Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Elon Musk: Za probleme s autonomnim automobilima odgovorni su ljudi

Foto: Pixabay

Elon Musk se oglasio na Twitteru kako bi razjasnio nekoliko stvari koje se tiču tehnologije autonomnih vozila. Unatoč očekivanjima da će se nakon nesreće koju je navodno skrivilo autonomno Teslino vozilo, tvrtka pozabaviti propustima u radu tehnologije, ipak se u fokusu našla ljudska greška.

Musk je objasnio da je ponašanje autonomnih vozila nepredvidivo iz jednog razloga – zato što dijele puteve s ljudskim vozačima. Kao problem naveo je mane koje ljudski mozak ima te nesavršen osjet vida na koje se obični vozači oslanjaju, piše Futurism.

Stručnjaci ističu da je istina da bi se autopiloti bolje slagali jedni s drugima nego s ljudskim vozačima, ali da se to ne može koristiti kao opravdanje jer će još dugo vremena obični vozači biti dio prometa.

Izvještaji o prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao Tesla Model S iz 2019. godine sugeriraju da ni jedan od putnika u trenutku nesreće nije sjedio na mjestu koje je predviđeno za onoga koji kontrolira vožnju. S druge strane, iz tvrtke Tesla tvrde da je netko ipak bio za volanom pa je zapravo nemoguće točno utvrditi što se dogodilo.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno, Full Self Driving opcija, koju je moguće dodati Teslinim automobilima za 10 tisuća dolara, ne znači da se vozila mogu samostalno kretati. Ta opcija vozačima pruža tek lažni osjećaj sigurnosti.

Čini se da su neki ljudi sasvim krivo shvatili koncept Full Self Driving opcije. Nekoliko vozača je uhvaćeno u “pogrešnom” korištenju Tesla automobila, a riječ je o korisnicima koji su imali toliko povjerenja u autopilot vožnju tvrtke Telsa, da su se opustili i zaspali tijekom vožnje.

U takvim slučajevima, ljudska greška je i više nego očigledna. Mnogi smatraju da odgovornost pada na tvrtku Tesla te da bi trebali izdati ozbiljnija upozorenja o tome da Tesla automobili još uvijek ne mogu samostalno voziti.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Biznis i posao

Zašto je propala megalomanska prodaja Twittera popularnom vizionaru Elonu Musku? Zašto je Musk odlučio stopirati kupnju Twittera zbog ogromnog broja spam profila korisnika? Jesu...

Internet

Elon Musk je konačno potvrdio ono što mnogi već dugo sumnjaju – dopustit će Donaldu Trumpu povratak na Twitter. Musk je, u intervjuu za...

Internet

Prema izvještajima novinske agencije Reuters, Elon Musk razmišlja o monetizaciji tweetova “koji sadrže važne informacije ili su viralni”, kao i o naplaćivanju naknade web...

Internet

Twitter je prihvatio ponudu Elona Muska koji će kupiti giganta društvenih medija za 54,20 dolara po dionici, odnosno za ukupno oko 44 milijarde dolara....