Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Autonomni robot uspješno laparoskopski operirao svinju

Foto: Johns Hopkins University/ Axel Krieger i Jin Kang

Smart Tissue Autonomous Robot (STAR), dizajniran od strane istraživača Sveučilišta Johns Hopkins, uspješno je izvršio, s visokom preciznošću i bez pomoći ljudi, laparoskopsku operaciju na svinji.

Postupak operacije, koja je do sada izvedena na četiri životinje, zahtjeva visok stupanj preciznosti i ponavljajućih pokreta, a daje značajno bolje rezultate od operacije koju izvode ljudi.

“Naši nalazi pokazuju da možemo automatizirati jedan od najsloženijih i najosjetljivijih zadataka u kirurgiji – povezivanje dva kraja crijeva. Kod takvih zahvata, čak i najmanji tremor ruku ili pogrešan šav mogu dovesti do katastrofalnih posljedica.”, objasnio je Axel Krieger, docent strojarstva sa Sveučilišta Johns Hopkins, a prenosi PCMag.

STAR robot kreiran je po uzoru prototipa robota za rad s mekim tkivima, koji je i ranije izvodio slične procedure, ali uz asistenciju ljudi. Kod novog robota, asistencija ljudi nije potrebna, jer je dizajniran s posebnim vidom za šivanje mekih tkiva te posjeduje algoritam za praćenje na bazi strojnog učenja.

Uz to, novi robot koristi specijalizirane alate za šivanje, najsuvremenije programe za snimanje i novi kontrolni sustav koji prilagođava plan operacije u stvarnom vremenu. Takav sustav je idealan za nepredvidive operacije mekog tkiva. Mišići, tetive, ligamenti, masnoća i druga meka tkiva, mogu se pomicati i mijenjati oblik tijekom operacije, što zahtijeva brzu reakciju kako bi se šivanje nastavilo čvrsto i ravnomjerno.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Italija je zabranila korištenje tehnologije za prepoznavanje lica i “pametnih naočala”. Agencija za zaštitu podataka izdala je opomenu dvjema općinama koje eksperimentiraju s tim...

Tech

 LG Electronics (LG) najavio je da je u tijeku dodjela prve nagrade LIFE’S GOOD, s prijavama otvorenima od 6. rujna do 10. listopada. Nagrada...

Tech

Biste li i vi pristali na seks s robotom?

Tech

Za ovaj moderni sindrom sigurno niste još čuli