Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Muskova tvrtka za moždane implantate dobila odobrenje za pokretanje ispitivanja na ljudima

Neuralink, osnovan 2016. godine, tek je početkom 2022. zatražio odobrenje FDA-e, reklo je Reutersu u ožujku sedam sadašnjih i bivših zaposlenika

Foto: Naga11 / Shutterstock.com

Neuralink, tvrtka za ugradnju moždanih implantanata biznismena Elona Muska, priopćila je da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima, što je ključna prekretnica nakon ranijih borbi za dobivanje odobrenja. Musk je u najmanje četiri navrata od 2019. predvidio da će njegova tvrtka započeti ispitivanja na ljudima za liječenje teških stanja poput paralize i sljepoće.

Problematični testovi na životinjama

Ipak, tvrtka osnovana 2016. godine, tek je početkom 2022. zatražila odobrenje FDA-e, reklo je Reutersu u ožujku sedam sadašnjih i bivših zaposlenika. FDA je Neuralinku ukazala na nekoliko zabrinutosti koje je trebalo riješiti prije početka ispitivanja na ljudima, prema zaposlenicima. Glavni problemi uključivali su litijevu bateriju uređaja, mogućnost migracije žica implantanata unutar mozga i izazov sigurnog izvlačenja uređaja bez oštećenja moždanog tkiva.

Odobrenje FDA-e dolazi u trenutku kada američki zakonodavci pozivaju regulatore da istraže je li sastav panela koji nadzire testiranje na životinjama u Neuralinku pridonio neuspješnim i ishitrenim eksperimentima. Neuralink je već bio predmet federalnih istraga.

Prošle je godine glavni inspektor Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) počeo istraživati, na zahtjev saveznog tužitelja, potencijalna kršenja Zakona o dobrobiti životinja, koji regulira način na koji istraživači tretiraju i provode testove na određenim vrstama životinja. Tvrtka je ubila oko 1.500 životinja, uključujući više od 280 ovaca, svinja i majmuna, od početka pokusa 2018. godine, ranije je izvijestio Reuters. Istraga se također bavila nadzorom USDA-e nad Neuralinkom.

U tweetu, Neuralink je napisao da još nije otvoren za kliničko ispitivanje:

Ovo je rezultat nevjerojatnog rada tima Neuralinka u bliskoj suradnji s FDA-om i predstavlja važan prvi korak koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima.

Tijekom godina Musk je javno iznio ambiciozan plan za Neuralink. Došao je na naslovnice mnogih novina krajem prošle godine kada je rekao da je već toliko uvjeren u sigurnost uređaja da bi bio voljan ugraditi ga u vlastitu djecu!? Musk predviđa da će i osobe s invaliditetom i zdravi pojedinci brzo dobiti kirurške implantante u lokalnim centrima u SAD-u. Ovi uređaji imaju za cilj izliječiti niz stanja od pretilosti, autizma, depresije i shizofrenije, te omogućiti pregledavanje interneta i telepatiju.

3 komentara

Možda će vas zanimati

Umjetna inteligencija

Promjene će biti dostupne u iduća dva tjedna korisnicima koji su pretplatnici, rekao je OpenAI

Filmovi

Predviđa se da će Expendables 4 na kino blagajnama imati do sada najgori vikend otvaranja franšize

Tech

Musk nije spomenuo kada bi krenula naplata Twitter korisnicima, niti je rekao točno koliko bi to koštalo...

Igre i gaming

Oni koji žele istražiti Sonyjeve najave, trebali bi se usmjeriti prema YouTubeu, Twitchu ili TikToku navečer u 23:00 sata po našem vremenu

Igre i gaming

Tijekom segmenta igara Appleovog događaja, istaknuta je snaga A17 Pro čipa iPhonea 15 Pro

Filmovi

Prikazani su na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu uz izrazito pozitivne reakcije

Igre i gaming

"Odmah sam upozorio svoju ženu i uzeo mačku i odveo nas na sigurno, samo s manjim opeklinama"

Umjetna inteligencija

Angvila je dobila 7,4 milijuna dolara samo od registracija .ai domena tijekom 2021., a sve se to drastično promijenilo izdavanjem OpenAI-jevog ChatGPT-a