Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apps & Software

DeepFaceDrawing – AI tehnologija koja pretvara crteže lica u realistične portrete

Ovo nije prvi pokušaj da se tako nešto stvori, ali je do sada najuspješniji.

Foto: Chinese Academy of Sciences

Tim znanstvenika s Kineske akademije znanosti u Pekingu razvio je AI tehnologiju nazvanu DeepFaceDrawing. Riječ je o tehnici koja može od običnog skiciranog crteža napraviti realističnu fotografiju.

Ovo nije prvi pokušaj da se tako nešto stvori, ali je do sada najuspješniji. Naime, za razliku od prethodnih alata, DeepFaceDrawing je puno fleksibilniji i ne zahtijeva da na crtežu bude veliki broj detalja. Softver se temelji na velikoj bazi fotografija iz kojih „vadi“ detalje koji su mu potrebni da bi na osnovu crteža generirao sliku. Pri tome uzima u obzir relacije između objekata, pa se neće dogoditi da dobijemo lice s jednim okom ili dva nosa. Svaki od dijelova lica se razmatraju pojedinačno i kad se odabere model najsličniji originalu, uklapa se u završnu fotografiju, piše Engadget.

Ono što nije objašnjeno je kako softver generira i odabire različite rase. Do sad je tijekom testiranja kreirano više od 17.000 lica, pri čemu se većina može okarakterizirati da pripada bijelcima i Južnoamerikancima. Vjerojatno je u pitanju sastav baze podataka, ali razlog može biti i moguća manja kompleksnost generiranja takvih tipova lica. S obzirom na to da znanstvenici nisu dali nikakve informacije o ovom, ostaje nam samo nagađati.

Tehnologija će prvi put biti javno predstavljena na SIGGRAPH virtualnoj konferenciji koja će se održati u srpnju. Na web stranici projekta spominje se i da bi aplikacija mogla biti spremna za javnost u mjesecima koji slijede. Ako se pokaže uspješnom, vjerojatno će predstavljati veliko potencijalno unaprjeđenje u kriminalistici, gdje bi mogla zamijeniti foto-robote osumnjičenih osoba.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Fun & Lifestyle

Jeste li vi jedna od onih osoba koja kampira pred trgovinom kako bi među prvima mogla kupiti neki novi proizvod vezan za tehnologiju? Jesu...

Web & IT

Google je pokrenuo AI lip-sync izazov za sve koji žele sudjelovati.

Hi-tech

Tim istraživača sa Sveučilišta Stanford napravio je simulaciju teniskog turnira koristeći umjetnu inteligenciju.

Web & IT

Ako tražite posao tijekom ovih teških vremena, LinkedIn vam možda može pomoći. Microsoftova društvena mreža predstavila je AI alate koji vam mogu pomoći i...