Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis

EU odgađa uvođenje poreza za tehnološke tvrtke

Foto: Pixabay

EU obustavlja svoje planove oporezivanja IT divova dok traju dogovori da minimalna stopa poreza na dobit bude 15 posto. Potez dolazi nakon što su se ministri financija G20 tijekom vikenda dogovorili da podrže globalne napore.

Iz EU navode da će stopiranje vlastitog plana olakšati postizanje međunarodnog sporazuma.

“Odlučili smo stopirati rad koji se tiče novog digitalnog nameta”, rekao je glasnogovornik Europske komisije Daniel Ferrie, a prenosi BBC.

Ipak, Irska je izjavila da će držati niže razine poreza od samo 12,5%. Zamjenik premjera Irske, Leo Varadkar, rekao je da je država od poreza prihodovala 10 milijardi eura, što je dvostruko više nego što prosječna europska zemlja zaradi po glavi stanovnika. To je jedan od primjera gdje niski porezi rezultiraju većim prihodima, u svijetu u kojem su kapital, rad i korporacije vrlo promjenjivi.

Vlade su se dugo borile s izazovom oporezivanja globalnih tvrtki koje posluju u mnogim zemljama. Taj je izazov narastao s procvatom velikih tehnoloških korporacija poput Amazona i Facebooka.

Pokušaji u Velikoj Britaniji i EU da oporezuju IT divove uzrokovali su sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su smatrale da su meta njihove tvrtke. Sada je pak sve veća podrška planu koji bi natjerao multinacionalne tvrtke da plaćaju svoj “pošten udio” poreza širom svijeta.

Do sada su se 132 zemlje potpisale za taj sporazum, ali potrebna je ratifikacija parlamenata tih zemalja, uključujući američki Kongres.

Trenutno tvrtke mogu osnovati lokalne podružnice u zemljama koje imaju relativno niske stope poreza na dobit i tamo prijavljivati svoje prihode. To znači da plaćaju samo lokalnu stopu poreza, čak i ako dobit uglavnom dolazi od prodaje izvršene negdje drugdje.

Cilj sporazuma je spriječiti da se to događaja i to na dva načina.

Prvo, cilj je potaknuti tvrtke da plaćaju više poreza u zemljama u kojima prodaju svoje proizvode i usluge, umjesto da na drugim mjestima prijavljuju svoje prihode. Drugi cilj je da globalna minimalna porezna stopa smanji natjecanje zemalja sa svojim niskim poreznim stopama.

Međutim, nisu svi za takav sporazum. Osim Irske, Mađarska i Estonija također se protive planovima za usklađivanje stopa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Crypto

Predložene izmjene zakona EU primorale bi tvrtke koje trguju kriptovalutama da prikupljaju podatke o primateljima i pošiljateljima. Europska komisija objasnila je da bi takav...

Hi-tech

Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci Starlink bi mogao početi pružati globalnu pokrivenost širokopojasnom mrežom. “Uspješno smo rasporedili 1.800 satelita i nakon što svi ti sateliti...

Hi-tech

Europska unija (EU) sprema se predstaviti digitalni novčanik koji će građanima omogućiti pohranu podataka o plaćanjima i pohranu lozinki, izvijestio je Financial Times. Također,...

Hi-tech

Tvrtka SpaceX u utorak je objavila da je usluga satelitskog Starlink interneta ostvarila više od 500.000 narudžbi i depozita od kupaca. “Do danas je...

Oglašavanje