Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Chrysler Building: Sve tajne jednog od najfascinantnijih nebodera na svijetu

Foto: Pixabay

Među tisućama turističkih atrakcija koje nudi grad New York nalazi se jedna od najreprezentativnijih i najpriznatijih zgrada u svijetu: Chrysler Building. Smještena na 2. ulici i aveniji Lexington, Midtown Manhattan, zgrada je neboder u stilu art deco, poznat po svojoj strukturi visokoj 318,9 metara. Ima ukupno 3862 prozora i krunu od nehrđajućeg čelika na vrhu sa sedam pričvršćenih lukova. Otkrivamo vam zanimljivosti jednog od najomiljenijih nebodera New Yorka. 

Danas neboder, nekada zabavni park

Prije nego što je postao Chrysler Building, na zemljištu popularnog nebodera bio je zabavni park Dreamland. Park se nalazio na tom mjestu sve do 1911. godine, kada je potpuno izgorio. Vlasnik William Reynolds imao je ideju da izgradi vrhunski projekt, pa je angažirao arhitekta Williama Van Alena da projektira jedan od najvećih nebodera u svijetu.

Neboder je nazvan po drugom vlasniku

Walter Chrysler je iznajmio popularni neboder na 20 godina kako bi osnovao svoju istoimenu automobilsku tvrtku. Nakon što je sam platio račune i profitirao od Reynoldsove povrede ugovora o najmu, Walter je kupio nekretninu za gotovo 2 milijuna dolara. Osim vlasništva, neboder je dobio ime koje nosi i danas.

Foto: Unsplash/Andres Garcia

Titula najviše zgrade u New Yorku

Zgrada Chrysler držala je titulu najviše u gradu sve dok Empire State Building nije izgrađen 1931. godine. Prem podacima istraživanja iz 2020. godine sada je 135. najviša zgrada na svijetu i 10. najviša zgrada u New Yorku.

Prvi digitalni sat postavljen je u Chrysler Buildingu

Zgrada se može pohvaliti prvim digitalnim satom na svijetu iz 1970-ih, postavljenim u neposrednoj blizini recepcije uz mural Edwarda Trumbulla.

Toranj je izgrađen za 90 minuta

Toranj Chrysler Buildinga izgrađen je u rekordnom roku jer je njezin vlasnik bio u konkurenciji za visinu s drugim objektima. Arhitekti su potajno izgradili šiljak i iglu koja je kasnije postavljena kako bi još više podigla svoju veličinu.

U prošlosti Chrysler Building nije uživao današnju slavu

Unatoč svom impozantnom izgledu, zgrada Chrysler nije bila toliko popularna tijekom recesije 1970-ih. Imala je samo 17 posto popunjenosti, a skoro je bila demontirana. Srećom, vremena su se promijenila i na kraju je dobila zasluženu slavu.

Foto: Unsplash/Flow Clark

U zgradi se trebao snimati film ‘King Kong’

Najpoznatija gorila u povijesti kina planirala se popeti na Chrysler Building. S vrha je trebao voditi bitku s brojnim zrakoplovima koji su kružili gradom, no plan je promijenjen nakon impresivna gradnje Empire State Buildinga koji je bio nova lokacija za film ‘King Kong’.

Skriveni apartmani na samom vrhu 

Na gornjem katu Walter P. Chrysler imao je privatni stan i ured. Svoju poziciju i privilegiju življenja često se dijelio u javnosti, pa se hvalio i činjenicom da ima najviši toalet na Manhattanu. Na 61. katu živjela je poznata fotografkinja Margaret Bourke-White. 30-tih godina prošlog stoljeća nije bilo tako jednostavno iznajmiti stan ženi, bez obzira na njenu slavu i bogatstvo. Margaret je to ipak pošlo za rukom, pa je 1934. godine živjela u Chrysler Buildingu. Najam je plaćala 387,92 dolara mjesečno i koliko god nestvaran taj iznos danas zvučao, osobito za život u New Yorku; u to vrijeme je to bila visoka cijena najma.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Članovi tima Sveučilišta u Zagrebu projekta “Enhancing Digital Literacy of University Students” (E-DigiLit) (Unapređenje digitalne pismenosti studenata na visokim učilištima (E-DigiLit), financiranog od Erasmus+ KA203,...

Kripto

Novoizabrani gradonačelnik New Yorka, Eric Adams, objavio je na Twitteru da želi da mu njegove prve tri gradske plaće budu isplaćene u Bitcoinu, kako...

Tehnologija

Poduzetnički centar Split u suradnji sa Studentskim poduzetničkim inkubatorom Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu provodi projekt “Studentski digitalni HUB” s ciljem jačanja osobnog i...

Kripto

U početku, Facebook je predstavio Libru kao glavnu kriptovalutu koja se može trošiti na mreži ili izvan nje, slično poput dolara.