Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Dolaze roboti koji će biti svjesni svog postojanja

Kreirana napredna mehanička ruka

Izgleda da stižu roboti koji će biti svjesni svog postojanja. I ne, nije šala.

Naime, ​stručnjaci za robotiku s Columbie su kreirali mehaničku ruku koja ne samo da se može pokretati, nego i može postati svjesna svog postojanja. To je, kako tvrde, korak prema samosvjesnim mašinama.

Ekvivalent novorođenčeta

Mehaničku ruku uspoređuju s novorođenčetom u kolijevci, s obzirom na to da poput njega i ona uči što je i gdje se nalazi.

Foto: Columbia

Sposobnost robota da imaju spoznaju sami o sebi je još uvijek na ranom stupnju “evolucije”, ali stručnjaci vjeruju da su na dobrom putu da dodatno ubrzaju taj proces.

Foto: Columbia

Ova robotska ruka uči na temelju eksperimenata, a bez programa koji joj prethodno objašnjavaju zakone fizike i matematike te načine na koje je konstruirana.

Nakon nekog vremena kojeg je provela u pokušajima i pogreškama, ruka je uz pomoć algoritama počela “razumijevati” svijet oko sebe.

Samosvijest

Tako je nakon što je postala svjesna sebe počela obavljati i neke kompleksnije situacije poput autopopravaka ili ispisivanja teksta markerom.

Ovakva dostignuća su impresivna ako se uzme u obzir da u ruku nisu implementirani programi koji objašnjavaju određene procese. Svejedno, roboti su ipak još uvijek daleko od aktivnosti koje poput pisanja poezije.

Projekt je svejedno značajan kako za evoluciju robota, tako i za razumijevanje načina na koje ljudska bića postaju svjesna sebe.

Kreatori nove mehaničke ruke tvrde kako bi prevođenje onoga što ruka razumije tijekom svog razvoja moglo donijeti revolucionarna otkrića na tom polju.

Rad o ovome je objavljen u časopisu Science Robotics.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Startupi robotike koji se bave automatizacijom zabilježili su snažan porast interesa od početka pandemije, s obzirom na to da se sve više tvrtki zanima...

Hi-tech

U sljedećih nekoliko mjeseci robot Spot bi trebao dobiti i mehaničku ruku.

Future

Serija robota koji ulaze u međusobnu interakciju i prave različite konstrukcije dobila je ime Roombots, što ukazuje na njihovu osnovnu namjenu te budućnost u...

Hi-tech

Istraživači jedne tvrtke u San Diegu osmislili su način kako printati fleksibilne robote slične insektima jeftino, brzo i bez upotrebe egzotične opreme. Trik je...