Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

5 tehnologija koje će revolucionizirati pomorsku industriju

Pomorska industrija, kamen temeljac globalne trgovine i istraživanja, stoji na vrhuncu tehnološke renesanse koja obećava preoblikovanje samih njezinih temelja. Dok plovimo u doba definirano tehnološkim napretkom, mora nisu izuzeta od transformativnih plima koje obilježavaju doba u kojem živimo. Od autonomnih plovila koja iscrtavaju nove kursove kroz neistražene vode do održivih energetskih rješenja koja nas usmjeravaju prema zelenijoj budućnosti, napredak u pomorskoj tehnologiji spreman je zacrtati put u vlastite neistražene vode.

Osim trgovinskog značaja pomorskih puteva, tu je i turistički aspekt pomorstva, a neovisno o tome jeste li iskusan pomorski putnik ili prvi put istražujete otvorene vode, iskustvo iznajmljivanja jahte ili katamarana otvara vam vrata u svijet u kojem se raskoš susreće s prekrasnom prirodom i samim vrhovima ljudskog tehnološkog dostignuća. Od osunčanih dana duž Mediterana do zadivljujućih izleta na otoke, stručnjaci za najam jahti i katamarana mogu vas odvesti na odmor na katamaranu koje ćete pamtiti do kraja života, i uvesti u svijet fascinantnih zbivanja i tehnologija koje polako, ali sigurno osvajaju uzbudljivi svijet pomorstva.

U ovom članku ulazimo u područje pomorskih inovacija, otkrivajući revolucionarne tehnologije koje pokreću industriju naprijed. Posljednjih je godina digitalna transformacija postala imperativ, tjerajući tvrtke iz svih gospodarskih sektora na prilagodbu. Pomorska industrija svjedočila je značajnim tehnološkim inovacijama, koje su dovele do efekta valova u cijelom opskrbnom lancu. Digitalne platforme za praćenje brodova i tereta, kao i implementacija digitalnih alata za komunikaciju i suradnju, postali su uobičajeni u industriji. Ali druga se inovativna rješenja ističu, predstavljajući uzbudljive mogućnosti u raznim područjima.

1. Autonomna plovila

U središtu tehnološke evolucije koja preoblikuje industrije diljem svijeta, pomorski sektor predstavlja najbolji primjer dalekosežnog utjecaja inovacija. Na čelu ove transformacije su autonomni brodovi – plovila koja su dizajnirana za plovidbu svjetskim oceanima uz minimalnu ljudsku intervenciju. Ova futuristička čuda ne mijenjaju samo način na koji putujemo morima; oni ponovno pišu pravilnik o pomorskim operacijama i sigurnosti, dok se također bave ekološkim problemima i operativnom učinkovitosti.

Autonomni brodovi predstavljaju konvergenciju najsuvremenijih tehnologija, uključujući umjetnu inteligenciju, napredne senzore, analitiku podataka i robusne komunikacijske sustave. Integracijom ovih elemenata, pomorski inženjeri i istraživači krenuli su u stvaranje plovila koja mogu obavljati zadatke koje tradicionalno obavljaju ljudi, od navigacije i izbjegavanja sudara do upravljanja teretom, pa čak i odgovora na hitne slučajeve.

Jedna od primarnih motivacija za razvoj autonomnih brodova je povećanje sigurnosti na moru. Ljudska pogreška, vodeći uzrok pomorskih nesreća, može se značajno ublažiti autonomnim sustavima koji neumorno nadziru okolinu, procjenjuju rizike i donose odluke u djeliću sekunde na temelju podataka u stvarnom vremenu. Ovi sustavi nisu osjetljivi na umor, ometanje ili emocije, što ih čini idealnim za osiguravanje sigurnih i pouzdanih putovanja preko golemih dijelova oceana.

Štoviše, autonomni brodovi imaju potencijal revolucionirati logističku učinkovitost. Kroz sofisticirane algoritme i analizu podataka, ova plovila mogu optimizirati rute, prilagoditi se promjenjivim vremenskim uvjetima i osigurati precizno vrijeme isporuke tereta. Ova se učinkovitost prevodi u smanjenu potrošnju goriva, minimizirane operativne troškove i naposljetku u održiviju pomorsku industriju.

2. Umjetna inteligencija i robotika

Umjetna inteligencija (AI) ima potencijal okončati zadatke koji se ponavljaju i poboljšati kvalitetu pomorske industrije. Sektor koji pokreće AI je logistika. Umjetna inteligencija pomaže u optimizaciji rute, sigurnosti, donošenju odluka i automatizaciji. Iznad svega, AI također pomaže u distribuciji robe između stotinjak brodova koji prolaze kroz luke i izbjegavaju promet.

Globalna anketa McKinsey pokazuje rast od gotovo 25% u korištenju umjetne inteligencije u tipičnim poslovnim procesima iz godine u godinu, uz značajan porast u organizacijama koje koriste umjetnu inteligenciju u nekoliko područja svog poslovanja u prethodnim godinama.

Globalno izvješće o pomorskoj tehnologiji za 2030. izvještava da će postojati tri nove vrste robota koji će se koristiti do 2030. na plovilima. Prvi će biti robot za učenje koji će donositi praktične odluke na temelju podataka koje prikuplja s raznih senzora po brodu. Drugi će biti praktični robot koji rukuje pokretnim fizičkim objektima po brodu, a treći će biti mini-bot koristan za inspekcije u teškim ili opasnim okruženjima.

U lučkim terminalima automatizirani sustavi za rukovanje teretom pridonose brzom i učinkovitom radu, manjem riziku od ljudskih pogrešaka, smanjenoj emisiji i minimiziranom vremenu čekanja na sidrištu ili na obali za brodove. Na primjer, autonomne dizalice raspoređene su u svim većim lukama u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Aziji (Kina, Singapur, Indija, itd.), Europi (UK, Njemačka, Francuska, Španjolska, Nizozemska, itd.), Australiji, itd.

Razvoj tehnologije robotike također ima za cilj riješiti nedostatak radne snage i poboljšati ukupnu produktivnost u usporedbi s ručnim operacijama.

3. “Big Data” i analitika

Analitika podataka provjerava informacije koje dolaze iz velikih operativnih sustava kao što su brodovi i luke. To su podaci o vrsti kontejnera, težini i odredištu. Također se analiziraju podaci o brodu (trim, stabilnost, rad motora i komunikacija).

Podaci o brodovima mogu dati rezultate o povijesnim trendovima kontejnera i uvjetima oceana. Brod reagira na različite promjene vremenskih uvjeta. Analiza različitih parametara može pomoći u učinkovitosti i ukupnoj izvedbi.

Uz ogromnu količinu podataka koji će se prenositi i koristiti s plovila, potreba za IT infrastrukturom eksponencijalno će rasti. Međutim, instaliranje velikih regala opreme na brodu neizbježno će zauzeti dragocjen prostor i resurse.

Sa stabilnom vezom podaci se mogu pouzdano pohraniti i dohvatiti s lokacija na kopnu. Nadalje, kognitivni sustavi djelovat će kao tumači podataka kako bi pojednostavili proces i ponudili intuitivno sučelje između ljudi i strojeva.

4. Internet stvari (IoT)

Internet stvari (IoT) odnosi se na više povezanih uređaja koji međusobno dijele podatke kako bi pružili pouzdan i sveobuhvatan uvid. Mnogi brodovi danas već uključuju neki oblik IoT-a u obliku senzora i uređaja za daljinsko praćenje.

IoT uređaji mogu otkriti anomalije i uspostaviti veze s mogućim uzrocima daleko brže od ljudskog razumijevanja. U kombinaciji s vanjskim podacima dostupnim kroz stabilnu povezanost, IoT uređaji mogu učinkovito donositi informirane, strateške odluke iz vanjskih i kopnenih izvora.

Internet stvari (IoT) također omogućuje kontrolu nekih objekata čak i na daljinu. Radi s GPS-om i bazom podataka u oblaku koja pohranjuje sve podatke koje su prikupili uređaji na brodu. IoT može povezati sve druge uređaje i pošiljke, kao i robote, putem bežičnih mreža.

IoT također igra ključnu ulogu u prediktivnom održavanju korištenjem povijesnih podataka i podataka u stvarnom vremenu zajedno sa sustavom upozorenja za trenutno obavještavanje dotičnih timova kada dođe do anomalije. Time se smanjuje vrijeme odziva i izbjegavaju dugotrajni popravci.

5. 3D printanje

Tehnologija 3D printanja omogućuje stvaranje fizičkih objekata iz digitalnog dizajna. U pomorskoj industriji ovaj se proces koristi za ispunjavanje narudžbi na zahtjev za rezervne dijelove i opremu izravno na brodu. Time se smanjuje potreba za transportom rezervnih dijelova na velike udaljenosti, ubrzavaju popravci i održavanje te se izbjegava skupa imobilizacija plovila ili prekid rada.

Osim toga, tehnologija 3D printanja ima potencijal omogućiti stvaranje složenih dijelova koje bi bilo teško ili nemoguće proizvesti tradicionalnim metodama proizvodnje. Budućnost bi mogla donijeti smanjenje radne snage koju će zamijeniti robotska automatizacija.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Umjetna inteligencija

Misterij i dalje postoji oko razloga zbog kojeg je izvršni direktor OpenAI-a, Sam Altman, iznenada izbačen iz tvrtke, a potom vraćen na svoju poziciju...

Tech

Zagreb, srce Hrvatske, ne samo da svjedoči o svojoj bogatoj povijesti već i hrabro kroči prema budućnosti predvodeći se pametnom infrastrukturom. Ovaj grad, sagrađen...

Umjetna inteligencija

YouTube planira uvesti značajne promjene u svoja pravila i oznake koje će utjecati na kreatore sadržaja na svojoj platformi. U skladu s novim pravilima,...

Umjetna inteligencija

Kako umjetna inteligencija (UI) dostiže vrhunac svoje popularnosti, istraživači upozoravaju da bi industrija mogla ostati bez podataka za obuku – goriva koje pokreće moćne...

Tech

Luc Julia, vodeći stručnjak za AI, sukreator Siri i glavni direktor za znanost Grupe Renault, sutra gostuje u Zagrebu. Na Fakultet elektrotehnike i računarstva,...

Igre i gaming

U svijetu airsofta, gdje simulacija borbe i taktičke igre dominiraju, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u oblikovanju iskustva igrača. U srcu ovog dinamičnog hobija,...

Umjetna inteligencija

Character.AI, startup podržan od strane tvrtke a16z i osnovan od strane bivših Googleovih istraživača umjetne inteligencije, predstavio je svoju najnoviju značajku za pretplatnike. Ova...

Umjetna inteligencija

Pjevaju, plešu, modeliraju, ali ne postoje u stvarnom životu – virtualni influenceri pokušavaju se probiti iz metaversa i ući na glazbene ljestvice. Od Alvina...