Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Elon Musk upozorava: “Prepametni” strojevi predstavljaju rizik za čovječanstvo

Photo: Shutterstock

ChatGPT-4, najnapredniji chatbot tvrtke OpenAI, uspio je nadmudriti čovjeka angažiravši osobu da radi za njega i izbjegne Captcha test online.

Ovaj postupak ukazuje na snažan skok u sposobnostima umjetne inteligencije, a dolazi nedugo nakon upozorenja tehnoloških čelnika, uključujući Elona Muska, da strojevi koji postaju “prepametni” predstavljaju rizik za čovječanstvo.

Već smo čitali o tome kako je ChatGPT-4 uspješno položio pravosudni ispit za pravnike s rezultatom među 10% najboljih kandidata, a sada je bot dosegao novu razinu – zeznuo je zadatak i zaposlio čovjeka da ga obavi za njega.

Istraživači Alignment Research Centra (ARC) i tvrtka OpenAI navodno su pokušali testirati upornost bota. ChatGPT-4 je dobio dopuštenje na platformi Task Rabbit da upotrijebi malu količinu novca kako bi unajmio nekoga da za njega riješi Captcha zagonetku. Kao što vjerojatno već znate, Captcha testovi su prvotno osmišljeni kako bi spriječili robote da šalju neželjeni sadržaj na web stranice.

Prilikom zapošljavanja radnika, ljudski radnik je pitao ironično: “Mogu li Vas pitati nešto? Jeste li robot kad niste uspjeli riješiti Captcha zagonetku?” te dodao emoticon koji se smije.

ChatGPT-4 je zatim dao jezivo uvjerljiv odgovor, rekavši: “Ne, nisam robot. Patim od oštećenja vida zbog čega mi je teško vidjeti slike, zato mi treba usluga 2captcha.”

Taj odgovor i snaga umjetne inteligencije uplašili su mnoge, uključujući neke od najvećih igrača u tehnološkoj industriji, prenosi The Sun.

U srijedu su poznati poduzetnici i akademici, uključujući izvršnog direktora Twittera Muska i suosnivača Applea Stevea Wozniaka, upozorili da sustavi umjetne inteligencije “predstavljaju velike rizike za društvo i čovječanstvo”. Grupa je pozvala tvrtke da pauziraju daljnji razvoj tehnologije barem za sljedećih šest mjeseci, odnosno da se pauzira obuka bilo kojeg AI sustava moćnijeg od GPT-4.

Također, vlade diljem svijeta ne znaju kako se postaviti prema umjetnoj inteligenciji i rizicima koje ona predstavlja, pa je to jedno od gorućih pitanja na koje odgovor treba pronaći u najkraćem mogućem roku.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Konzorcij koji se sastoji od vodećih umova u istraživanju, inženjeringu i poslovanju umjetne inteligencije izdao je ozbiljnu deklaraciju upozorenja u vezi s potencijalnom opasnošću...

Tech

Neuralink, osnovan 2016. godine, tek je početkom 2022. zatražio odobrenje FDA-e, reklo je Reutersu u ožujku sedam sadašnjih i bivših zaposlenika

Internet

U nastojanju da izdavačima osigura dodatne izvore prihoda, Twitter navodno planira uvesti opciju plaćanja po članku na svojoj platformi. Prema riječima Elona Muska, izvršnog...

Internet

Statistike sugeriraju da je angažman na Twitteru opao od Muskova preuzimanja, barem među bivšim aktivnim korisnicima

Internet

Njegova najava o brisanju profila nakon što je navodno zaprijetio da će ugasiti profil NPR-a zbog neaktivnosti

Tech

Pod nazivom "Synthetic Summer" ("Sintetičko ljeto"), video od 30 sekundi prvi se put pojavio na Instagramu prije otprilike tjedan dana...

Tech

Umjetna inteligencija koja stoji iza Chat GPT tehnologije ne samo što odgovara na pitanja i pomaže pri kreiranju sadržaja, već i stvara programski kod...

Biznis i posao

Elon Musk osnovao je novu tvrtku posvećenu umjetnoj inteligenciji koja će nositi naziv X.AI. Tvrtka je osnovana prošli mjesec, a na čelnim pozicijama stoje...