugama za mlade i dječjim bolnicama.

“U Huaweiju razvoj vidimo upravo kroz poticanje kreativnosti i interaktivnog učenja. Ponosni smo što je donacija došla u prave ruke jer je udruga ZAMISLI jedinstvena organizacija u Hrvatskoj koja pruža kvalitetan sadržaj i podršku mladima. Uvjereni smo da će knjige i edukativne igračke privući pažnju mladih, jer upravo su oni najvažnija društvena skupina bez koje nema budućnosti”, izjavio je Zhang Heng, direktor Huaweija u Hrvatskoj.

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom ZAMISLI osnovana je 2005. godine. Njezini ciljevi se uvelike oslanjaju na poboljšanje života mladih. Tako se udruga bavi poticanjem mladih s invaliditetom na uključivanje u sustav obrazovanja te općenito informiranjem i savjetovanjem mladih u pogledu mobilnosti, zapošljavanja, obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kulture i sporta. 

“Smatramo da su djeca i mladi ljudi budućnost digitalnog svijeta te nas veseli da možemo sudjelovati u ovom programu koji pomaže poboljšati obrazovna iskustva djece i pridonosi većoj kvaliteti njihova obrazovanja. Put prema digitalnim vještinama kreće usvajanjem osnovnim vještina, a nema uspješnog digitalnog društva ako svi njegovi građani nisu uključeni”, izjavila Kristina Posavec, zamjenica državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva. 

Na svečanosti je sudjelovao i Huaweijev ambasador, proslavljeni hrvatski tenisač Marin Čilić koji je svojim prisustvom podržao projekt “1000 dreams”.

“Lijepo je što u vrijeme blagdana mogu sudjelovati na ovako humanom i vrijednom projektu. Ne postoji veća sreća od darivanja, a pogotovo ako znamo da je riječ o stručnim i zabavnim knjigama i edukativnim igračkama koji će mladima širiti vidike i poticati njihovu kreativnost. Vjerujem da smo polaznicima ovog centra uveličali Božić”, izjavio je Marin Čilić.

Nastavi čitati

Fun & Lifestyle

Božićne pjesme – naš izbor najljepših božićnih pjesama

Objavljeno

-

Objavio

Božić nam se bliži, a s njim naravno i ugođaj kojem uvelike pridonose i božićne pjesme stranih i domaćih autora koje rado slušamo svake godine u ovo blagdansko vrijeme. Ovdje je lista božićnih pjesama koje su nama osobne najdraže.

Boney M. – Little Drummer Boy

Shakin’ Stevens – Merry Christmas Everyone

Mariah Carey – All I Want For Christmas

Dean Martin – Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!

Glee – Jingle Bell Rock

Chris Rea – Driving Home For Christmas

Evo i liste najpopularnijih božićnih pjesama domaćih autora.

Fantomi – Sretan Božić svakome

Dalmatino – Božić bijeli

Srebrna krila – Božić dolazi

Oliver Dragojević – Bijeli Božić

Petar Grašo – Fritula

Nastavi čitati

Preporučeno