Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Elon Musk: Za probleme s autonomnim automobilima odgovorni su ljudi

Foto: Pixabay

Elon Musk se oglasio na Twitteru kako bi razjasnio nekoliko stvari koje se tiču tehnologije autonomnih vozila. Unatoč očekivanjima da će se nakon nesreće koju je navodno skrivilo autonomno Teslino vozilo, tvrtka pozabaviti propustima u radu tehnologije, ipak se u fokusu našla ljudska greška.

Musk je objasnio da je ponašanje autonomnih vozila nepredvidivo iz jednog razloga – zato što dijele puteve s ljudskim vozačima. Kao problem naveo je mane koje ljudski mozak ima te nesavršen osjet vida na koje se obični vozači oslanjaju, piše Futurism.

Stručnjaci ističu da je istina da bi se autopiloti bolje slagali jedni s drugima nego s ljudskim vozačima, ali da se to ne može koristiti kao opravdanje jer će još dugo vremena obični vozači biti dio prometa.

Izvještaji o prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao Tesla Model S iz 2019. godine sugeriraju da ni jedan od putnika u trenutku nesreće nije sjedio na mjestu koje je predviđeno za onoga koji kontrolira vožnju. S druge strane, iz tvrtke Tesla tvrde da je netko ipak bio za volanom pa je zapravo nemoguće točno utvrditi što se dogodilo.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno, Full Self Driving opcija, koju je moguće dodati Teslinim automobilima za 10 tisuća dolara, ne znači da se vozila mogu samostalno kretati. Ta opcija vozačima pruža tek lažni osjećaj sigurnosti.

Čini se da su neki ljudi sasvim krivo shvatili koncept Full Self Driving opcije. Nekoliko vozača je uhvaćeno u “pogrešnom” korištenju Tesla automobila, a riječ je o korisnicima koji su imali toliko povjerenja u autopilot vožnju tvrtke Telsa, da su se opustili i zaspali tijekom vožnje.

U takvim slučajevima, ljudska greška je i više nego očigledna. Mnogi smatraju da odgovornost pada na tvrtku Tesla te da bi trebali izdati ozbiljnija upozorenja o tome da Tesla automobili još uvijek ne mogu samostalno voziti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Automoto

Tvrtka Tesla je počela s uvođenjem Full Self Driving beta testa koji korisnicima omogućuje da isprobaju autonomnu tehnologiju prije njenog šireg objavljivanja. Međutim, nitko...

Automoto

Tvrtka Tesla je na svojoj web stranici objavila da odgađa objavljivanje svog električnog kamiona za iduću godinu. Tvrtka je nedavno već nagovijestila da je...

Crypto

Nova kriptovaluta nazvana je $STOPELON, a već sam naziv sugerira koji joj je cilj. Svrha ove nove kriptovalute je sprječavanje Elona Muska da i...

Crypto

Izgleda da Elon Musk stvarno, ali stvarno voli Dogecoin! Iako se nedavno “neukusno” našalio na račun DOGE kriptovalute, Elon Musk razmišlja o tome da...

Oglašavanje