Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

Boston Dynamics je službeno postao dio Hyundai Motor Group

Foto: Hyundai

Hyundai Motor Group je u utorak priopćio da je akvizicija tvrtke Boston Dynamics konačno dovršena. Dogovor je najavljen u prosincu, a vrijednost tvrtke Boston Dynamics procijenjena je na 1,1 milijardu dolara.

Hyundai kupnjom preuzima 80 posto kontrolnog udjela u tvrtki, dok je prethodni vlasnik SoftBank zadržao 20 posto vlasništva. Očekuje se da će ovaj dogovor donijeti stabilnost tvrtki Boston Dynamics, koja već neko vrijeme svijetu predstavlja najimpresivnije robote, piše Ars Technica.

Tvrtka Boston Dynamics je osnovana pod MIT kapom 1992. godine, a od tada je napredovala pretežito zahvaljujući vladinoj agenciji DARPA i bespovratnim sredstvima za istraživanje. Google je tvrtku kupio 2013. godine, u vrijeme kad je pokazivao interes za robotiku. Četiri godine nakon, japanska tvrtka SoftBank otkupila je Boston Dynamics za 165 milijuna dolara, a u prosincu 2020. godine našla se u teškom financijskom stanju te odlučila staviti tvrtku na prodaju.

Sada je Boston Dynamics postao dio Hyundai Motor obitelji, što bi trebalo popularnim robotima otvoriti nove prilike. Tvrtka je svoje proizvode počela prodavati prije godinu dana, kad je robotski pas Spot izašao na tržište po cijeni od 74.500 dolara. Ipak, unatoč uspješnom poslovanju, jasno je da tvrtka nikad ne bi mogla prodati dovoljno robota da osigura siguran opstanak te je akvizicija zbog toga ključan korak.

Hyundai Motor Group jedan je od pet vodećih proizvođača automobila, a osim toga, tvrtka se bavi i proizvodnjom vlakova, vojnih tenkova, zbog čega su se svi ogranci specijalizirali za masovnu proizvodnju dijelova.

Sve u svemu, ovo je iznimno dobra vijest za Boston Dynamics robote, koji će se vjerojatno još bolje prodavati pod okriljem tvrtke Hyundai.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

LG Electronics (LG) uživo se vraća na CES®, najveći svjetski godišnji sajam potrošačke elektronike gdje će u siječnju u Las Vegasu predstaviti svoj izložbeni...

Tech

Biste li i vi pristali na seks s robotom?

Tech

30% Amerikanaca je odgovorilo potvrdno

Tech

Tvrtka Virgin Galactic objavila je da se njihova usluga komercijalnog svemirskog turizma još jednom odgađa i to za drugo tromjesečje 2023. godine. Kao obrazloženje...