Gadgeti

Biste li djecu na čuvanje povjerili digitalnom asistentu?

Amerikanci se boje Alexinog prisluškivanja, ali povjerili bi joj djecu

Foto: Pixabay

Ako ste mislili da nitko na svijetu ne bi povjerio djecu na čuvanje zvučniku, prevarili ste se. To bi učinilo 20% Amerikanaca, što se vidi iz nedavnog istraživanja.

Nekoliko ranijih istraživanja iz SAD-a je pokazalo kako korisnici nemaju velikog povjerenja u pametne zvučnike i digitalne asistente. Štoviše, smatraju ih velikom opasnošću po vlastitu privatnost. Unatoč tome i dalje koriste zvučnike s Alexom i Google Assistantom.

Kompanija Secure Life provela je novo istraživanje o mišljenju spram takvih uređaja. Pokazalo se da korisnici najviše strahuju od toga da ih prisluškuju i prate kriminalci (oko 75%). Također strahuju da ih prati država (65%), a na trećem je mjestu strah od praćenja kompanija.

Čak dvije trećine ispitanika vjeruje da ih pametni uređaji snimaju, dok tri četvrtine njih vjeruje kako se pametne kuće mogu jednostavno hakirati.

Usprkos tim strahovima od snimanja i prisluškivanja, dio korisnika svejedno ne odustaje od korištenja zvučnika Amazon Echo i Google Home. Njih 33% koristi pametne zvučnike i glasovne asistente.

S obzirom na sve prethodno navedene paranoje, neobičan je odgovor petine ispitanih koji se dotiče Alexe kao dadilje. Naime, 20% ispitanika bi ostavilo djecu samu u kući, uz Amazonov glasovni asistent kao jedinu dadilju.

Amazonovi glasovni zvučnici i Alexa doista mogu zabavljati djecu, ali neuobičajeno je za pomisliti da bi mogli zamijeniti pravu dadilju.

Ipak, treba uzeti u obzir da neki roditelji koji su sudjelovali u istraživanju vjerojatno imaju i stariju djecu kojima nije toliko potrebna dadilja (nadajmo se) te uloga Alexu u tom slučaju bi bila zabavljanje i igra.

Komentiraj

Odgovori

Vrh