Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

20 činjenica o Titanicu za koje niste znali

Najpoznatiji prekooceanski brod u povijesti, Titanic, izgrađen je 1912. godine. Smatran je najsigurnijim brodom na svijetu kojeg ništa ne može potopiti. Svejedno, potonuo je prilikom prvog putovanja nakon sudara s ledenim brijegom, pri čemu se utopilo 1.517 ljudi. Od tada je postao dijelom popularne kulture, a na tu su temu napisani mnogi romani i snimljeni brojni filmovi. Postoje malo poznate činjenice koje se vežu uz ovaj brod, a koje cijelu priču čine još zanimljivijom.

Četvrti dimnjak Titanica bio je tek ukras (Credit: citedelamer.com)
Četvrti dimnjak Titanica bio je tek ukras (Credit: citedelamer.com)

1. Prvi film o katastrofi ovog prekooceanskog broda, “Saved from the Titanic”, snimljen je samo mjesec dana nakon tragedije, a glavnu ulogu tumačila je glumica koja je preživjela havariju.

2. Najslavniji film o ovom potonuću, “Titanic” Jamesa Cameroona iz 1997. godine, koštao je više negoli izgradnja samoga broda.

3. Niti jedan drugi putnički brod u cjelokupnoj povijesti nije stradao zbog sudara sa santom leda.

4. Bile su potrebne pune 73 godine da se pronađe olupina broda na dnu oceana. U sljedećih će pak 20-ak godina Titanic potpuno nestati, jer hrđa dnevno izjede oko 300 kilograma željeza od kojeg je bio sagrađen.

5. Zbog globalnog zatopljenja, danas je puno veći broj santi koje lutaju oceanom no što je to bio slučaj davne 1912. godine, što znači da je statistički daleko vjerojatnije da se danas neki putnički brod sudari sa santom leda.

Preživjeli s Titanica uslikani s broda Carpathia, koji je prvi stigao na mjesto nesreće (Credit: retrobaltimore.tumblr.com)
Preživjeli s Titanica uslikani s broda Carpathia, koji je prvi stigao na mjesto nesreće (Credit: retrobaltimore.tumblr.com)

6. Santa leda u koju je Titanic udario svoj je put svjetskim morima započela prije više od 2.000 godina.

7. Niti jedan od ukupno tridesetorice strojara Titanica nije preživio. Svi su do zadnjeg trenutka radili u strojarnici kako bi osigurali da što više ljudi napusti brod.

8. U čamce za spašavanje moglo je stati nešto više od polovice putnika, no tek ih je trećina zaista spašena.

9. Slavljen kao nenadmašno inženjersko dostignuće tog doba, Titanic je bio idealan izbor za medeni mjesec za trinaest upravo vjenčanih bračnih parova.

10. Preračunato u današnju vrijednost, najluksuzniji smještaj na Titanicu koštao je preko 100.000 dolara.

Titanic će uskoro nestati, jer ga izjeda hrđa (Credit: history.com)
Titanic će uskoro nestati, jer ga izjeda hrđa (Credit: history.com)

11. Od nekolicine japanskih putnika na brodu, preživio je samo jedan. U domovini je proglašen kukavicom, jer se nije časno utopio s ostalim putnicima koji se nisu domogli čamaca za spašavanje.

12. Od trenutka sudara do trenutka potonuća proteklo je dva sata i četrdeset minuta

13. Nakon što su promatrači uočili santu leda i javili o njoj, bilo je potrebno trideset sekundi da se izda zapovijed o mijenjanju pravca. Da je zapovijed izdana trenutno, do sudara ne bi niti došlo.

14. Da se pak Titanic direktno sudario sa santom umjesto što je skrenuo u stranu, šteta bi vjerojatno bila zanemariva i mogao bi bez većih problema nastaviti putovanje.

15. Brodski orkestar svirao je do zadnjega trenutka, smatrajući da će tako ohrabriti ljude i ublažiti paniku. Iz tog razloga nitko od članova orkestra nije preživio potonuće.

Četrnaest godina prije nesreće Morgan Robertson napisao je knjigu o prekooceanskom brodu 'Titan', koji tone nakon sudara s ledenim brijegom. Roman sadrži velik broj podudarnosti sa stvarnom nesrećom (Credit: avagabonde.blogspot.com)
Četrnaest godina prije nesreće Morgan Robertson napisao je knjigu o prekooceanskom brodu ‘Titan', koji tone nakon sudara s ledenim brijegom. Roman sadrži velik broj podudarnosti sa stvarnom nesrećom (Credit: avagabonde.blogspot.com)

16. Četvrti dimnjak na brodu dodan je tek zbog dekoracije, nije imao nikakvu stvarnu funkciju.

17. Dan prije potonuća trebala se održati vježba spašavanja, u kojoj bi putnici uvježbavali organizirano ulaziti u čamce za spašavanje. Ista je otkazana kao nepotrebno uznemiravanje putnika.

18. Titanic je bio tako velik, da je zapošljavao 176 ložača koji su neprekidno ubacivali ugljen u njegove peći.

19. Brod je imao vlastite novine, koje su izlazile na dnevnoj bazi. Zvale su se The Atlantic Daily Bulletin.

20. Od tridesetero Hrvata koji su putovali Titanicom odnosno bili članovi posade, preživjelo je samo troje.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...