Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Brzina interneta u Hrvatskoj, izmjerite brzinu interneta alatom Speedtest

Saznajte brzinu interneta koju imate na vašoj lokaciji. Brzina interneta lako se može provjeriti, kao i procesi koji možda guše brzinu već na vašem PC-u. Provjerite brzinu odmah putem alata Speedtest, klikom niže na tipku GO!

Današnje korištenje računala, pametnog telefona ili tableta u velikoj se mjeri odnosi na pristup internet sadržaju, preuzimanju sadržaja i raznim oblicima komuniciranja s vanjskim svijetom uz pomoć routera ili drugog pristupnog uređaja. Brzina interneta je ključna za ugodno korištenje modernih uređaja. Osvrnut ćemo se malo na tu temu.

U Hrvatskoj brojimo blizu 1,5 milijuna priključaka širokopojasnog pristupa internetu, što nije mali broj, ali se očekuje porast. Uz porast priključaka prema internetu, svi postojeći, ali i novi korisnici očekuju i povećanje brzine pristupa kao i stabilnost povezivanja. Brzina interneta varira, i ovisi o značajnom broju drugih faktora. Pokušat ćemo pojasniti što sve može da ima utjecaja na brzinu interneta, stabilnost konekcije i kako se mjeri brzina interneta.

Najjednostavnija definicija interneta glasi: Internet je globalna mreža računala (mreža manjih mreža) u kojoj korisnik s bilo kojeg računala može (ako ima pristup) pristupiti podacima na nekom drugom računalu.

Računala korisnika zovemo klijent računala, a računala na kojima stoji sadržaj su serveri.

Da bi pristupili nekom serveru, recimo u Americi, naš upit treba proći veliki broj čvorišta, da bi sa tog servera dobili određene podatke. Vrijeme od našeg upita iz Hrvatske, do učitavanje nekih podataka sa servera u Americi ovisi o kompletnoj infrastrukturi mreže između nas i servera. To je zaista veliki broj faktora koji utječu na konačnu brzinu, jer nikada ne znamo s koliko nodova naš upit treba da komunicira. Ono što možemo znati jeste brzina interneta koju nam reklamira internet pružatelj usluga (ISP), i stvarna brzina koju možemo izmjeriti već na router uređaju koji stoji kod nas doma.

U tom smjeru ćemo nastaviti pisati, da vidimo kako se može izmjeriti brzina interneta, i koji parametri mogu utjecati na konačni rezultat.

Prosječna brzina internet pristupa u Hrvatskoj

U Hrvatskoj imamo veliki broj internet priključaka, ali smo rekli da će se taj broj još više povećavati. Imamo prostora za takvim povećanjem, ali svakako imamo prostora i za boljom tehnologijom i jačom infrastrukturom. Početkom 2019. godine, u Hrvatskoj je zabilježena prosječna brzina interneta od tek 6,4Mbps. To je zaista slaba vrijednost, posebno kada se zabilježi u kontekstu u kojem pišemo.

Ako Hrvatsku usporedimo sa zemljama regije, možemo vidjeti da ne stojimo nimalo dobro. Prosječna brzina interneta u Sloveniji je 12,4Mbps, nakon čega slijedi Srbija sa 8,5Mbps i Makedonija sa 6,9Mbps.

Hrvatska je na začelju sa brzinom od 6,4Mbps, ponajviše zbog toga što koristimo zastarjelu infrastrukturu i nemamo dobro razvijenu optičku mrežu. Mnogi korisnici u gradskim sredinama mogu da uživaju u brzinama od 200-500Mbit/s, ali veliki broj korisnika u manjim mjestima ruše taj prosjek. Optički kabeli još uvijek su prisutni samo u užim gradskim centrima, i teško idemo dalje od toga.

Kako se mjeri brzina interneta

Kada korisnik potpiše pretplatu na neki paket interneta, ili internet/telefon, u Ugovoru je vidno naznačena i maksimalna brzina interneta. Naravno, maksimalna brzina se ne može uvijek isporučiti, ali se brzina treba približiti navedenoj po Ugovoru.

S vremena na vrijeme možete i sami provjeriti kolika je brzina interneta kod vas. Postoje aplikacije koje jako dobro i točno mogu izmjeriti brzinu interneta od vašeg modema prema nekom vanjskom serveru.

Izmjerena brzina interneta Ookla
SpeedTest Ookla

Speed test by Ookla je možda i najpoznatiji softver za mjerenje brzine interneta. Jednom kada posjetite stranicu iz vašeg doma, na ekranu će se pojaviti vaša javna IP adresa, vjerojatno i (ISP) Internet servis provider, te neki obližnji server. Kliknete li na GO, i sačekate par sekundi, dobit ćete brzinu (Download) preuzimanja i brzinu (Upload) slanja podataka. Lako možete usporediti zabilježene brzine s onima u vašem Ugovoru s Internet pružateljem usluga.

Pored gore spomenute web aplikacije za mjerenje brzine, možete isprobati i alat za test brzine interneta, odnosno web aplikaciju Speed Test. Koristi se za istu stvar kao i prva napisana, lagana je i pisana u HTML5 programskom jeziku. I kod ove aplikacije možete dobiti brzinu preuzimanja, brzinu slanja podataka i brzinu odaziva na mreži. Server s kojim se radi mjerenje bira se automatski, najbliži korisniku, ali se može i promijeniti.

Kako se označava brzina interneta?

Kada već spominjemo brzinu interneta, da naglasimo: Brzina interneta se označava Mbps – što je broj bitova koji se pošalju putem internet linka u jednoj sekundi. Veći broj Mbps znači brži internet. Kada izmjerite brzinu, dobit ćete i vrijednost PING (ms). Ping označava vrijeme odgovora s nekog poslužitelja, i mjerimo ga u milisekundama. Kod ove vrijednosti imamo pravilo: visoki ping – sporiji odaziv, niski ping – brži odaziv. Posebno gledamo PING kada igramo online igrice, gdje nam je jako važno da server ima što brži odaziv na naše naredbe. Općenito, ping do 20ms smatramo dobrim, a veći od toga nije najbolji izbor za online igrice.

Aplikacije koje usporavaju brzinu interneta

Na konačnu internet brzinu utječe mnogo drugih faktora. Osim vaše zakupljene usluge (brzine interneta), brzinu određuju i drugi uređaji u mreži pa i vaše računalo.

Moguće je da imate dobru brzinu interneta na vašem modem/router uređaju, ali da opet niste zadovoljni brzinom učitavanja stranica. Nerijetko se dogodi da server na kojem se nalazi sadržaj bude zagušen, i ne može da isporuči sadržaj dovoljno brzo.

provjera brzine tracert google.hr
tracert google.hr

Pored toga, događa se da postoji neko mjesto zagušenja na putu od vas do servera. Mrežno mjesto pod opterećenjem može raditi smetnje u komunikaciji računalnih uređaja, i modernih mobilnih aparata koji imaju izlaz na internet. Provjeriti konekciju prema izvoru podataka možete naredbom iz komandne linije CMD na windowsu:

tracert HOSTNAME

Na našem primjeru vidite broj skokova do stranice Google.com, i brzinu odaziva svakog noda u mreži.

Za korisnike macOS-a, naredbu izvodite iz terminala:

traceroute HOSTNAME

Korisnici neke Linux distribucije ovu naredbu pozivaju koristeći Linux terminal:

traceroute HOSTNAME

Moguće da internet brzinu usporavaju i procesi na vašem računalu. Događa se često da korisnik nesvjesno instalira i aplikacije koje nije želio. Takve aplikacije u pozadini mogu raditi konekcije prema svojim serverima, što u konačnici može smanjiti brzinu interneta dok vi pregledavate sadržaj i radite online. Naredba kojom možete provjeriti takve konekcije radi u komandnoj liniji, ali je bolja opcija koristiti PowerShell. Posebno jer se PowerShell može instalirati na macOS sustave, i zbog većih mogućnosti izvođenja naredbe.

Da  bi pronašli krivca za usporavanje internet konekcije, neku aplikaciju koja radi u pozadini, pokrenite PowerShell kao administrator i pokrenite naredbu:

netstat –abf 5 > aplikacije.txt

Potvrdite naredbu sa Enter, i pustite par minuta da se izvodi. Nakon 3-4 minute, kombinacijom tipki Ctrl+C prekinite naredbu, i potražite aplikacije.txt datoteku u C:\Windows\System32\ folderu.

Netstat naredba za provjeru pozadinskih procesa
PowerShell netstat

U tekstualnoj datoteci dobit ćete kompletan popis aplikacije koje su imale aktivnu internet konekciju s nekom stranicom. Detaljnim pregledom možete pronaći proces koji možda uzima mnogo resursa i smanjuje vama brzinu interneta. Provjerite o kojem procesu je riječ, za što služi, i u slučaju da vam nije potreban, uklonite ga.

Zaključak za kraj

Prema svemu gore napisanom možete zaključiti da brzina interneta nije određena sama po sebi. Stvar je promjenjive vrijednosti, i mnogi faktori utječu na krajnji rezultat. Svakako je dobro s vremena na vrijeme izmjeriti brzinu interneta, da se uvjerite da dobijete ono što plaćate. Isto tako, valja napraviti provjere koje smo naveli, da budete sigurni da vaše računalo nije mogući krivac u slučaju većih odstupanja u brzini.

Pregledavajte sigurno, uvijek uz oprez i nemojte nasjedati na internet prijevare.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...