Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Automoto

Apple navodno planira predstaviti potpuno autonomni automobil 2025. godine

Foto: Unsplash / ThisisEngineering RAEng

Prema svemu sudeći, tvrtka Apple želi staviti u fokus razvoj električnog automobila. Bloombergovi izvori tvrde da Apple sada prebacuje svoju pozornost na razvoj potpuno samovozećeg automobila, a ne samo na konvencionalnije vozilo s poluautonomnim značajkama. Novi voditelj projekta, Kevin Lynch, želi da prvi model bude potpuno autonoman.

Tvrtka navodno ubrzava svoje planove kako bi sve pravovremeno uskladila. Apple je ciljao lansiranje autonomnog vozila za pet do sedam godina, a sada je, prema navodima izvora, postavio cilj za 2025. godinu, što im ostavlja samo četiri godine za kompletiranje projekta, prenosi Engadget.

Vjeruje se da je plan izvediv i da se sve vrti oko toga hoće li Apple na vrijeme završiti svoj autonomni sustav. Tvrtka je navodno završila veliki dio “osnovnog posla” koji je vezan za procesor automobila.

Tipsteri su u svojim objavama sugerirali da Apple ima na umu “idealan” interijer sa sjedalima za putnike, infotainment sustav osjetljiv na dodir koji se nalazi u sredini, ali da za sad nisu predvidjeli kako će izgledati volan ili pedale. Također, navodi se da je u tijeku rasprava o načinu hitnog preuzimanja kontrole od strane vozača u slučaju nužde. Ipak, treba napomenuti da je Apple odbio komentirati ove navode.

Novi prioritet bi mogao pomoći projektu koji je doživio nekoliko neuspjeha, uključujući odlazeće rukovoditelje i skeptične partnere. Apple bi mogao parirati ili pobijediti postojeće proizvođače automobila koji planiraju ponuditi potpunu ili gotovo potpunu autonomiju u otprilike isto vrijeme.

Međutim, potpuno samostalna vožnja nosi brojne izazove, uključujući teško predvidljive probleme u prometu i vremenske prilike poput snijega. Zbog svega navedenog, ne bi bilo iznenađujući da Apple pomakne sadašnji rok za predstavljanje autonomnog automobila, ili barem uvede opciju kojom će vozači ipak preuzimati kontrolu nad vozilom u određenim uvjetima.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Za iPhone prvu generaciju mobitela kada je debitirala 2007. godine, ljudi su izdvajali po 599 dolara. Petnaest godina kasnije, vjerovali ili ne, netko je...

Tech

Proizvođači automobila često žele prikazati koncepte autonomnih automobila bez upravljača odnosno volana, a tvrtka Baidu je sada blizu implementacije takvog vozila u stvarni svijet....

Aplikacije i softver

Iako Apple uređaji slove za vrlo kvalitetne uređaje, većina iPhone ili iPad korisnika tijekom svog života susrela se s bar jednim od sljedećih problema:...

Tech

Polako ali sigurno, Peking utire put autonomnim taxi vozilima. Glavni grad Kine dodijelio je dozvole auto startupu Pony-ai i kineskom internet gigantu Baidu da...