Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kripto

BTC Transakcija: Kako provjeriti koliko je novca poslano na neku Bitcoin adresu?

Ovaj članak je posebno zanimljiv sada, u vrijeme kada su mnogi nasjeli na Twitter podvalu, koja se dogodila 15.07.2020.

Ako koristite Bitcoin, ili druge kriptovalute kao sredstvo plaćanja, vaš identitet je zaštićen, ali transakcije koje obavljate i nisu baš. Ako netko zna koja je vaša BTC adresa, netko s kim ste već radili transakcije, tada je moguće da osoba pogleda koje ste još transakcije radili, kada i u kojoj vrijednosti. U nastavku ćemo objasniti na koji način možete vidjeti koja je BTC transakcija provedena, u kojoj vrijednosti i kada.

Ovaj članak je posebno zanimljiv sada, u vrijeme kada su mnogi nasjeli na Twitter podvalu, koja se dogodila 15.07.2020. Mnoge su organizacije, i pojedinci objavili protuvrijednost u novcu (USD), koju su hakeri uspjeli pribaviti. Sve to je moguće jer je Bitcoin adresa, na koju su išla sredstva, javna i možemo pratiti transakcije prema toj BTC adresi.

Da bi pronašli te informacije, moramo pogledati Bitcoin blockchain. To je javni, dijeljeni zapis svih Bitcoin transakcija koje se svakodnevno događaju. Najlakši način da dođemo do traženih podataka je korištenje website servisa koji nam daje takve informacije. Jedan takav web servis je Blockchain Explorer.

Provjera Bitcoin transakcija

Jednostavno posjetite stranicu Blockchain.com i odaberite Blockchain Explorer. U polje za BTC adresu upišite Bitcoin adresu za koju želite pogledati transakcije. Potvrdite na gumb Search. Dobit ćete detaljne podatke, za BTC adresu i saznati koja transakcija je provedena u određenom periodu.

Provjera transakcija na BTC adresi
BTC Explorer pregled transakcija

Uzeli smo za primjer Bitcoin adresu koju su koristili hakeri na Twitter računima. Dakle, napad koji se dogodio nedavno, pribavio je pojedincu, ili grupi ljudi vrijednosti koje vidite na detaljima transakcije. Na fotografiji se vidi transakcija za taj hakerski napad, koji se dogodio.

U periodu od 15.07. u večernjim satima, na Bitcoin adresu je uplaćeno ukupno 12,86 Bitcoina, a s te adrese je poslano 7,16 Bitcoina na druge BTC adrese.

Kada tu vrijednost pretvorimo u novce (USD), možemo izračunati da su hakeri pribavili $118,000.

Nije to maleni iznos, s obzirom da je stigao na račun podvale, na koju su izgleda mnogi nasjeli. Bitcoin daje anonimnost korisniku te adrese, što se tiče njegovih osobnih podataka. Za bolje zametanje tragova, prva BTC transakcija je naknadno ponovno podijeljena u manje, a sredstva su raspoređena na druge BTC adrese, pa možda i još nekoliko puta tako. Tu nam se već gubi trag i naša potraga završava. Moguće da neke institucije imaju načina pratiti i daljnje transakcije, ali mi konkretno u ovom trenutku ne znamo za njih.

Pazite se na internetu, i budite pametni. Ne nasjedajte na internet podvale, i koristite tehnologiju na pravi način.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Biznis i posao

Je li uvođenje pretplate na društvene mreže novi model financiranja koji će obilježiti budućnost društvenih mreža? Mogu li Twitter i Instagram uvođenjem pretplata nadoknaditi...

Aplikacije i softver

Nekoliko tjedana nakon što je preuzeo Twitter, Elon Musk je najavio da će ispuniti jedno od svojih ranih obećanja, a to je – vratiti...

Internet

Novi vlasnik Twittera, Elon Musk, pokrenuo je anketu u kojoj od korisnika traži da glasaju treba li ponovno aktivirati račun bivšeg predsjednika SAD-a Donalda...

Biznis i posao

Po svemu sudeći, Elon Musk nije gotov s otpuštanjem zaposlenika Twittera. Za razliku od vremena kad je otpustio otprilike 50% tvrtke, ovaj put se...