Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

EU odgađa uvođenje poreza za tehnološke tvrtke

Foto: Pixabay

EU obustavlja svoje planove oporezivanja IT divova dok traju dogovori da minimalna stopa poreza na dobit bude 15 posto. Potez dolazi nakon što su se ministri financija G20 tijekom vikenda dogovorili da podrže globalne napore.

Iz EU navode da će stopiranje vlastitog plana olakšati postizanje međunarodnog sporazuma.

“Odlučili smo stopirati rad koji se tiče novog digitalnog nameta”, rekao je glasnogovornik Europske komisije Daniel Ferrie, a prenosi BBC.

Ipak, Irska je izjavila da će držati niže razine poreza od samo 12,5%. Zamjenik premjera Irske, Leo Varadkar, rekao je da je država od poreza prihodovala 10 milijardi eura, što je dvostruko više nego što prosječna europska zemlja zaradi po glavi stanovnika. To je jedan od primjera gdje niski porezi rezultiraju većim prihodima, u svijetu u kojem su kapital, rad i korporacije vrlo promjenjivi.

Vlade su se dugo borile s izazovom oporezivanja globalnih tvrtki koje posluju u mnogim zemljama. Taj je izazov narastao s procvatom velikih tehnoloških korporacija poput Amazona i Facebooka.

Pokušaji u Velikoj Britaniji i EU da oporezuju IT divove uzrokovali su sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su smatrale da su meta njihove tvrtke. Sada je pak sve veća podrška planu koji bi natjerao multinacionalne tvrtke da plaćaju svoj “pošten udio” poreza širom svijeta.

Do sada su se 132 zemlje potpisale za taj sporazum, ali potrebna je ratifikacija parlamenata tih zemalja, uključujući američki Kongres.

Trenutno tvrtke mogu osnovati lokalne podružnice u zemljama koje imaju relativno niske stope poreza na dobit i tamo prijavljivati svoje prihode. To znači da plaćaju samo lokalnu stopu poreza, čak i ako dobit uglavnom dolazi od prodaje izvršene negdje drugdje.

Cilj sporazuma je spriječiti da se to događaja i to na dva načina.

Prvo, cilj je potaknuti tvrtke da plaćaju više poreza u zemljama u kojima prodaju svoje proizvode i usluge, umjesto da na drugim mjestima prijavljuju svoje prihode. Drugi cilj je da globalna minimalna porezna stopa smanji natjecanje zemalja sa svojim niskim poreznim stopama.

Međutim, nisu svi za takav sporazum. Osim Irske, Mađarska i Estonija također se protive planovima za usklađivanje stopa.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tech

Sigurno se pitate kako vam nesebično dijeljenje lozinke za Wi-Fi može naškoditi? Donosimo vam pet razloga zašto to ne biste trebali raditi. Pa krenimo.....

Internet

Američki Vrhovni sud potvrdio je odluku Savezne komisije za komunikacije (FCC) kojom se odobrava plan tvrtke SpaceX za lansiranje Starlink satelita u nisku orbitu...

Promo i akcije

Napravili ste prvi korak i odlučili ste se na putovanje. Veselite se istraživanju novih gradova, jedva čekate upiti makar djelić kulture nove zemlje, upoznati...

Tech

Svima nam omiljeni signal...