HiTech

Dolazi hardver za superbrzo surfanje na pametnim telefonima

Zahvaljujući Qualcommu

Foto: Qualcomm

Čuli ste već sigurno za 5G mreže i uzbuđeni ste zbog cijele priče, a o tome smo već pisali ovdje. Upravo je o tome riječ i ovaj put, samo s nečim konkretno opipljivim. Qualcomm je, naime, predstavio određeni hardver, tj. više modula, koji će pametnim telefonima predviđenima za narednu godinu – omogućiti upotrebu mobilnih mreža pete generacije.

Popularni proizvođač čipova je upravo predstavio potpuno integrirane 5G NR i sub-6 GHz RF module za pametne telefone te druge mobilne uređaje, a za koje tvrde da su prvi te vrste na svijetu.

Radi se o seriji modula antena za mikrovalove QTM052 i radiofrekvencijskom modulu QPM56xx sub-6 GHz, kompatibilnim s već prethodno najavljenim modemom Snapdragon X50 5G.

U pripremi je sve za sljedeću godinu
Najveći svjetski proizvođači pametnih telefona (a među kojima su Samsung, LG, Sony, Xiaomi i HTC) već su ranije bili najavili da će surađivati s Qualcommom te ujedno obećali isporuku uređaja s ugrađenim modemom X50 tijekom prve polovice sljedeće godine. Ti će uređaji vrlo vjerojatno koristiti maloprije spomenutu novu antenu i RF module.

Iz Qualcomma su za medije poručili da su već poslali uzorke svojim partnerima te da će s njima pokušati pronaći najbolje rješenje kako bi se moglo smanjiti ometanje signala rukom.

U jedan pametni telefon može biti smješteno do 4 modula, a svaki nije veći od vrha prsta. Integrirani 5G NR primopredajnik te druge komponente, zajedno s modemom X50, pomoći će tako anteni u potrazi za mikrovalovima.

Kako bismo mogli početi s korištenjem superbrzih 5G mreža osim uređaja će morati biti upogonjene i mreže koje će to podržavati, na čemu već telekomi rade. Vjerojatno ste već nedavno čuli da to uključuje i domaći Hrvatski Telekom.

Komentiraj

Odgovori

Vrh