Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Umjetna inteligencija

Autor Game of Thronesa tuži OpenAI zbog kršenja autorskih prava

Knjiga A Dance with Dragons
Foto: Shutterstock

Američki autori George R. R. Martin i John Grisham tuže vlasnika ChatGPT-a, tvrtku OpenAI, zbog tvrdnji da je povrijeđeno njihovo autorsko pravo kako bi se obučavao ovaj sustav. Martin je poznat po svojoj seriji knjiga A Song of Ice and Fire, koja je adaptirana u HBO-ovu seriju Game of Thrones.

ChatGPT i drugi veliki jezični modeli uče analizirajući ogromnu količinu podataka često preuzetih s Interneta. Tužba tvrdi da su knjige ovih autora korištene bez njihove dozvole kako bi ChatGPT postao pametniji.

S druge strane, OpenAI tvrdi da poštuje prava autora i vjeruje da “oni trebaju imati koristi od tehnologije umjetne inteligencije”. U tužbi su navedeni i drugi poznati autori poput Jonathana Franzena, Jodi Picoult i Georgea Saundersa.

Slučaj je doveden pred savezni sud u Manhattenu, New York, od strane Authors Guilda, udruge u SAD-u koja radi u ime navedenih autora. Prema prijavi, tvrdi se da je OpenAI sudjelovao u “sustavnoj krađi velikih razmjera”.

Ova tužba slijedi sličnu pravnu akciju koju je komičarka Sarah Silverman pokrenula u srpnju, kao i otvoreno pismo koje su istog mjeseca potpisali autori Margaret Atwood i Philip Pullman, tražeći od tvrtki za umjetnu inteligenciju nadoknadu za korištenje njihovih djela.

Predstavnik OpenAI-a izjavio je: “Imamo produktivne razgovore s mnogim kreatorima širom svijeta, uključujući Authors Guild, i surađujemo kako bismo razumjeli i razgovarali o njihovim zabrinutostima u vezi s umjetnom inteligencijom. Optimistični smo da ćemo i dalje pronalaziti međusobno korisne načine suradnje.”

Tužba tvrdi da je ChatGPT dobivao podatke iz autorskih knjiga bez dozvole autora, djelomice zato što je mogao pružiti točne sažetke tih knjiga. Tužba također ukazuje na šire zabrinutosti u medijskoj industriji – da ovakva tehnologija eliminira ljudski autorski sadržaj.

Patrick Goold, profesor prava na City Universityju, izjavio je da iako suosjeća s autorima iza tužbe, vjerojatno neće uspjeti, tvrdeći da bi prvo trebali dokazati da je ChatGPT kopirao i duplicirao njihova djela.

“Zapravo ih nije previše briga za autorsko pravo, oni se brinu da je AI ubojica poslova”, rekao je, uspoređujući te zabrinutosti s onima zbog kojih trenutačno prosvjeduju scenaristi u Hollywoodu. “Kada govorimo o automatizaciji umjetne inteligencije i zamjeni ljudske radne snage, to nije nešto što autorsko pravo može popraviti. Ono što trebamo raditi je ići u parlament i kongres te razgovarati o tome kako će AI zamijeniti kreativne umjetnosti i što trebamo poduzeti u vezi s tim u budućnosti.”

Ova tužba je najnovija u dugom nizu prigovora protiv razvojnih tvrtki takozvane generativne umjetne inteligencije, odnosno umjetne inteligencije koja može stvarati medije na temelju tekstualnih uputa.

Ona dolazi nakon što su digitalni umjetnici tužili generatore teksta u sliku kao što su Stability AI i Midjourney u siječnju, tvrdeći da oni funkcioniraju samo uz obuku na autorski zaštićenim umjetničkim djelima.

OpenAI se također suočava s tužbom, zajedno s Microsoftom i programerskom stranicom GitHub, od strane grupe stručnjaka za informatiku koji tvrde da je njihov kod korišten bez dozvole za obuku AI sustava po imenu Copilot.

Nijedna od ovih tužbi još nije riješena.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Umjetna inteligencija

Misterij i dalje postoji oko razloga zbog kojeg je izvršni direktor OpenAI-a, Sam Altman, iznenada izbačen iz tvrtke, a potom vraćen na svoju poziciju...

Internet

X, društvena mreža Elona Muska, tužila je ljevičarsku skupinu koja ga je optužila da na platformi dopušta antisemitske postove pored oglasa. X-ova tužba navodi...

Umjetna inteligencija

YouTube planira uvesti značajne promjene u svoja pravila i oznake koje će utjecati na kreatore sadržaja na svojoj platformi. U skladu s novim pravilima,...

Umjetna inteligencija

Kako umjetna inteligencija (UI) dostiže vrhunac svoje popularnosti, istraživači upozoravaju da bi industrija mogla ostati bez podataka za obuku – goriva koje pokreće moćne...

Tech

Luc Julia, vodeći stručnjak za AI, sukreator Siri i glavni direktor za znanost Grupe Renault, sutra gostuje u Zagrebu. Na Fakultet elektrotehnike i računarstva,...

Umjetna inteligencija

Svijet mora tretirati rizike od umjetne inteligencije jednako ozbiljno kao i klimatsku krizu i ne može si priuštiti odgađanje svog odgovora, upozorio je jedan...

Tech

Amazon testira humanoidne robote u svojim skladištima u SAD-u, što je najnoviji znak da tehnološki div automatizira sve više svojih operacija. Američka kompanija istaknula...

Igre i gaming

U svijetu airsofta, gdje simulacija borbe i taktičke igre dominiraju, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u oblikovanju iskustva igrača. U srcu ovog dinamičnog hobija,...