Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Eksperti izračunali koliki je uistinu rizik od Putinovog nuklearnog udara

Foto: SkyNews

S obzirom da je iz dana u dan sve očiglednije kako je ruski predsjednik Vladimir Putin ne samo nasilni autokrat nego i psihički poremećeni narcisoid koji prijeti nuklearnom odmazdom nakon što je bez opravdanog povoda osobno pokrenuo okrutni ratni pohod, pitanje je koliko je realna mogućnost upotrebe nuklearnog oružja, pa čak i prerastanje sukoba u Ukrajini u nuklearni rat.

Jedan od uglednih američkih ekonomista i mislitelja današnjice, autor utjecajnog bloga Marginal Revolution, Tyler Cowen, postavio je tezu u kolumni za Bloomberg kako su šanse za aktiviranje nuklearne opcije više što je Putin pod većim pritiskom, piše Jutarnji list.

Što se Putinu više smanjuje prostor uspjeha, to više rastu šanse da će on preuzeti veći rizik. Cowen pri tome procjenjuje kako bi se Putin mogao čak suočiti s pitanjem kako premostiti decentralizirani sustav odlučivanja u ruskoj vojsci.

Objektivno nisu velike šanse da Putin aktivira nuklearnu zapovijed, ali, ako se na to odluči, morat će se suočiti s pitanjem tko će u ovom trenutku od ruskih vojnih zapovjednika biti spreman provesti morbidnu naredbu.

Problem je prema Cowenovu razmišljanju u tome što svako odugovlačenje i neizvjesnost ide jako u prilog Ukrajincima, dok na vojnom planu Rusi moraju preuzimati sve više rizika, što iz dana u dan rat čini sve opasnijim, ali ne samo za Ukrajince.

Cowenov ključni zaključak glasi ovako:

„Ako se Putin uplaši da vojne snage neće na terenu provoditi njegove zapovijedi mogao bi, primjerice, zapovjediti 10 taktičkih nuklearnih napada umjesto samo jednog“.

Ova stravična, ali ispravna logika Tylera Cowena podsjetnik je na to koliko dugo čovječanstvo zanemaruje pitanje nuklearnih arsenala koji su stvarna prijetnja samo zbog toga što postoje, premda se rizici njihove upotrebe čine relativno niskima.

Alex Tabarokk, koji s Cowenom piše Marginal Revolution, objavio je ekspertnu analizu o izvijesnosti nuklearnog rata popraćenu tabličnom zbirkom matematičkih procjena i istraživanja iz kojih proizlazi kako su u raznim trenucima rizici na godišnjoj razini upotrebe nuklearnog oružja uvijek relativno niski, ali ti niski rizici akumulirani kroz vrijeme postaju vrlo visoki.

Godišnje procjene rizika upotrebe nuklearnog oružja variraju u toj zbirci od ogromnih 1,4 posto do naizgled prihvatljivih 0,2 posto. Međutim, ako se uzme jedna od tih procjena (šansa 1,17 posto na godišnjoj razini), ispada da dijete koje će živjeti 75 godina za svog života ima 60-postotnu šansu vidjeti nuklearni rat!

Tabarokk je citirao vrhunsku eksperticu na temu nuklearnih sukoba Luisu Rodriguez koja je zaključila:

„Ako prikupimo dokaze, gledišta stručnjaka i projekcije prognozera, možemo imati grubu sliku koliko je nuklearni rat izvjestan. No, ne smijemo pridavati previše težine tim procjenama, jer su podaci na kojima su napravljene te procjene ozbiljno limitirani. Bilo kako bilo, temeljem dokaza čini se kako su šanse nuklearnog rata godišnje 1,17 posto, dok su šanse nuklearnog rata Rusije i Ukrajine oko 0,39 posto godišnje.

Foto: Put do nuklearnog sukoba Rusije i Sjedinjenih Država prema analizi Luise Rodriguez

Svemu ovome dodajmo kako procjene Sandberg & Bostroma govore kako bi nuklearni rat do 2100. godine imao 30 posto šanse uzrokovati milijun mrtvih, 10 posto šanse milijardu mrtvih te 1 posto šanse za nestanak ljudske vrste.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Internet

Elon Musk predstavio je ideju koja bi po njegovom mišljenju riješila tenzije između Kine i Tajvana. Naime, sugerirao je da bi se tenzije između...

Internet

S obzirom na to da je Kremlj posljednjih dana ograničio pristup internetskim platformama poput Twittera i Instagrama, ljudi u Rusiji sve više gube pristup...

Tech

Korisnici Androida u Ukrajini dobivat će upozorenja o zračnim napadima izravno na svoje uređaje prije nego što se u njihovoj blizini dogode očekivani napadi,...

Igre i gaming

Riot Games je tijekom vikenda najavio da će odgovoriti na pozive svoje zajednice za pružanje pomoći tijekom trenutne krize u Ukrajini. Do 12. ožujka,...

Tech

Ministarstvo obrane Ukrajine zatražilo je od građana Kijeva koji posjeduju osobne dronove da ih posude vojsci kako bi pomogli u nadgledanju grada tijekom ruske...

Internet

Nije više samo mrtvo slovo na papiru