Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis

Boston Dynamics je službeno postao dio Hyundai Motor Group

Foto: Hyundai

Hyundai Motor Group je u utorak priopćio da je akvizicija tvrtke Boston Dynamics konačno dovršena. Dogovor je najavljen u prosincu, a vrijednost tvrtke Boston Dynamics procijenjena je na 1,1 milijardu dolara.

Hyundai kupnjom preuzima 80 posto kontrolnog udjela u tvrtki, dok je prethodni vlasnik SoftBank zadržao 20 posto vlasništva. Očekuje se da će ovaj dogovor donijeti stabilnost tvrtki Boston Dynamics, koja već neko vrijeme svijetu predstavlja najimpresivnije robote, piše Ars Technica.

Tvrtka Boston Dynamics je osnovana pod MIT kapom 1992. godine, a od tada je napredovala pretežito zahvaljujući vladinoj agenciji DARPA i bespovratnim sredstvima za istraživanje. Google je tvrtku kupio 2013. godine, u vrijeme kad je pokazivao interes za robotiku. Četiri godine nakon, japanska tvrtka SoftBank otkupila je Boston Dynamics za 165 milijuna dolara, a u prosincu 2020. godine našla se u teškom financijskom stanju te odlučila staviti tvrtku na prodaju.

Sada je Boston Dynamics postao dio Hyundai Motor obitelji, što bi trebalo popularnim robotima otvoriti nove prilike. Tvrtka je svoje proizvode počela prodavati prije godinu dana, kad je robotski pas Spot izašao na tržište po cijeni od 74.500 dolara. Ipak, unatoč uspješnom poslovanju, jasno je da tvrtka nikad ne bi mogla prodati dovoljno robota da osigura siguran opstanak te je akvizicija zbog toga ključan korak.

Hyundai Motor Group jedan je od pet vodećih proizvođača automobila, a osim toga, tvrtka se bavi i proizvodnjom vlakova, vojnih tenkova, zbog čega su se svi ogranci specijalizirali za masovnu proizvodnju dijelova.

Sve u svemu, ovo je iznimno dobra vijest za Boston Dynamics robote, koji će se vjerojatno još bolje prodavati pod okriljem tvrtke Hyundai.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Roboti budućnosti će vrlo vjerojatno biti manji, pametniji i fleksibilniji. Znanstvenici sve više odbacuju krutu stranu robota kako bi ih učinili svestranijima. Jedan takav...

Automoto

Tvrtka za električne automobile Rimac preuzima kontrolu na Volkswagenovom markom automobila Bugatti u sklopu zajedničkog ulaganja s Porscheom. Bugatti i Rimac dijelit će resurse...

Hi-tech

Iako četveronožni robotski psi tvrtke Boston Dynamics ne izgledaju kao strojevi koji bi mogli dobro plesati, novi video pokazuje da ipak poznaju plesne korake,...

Hi-tech

Pony.ai, robotaxi startup koji posluje u Kini i Sjedinjenim Državama, započeo je testiranje vozila bez vozača na javnim cestama u Kaliforniji. Njihov plan je...

Oglašavanje