Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Ericsson ponovno tuži Apple zbog patenta za 5G

Foto: Pixabay

Švedska tvrtka Ericsson podnijela je još jedan set tužbi protiv Applea zbog kršenja patenta. Sadržaj tužbi odnosi se na plaćanje naknade za korištenje 5G bežičnih patenata u iPhone uređajima.

Obje tvrtke su se već međusobno tužile u Sjedinjenim Državama jer su propali pregovori oko obnove sedmogodišnjeg ugovora o licenciranju patenata za telekomunikacije koji je prvi put potpisan 2015. godine.

Tvrtka Ericsson je prva podigla tužbu protiv Applea u listopadu tvrdeći da Apple pokušava nepropisno smanjiti stope tantijema. Nedugo nakon, u prosincu, Apple je podnio tužbu protiv Ericssona navodeći da tvrtka vrši pritisak kako bi produžila suradnju vezanu za patente.

“Ericsson je odbio pregovarati o poštenim uvjetima za obnovu našeg ugovora o licenciranju patenata, te je umjesto toga tužio Apple diljem svijeta kako bi iznudio prevelike tantijeme.. od suda tražimo da nam pomogne u određivanju poštene cijene”, objasnio je glasnogovornik Applea.

Tužbe vezane za patente prilično su česte među tehnološkim tvrtkama jer bi svaki ušteđeni dolar prilikom dogovora suradnje u konačnici značio značajne iznosi uštede u vremenskom periodu trajanja ugovora. Tvrtke poput Ericssona naplaćuju 2,5 do 5 dolara za svaki 5G uređaj koji koristi njihov patent pa je moguće zamisliti o kakvim se novčanim iznosima radi, prenosi Reuters.

“S obzirom na činjenicu da je prethodni ugovor istekao, a nismo uspjeli postići dogovor o uvjetima i opsegu nove licence, Apple sada koristi našu tehnologiju bez licence”; rekao je glasnogovornik tvrtke Ericsson.

Švedska tvrtka ulaže oko 5 milijardi dolara godišnje u istraživanje, ima portfelj sastavljen od više od 57.000 patenata, a autorske naknade za patente čine otprilike trećinu operativne dobiti.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Iako Apple uređaji slove za vrlo kvalitetne uređaje, većina iPhone ili iPad korisnika tijekom svog života susrela se s bar jednim od sljedećih problema:...

Biznis i posao

Tvrtka Apple navodno dijeli povišice svojim zaposlenicima koji rade u maloprodaji u SAD-u. Ako je vjerovati izvještaju Bloomberga, tvrtka je povećala plaće radnicima u...

Kripto

Kineska središnja banka pokrenula je pilot verziju wallet aplikacije za digitalni juan u želji da proširi upotrebu valute na što više ljudi. Aplikacija je...

Tech

Nizozemski regulator za nuklearnu sigurnost i zaštitu od zračenja (ANVS) izdao je upozorenje o deset “anti-5G” proizvoda za koje je utvrdio da ispuštaju štetno...