Pratite nas

Iako vanzemaljce u pravilu zamišljamo kao tehnološki iznimno napredna bića, koja posjeduju tehnologije kakvima ljudska vrsta neće ovladati još duže vrijeme, prateći cijeli niz izvještaja u navodnim rušenjima izvanzemaljskih letjelica dalo bi se zaključiti da, ako ništa drugo, vanzemaljci dijelove za svoje brodove proizvode, ni manje, ni više, nego u Kini.

Kako bilo, u nastavku ćemo se pozabaviti s deset navodnih nesreća NLO-a, koje bi kao jedan od vjerojatnih uzroka mogle imati čak i pad dotičnog.

Roswell

Priča o padu izvanzemaljske letjelice u Roswellu, kao i o kasnijem zataškavanju navedenog događaja od strane američke vojske, zasigurno je najpoznatija tema u svijetu ufologije, koja se potom prelila i u opću kulturu, a čemu su ponajviše kumovale brojne SF serije i filmovi u kojima su upravo sivi vanzemaljci postali središnja tema (naravno, s posebnim naglaskom na Dosjee X).

Podsjetimo, u srpnju 1947. godine, lokalne vlasti u Novom Meksiku objavile su kako je 509-a bombarderska skupina američke vojske pronašla leteći tanjur koji se srušio u blizini gradića Roswella. Međutim, vojska je ubrzo sve opovrgnula, tvrdeći kako je riječ o padu posebnog meteorološkog balona.

Iako je priča o padu letjelice u Roswellu zaboravljena na neko vrijeme, interes javnosti za navedenu je opet zapalio ufolog Stanton T. Friedman, a nakon intervjua s umirovljenim bojnikom Jesseom Marcelom tijekom 1978. godine.

Marcel, koji je aktivno sudjelovao u svim radnjama vezanim uz pad svemirskog broda u Roswellu, otkrio je kako je vojska zataškala pronalazak navedenog, da bi se u narednim godinama pojavili i drugi svjedoci. Dotični su tvrdili kako je vojska provela opsežnu operaciju transporta i skrivanja letjelice i tijela vanzemaljaca, kao i zastrašivanja potencijalnih svjedoka.

Aurora

Navedena nesreća dogodila se 17. travnja 1897., kada se izvanzemaljska letjelica srušila na farmu u Teksasu. Nakon što je udarila u lokalnu vjetrenjaču, letjelica je potpuno uništena u eksploziji koja je potom uslijedila.

Ipak, u ostacima nakon eksplozije je pronađeno tijelo malog vanzemaljca, koje je potom pokopano na obližnjem groblju. Osim toga, na oplati broda je otkriveno i zagonetno pismo, slično hijeroglifima.

Štoviše, 1973. godine je, tada devedeset jednogodišnja starica, otkrila kako su njeni roditelji uistinu bili na mjestu pada letjelice, no njoj nisu dopustili da im se pridruži, a zbog straha zbog onoga što bi mogli naći u ostacima.

Za kraj spomenimo kako je 1986. godine snimljen i film The Aurora Encounter, s Jackom Elamom u glavnoj ulozi.

Incident u planinskom lancu Berwyn

Poznata još i pod imenom Velški Roswell, spomenuta nesreća se dogodila 23. siječnja 1974., kad je navodna letjelica udarila planinu Berwyn, smještenu u sjeverom dijelu Walesa.

Pritom je letjelica potpuno uništena, a tijela vanzemaljaca razbacana po cijelom području, koje je vojska ubrzo stavila pod karantenu. Štoviše, prema nekim izvještajima, na mjestu pada su viđeni i zagonetni ljudi u crnom.

Događaj iz Canda

Kako navode stručnjaci za problematiku NLO-a, riječ o prvom zabilježenom padu izvanzemaljskog svemirskog broda na području Španjolske, koji se dogodio 18. siječnja 1994.

Svjedoci su vidjeli veliku vatrenu loptu, veličine punog Mjeseca, koja je proletjela iznad sela i potom udarila u obližnje brdo. Kasnije je na mjestu udara otkriven 200 metara dugačak jarak, s velikim brojem uništenih drveća.

Iako neki smatraju kako je eksplozija rezultat nakupljanja podzemnih plinova, lokalni stanovnici i dalje su uvjereni kako je blizu njihovog mjesta pao NLO.

Nesreća NLO-a u Coyameu

Priča o padu letjelice u Meksiku počela je u 25. kolovoza 1974, u večernjim satima, kad je američka protuzračna obrana primijetila ulazak neidentificirane letjelice u zračni prostor SAD-a, a iz smjera Meksika. Međutim, samo nekoliko trenutaka kasnije, letjelica se sudarila s malim civilnim zrakoplovom i potom nestala s radara.

Saznavši za pad zrakoplova, meksičke vlasti su poslale spasilački tim, no potom se dogodilo nešto bizarno. Naime, prateći meksičke radijske komunikacije, američka vojska otkrila je kako su Meksikanci na mjestu pada našli sjajni disk srebrne boje. No, vrativši se u bazu, svi su meksički spasioci ubrzo preminuli, od naoko nepoznatih uzroka.

Nedugo potom su Amerikanci ušli u Meksiko i osigurali brod, a potom ga i prevezli u SAD.

NLO incident Height 611

Za razliku od prethodno spomenutih nesreća, ova se dogodila na području bivšeg SSSR-a, u blizini grada Dalnegorska, na krajnjem istoku države, 29. siječnja 1986.

Prema navodima očevidaca, vatrena kugla crvenkaste boje je proletjela iznad obližnjeg brda, a dok je padala nije puštala nikakve zvukove. S druge strane, neki su ju opisali kao lebdeću kuglu, koja je emitirala svijetlo promjenjivog intenziteta.

Tri dana nakon pada na brdo se popela grupa ufologa, gdje su ubrzo pronašli mjesto pada. Središnje mjesto pada, veličine 3m2 u je bilo izloženo visokim temperaturama, a obližnje stijene bile su prekrivene čađom. Štoviše, na nekima od njih je pronađen srebrnkasti metal, za koji je kasnije utvrđeno kako je riječ o olovu koje inače ne postoji na navedenom području.

Nesreća NLO-a u Kecksburgu

Ovaj pad izvanzemaljske letjelice, koji se zbio 9. prosinca 1965. godine na širem području Pittsburgha, vidjele su tisuće očevidaca. Velika vatrena kuga je proletjela nebom i potom se srušila u obližnju šumu.

Sam pad letjelice je vidio i dječak iz sela u blizini, a ugledavši dim koji se potom digao uvis,  odlučio je obavijestiti vlasti. Lokalni vatrogasac, koji se zatekao na mjestu događaja, potvrdio je kako je u šumi pronađen objekt duguljastog oblika, veličine VW Bube. Pritom su na podnožju objekta uočeni znakovi slični egipatskim hijeroglifima.

Unatoč tvrdnjama američke vojske kako pretraga šume nije dala rezultata, lokalni stanovnici su ostali pri stajalištu kako je vojska okružila područje i ubrzo uklonila svemirski brod.

Incident u Rendleshamskoj šumi

Iako je na području Velike Britanije registriran cijeli niz fenomena vezanih uz NLO-e, incident u Rendleshamskoj šumi je vjerojatno najpoznatiji među njima.

Budući je spomenuta šuma smještena između vojnih baza Bentwaters i Woodbridge, očevici iz vojnih krugova daju još više na važnosti navedenom incidentu.

U incidentu, koji se zbio 26. prosinca 1980. godine, sudjelovala je i vojna patrola koja je opazila čudnovata svjetla koja su se kretala kroz šumu, a potom i divovsko jarko svjetlo, te su krenuli u potjeru za navedenima.

Neki od njih su kasnije tvrdili kako su vidjeli metalni objekt, obavijen žutom izmaglicom, koji je lebdio na proplanku. Na gornjem dijelu letjelice pulsirala su crvena i plava svjetla, a jedan od očevidaca je navodno primjetio i stajni trap koji se sastojao od tri noge, koje su davale oblik trokuta. Kako su se vojnici približavali objektu, tako se dotični udaljavao od njih.

Nekoliko dana kasnije opet su primjećena čudnovata svjetla, a pojavile su se i glasine o malim bićima s spljoštenim glavama. Kako bilo, nadređeni su zaprijetili vojnicima pričati o onome što su vidjeli pa su navodno morali potpisati i izjavu o tajnosti.

NLO incident u Shag Harbouru

Dotična se nesreća dogodila 4. listopada 1967. godine kad se nešto srušilo u more uz obale kanadske Nove Scotie. Svjedoci su tvrdili kako su vidjeli jarko svjetlo praćeno zaglušujućom eksplozijom.

Pritom se kao ključan svjedok navodi Laurie Wickens, stanovnica iz obližnjeg naselja, koja je, vozeći se lokalnom autocestom s četiri prijateljice primjetila kako u luku pada veliki osvjetljeni objekt.

Nedugo potom, vojska je pokrenula spasilačku operaciju, no bez ikakva uspjeha, barem prema služebnim izvješćima. No, ako je vjerovati teoretičarima zavjere, pojedici su vidjeli kako ronioci na površinu izvlače ostatke NLO.

Tunguska eksplozija

Navedena eksplozija zbila se je 30. lipnja 1908. godine u središnjem dijelu Sibira, u blizini rijeke Tunguske. O jačini detonacije svjedoči činjenica kako su u krugu od 30 kilometara od epicentra eksplozije stabla u potpunosti uništena, a prozori na kućama su pucali i u 65 kilometara udaljenom gradiću Vanavaa.

Iako je poprilično izvjesno kako je u ovom slučaju bila riječ o eksploziji asteroida u atmosferi, teoretičari zavjere tvrde kako je razaranje rezultat nuklearne ekplozije izvanzemaljske letjelice.

Kako bilo, u svim navedenim slučajevima jedino sa sigurnošću možemo reći kako je istina oko nas.

Izvor: Cool Interesting Stuff

Zaljubljenik u znanstvenu fantastiku, serije i filmove, kao i kvizove znanja. Urednik SF Centra, najvećeg hrvatskog SF webringa

Nastavi čitati
Super ponuda
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sci-fi

Na CCXP-u Brazilu službeno najavljen Shazam 2

Objavljeno

-

Objavio

Warner Bros se oglasio na sinoćnjem CCXP-u u Brazilu i Zachary Levi se vraća na male ekrane u novom izdanja filma Shazam. Iako nije jasno kada će krenuti, produkcija je najavljena za ljeto 2020. Iako je zaradio najmanje od svih DCEU filmova, prvi je Shazam ispao uspješnicom pogotovo zbog vrlo pozitivnih kritika.

Kritičari ga karakteriziraju daškom osvježenja u žanru, a klasične je elemente posudio iz DC svemira. Zachary Levi je u više navrata naglasio da se radi o ulozi koja drastično mijenja životne poglede, a posebno se zahvaljuje redatelju Jamesu Gunnu (Guardians of the Galaxy) na pomoći jer ga je upravo on preporučio za tu ulogu.

Svi imamo udio superjunaka u sebi, potrebno je samo malo magije da on izađe na vidjelo. U slučaju 14-godišnjeg dječaka Billyja Batsona potrebno je samo reći SHAZAM! Njemu je drevni čarobnjak dao moć da se po potrebi transformira u odraslog muškarca s nadljudskim moćima. Još uvijek dječak, Shazam otkriva svoju odraslu verziju čineći ono što bi svaki tinejdžer učinio sa supermoćima – zabavlja se! Shazam isprobava granice svojih moći, ali morat će brzo ovladati njima kako bi se borio protiv smrtonosnih sila zla koje kontrolira dr. Thaddeus Sivana.

Što se sprema u Shazam 2, tek ćemo čuti!

Nastavi čitati

Sci-fi

Gal Gadot ponovno u ulozi Wonder Woman

Objavljeno

-

Objavio

Jedva smo dočekali službeni trailer i prvi službeni poster filma Wonder Woman 1984 u kojem se neponovljiva Gal Gadot vraća u ulozi superheroine. Kako je prvi nastavak doživio vrlo pozitivan kritički i poprilično velik komercijalni uspjeh, stiže nam i iščekivani nastavak.

Radnja je pod redateljskom palicom Patty Jenkins smještena u ’80-e godine prošlog stoljeća, točnije u vrijeme Hladnog rata. Diana a.k.a Wonder Woman u ovom bi filmu bila špijunka u lovu na opasnog sovjetskog špijuna, a uskoro će naći i novog neprijatelja, Barbaru Minervu – Cheetah (Kristen Wiig), bogatu nasljednicu čija je strast arheologija.

Osim Gal u ulozi naslovnog lika, vraća se i Chris Pine kao Steve Trevor, Connie Nielsen kao kraljica Hippolyta i Robin Wright kao Antiope. Od novih lica ćemo gledati Pedra Pascala kao Maxvell Lorda, te Kristen Wiig.

Film Wonder Woman 1984 u kina nam dolazi 5. lipnja 2020.

Nastavi čitati

Sci-fi

Stižu nam Ghostbusters: Afterlife

Objavljeno

-

Objavio

Novi nastavak kultnog filma donosi nam stara imena, i nastavak je originala iz prošlog stoljeća. Naime, ovaj put nema veze sa Ghostbusters filmom iz 2016. godine. Redatelj je Jason Reitman, sin originalnog redatelja, a scenarij potpisuje Gil Kenan. Zasad su nam stigle fotografije i odličan poster, a novi je trailer na putu.

Film prati samohranu majku Callie (Carrie Coon) i njezinu djecu, kćer Phoebe (Mckenna Grace) i sina Trevora (Finn Wolfhard) koji se sele u maleni gradić u Oklahomi. Konkretnije u naslijeđenu kuću Calliena oca. Već samim dolaskom na staru farmu znanošću opsjednuta djeca počinju otkrivati povezanost s Istjerivačima duhova. Kuća je prepuna zanimljivih knjiga i tehnoloških gadgeta, a unuci uskoro doznaju da im je djed jedan od originalnih Istjerivača duhova. Hoće li biti sposobni preuzeti svoju novonastalu ulogu, vidjet ćemo u filmu.

U ostalim ulogama su Paul Rudd, Celeste O’Connor, Logan Kim, Oliver Cooper i dr.

Ghostbusters: Afterlife u kina nam stiže 10. srpnja 2020. godine.

Nastavi čitati

Preporučeno